המלצה לתזונה צמחונית



הנתונים שמסרת במענה לשאלון נטוגרין מצביעים על כך שעליך לעשות שינוי תזונתי,
כדי לשפר את מצב בריאותך ואת איכות חייך, ולעבור לתזונה צמחונית מאוזנת.
 
כל שינוי דורש, כמובן, לימוד, התנסות ותהליך של הטמעה, וזה החלק הקשה יותר. אבל בצד השני נמצא הרווח הגדול עבורך: השליטה בבריאותך והיכולת שלך לחולל בעצמך שינוי ולהצליח לעצור תהליכים הפוגעים בבריאותך.
 
אנו מזכירים לך שמדובר בתהליך, שתוך כדי יישומו עלולים, לפעמים, גם לסטות מהדרך. אך החשוב מכל הוא: ללמוד להכיר את הדרך ולדעת לחזור אליה ולהסתגל אליה.
 
יש לך הזדמנות עכשיו לקחת את עצמך בידיים – ולהצליח!
  
                                                         אנו מאחלים לך הצלחה מלאה במשימה
                                                                       ועומדים לרשותך בכל שאלה,
 
                                                                                           צוות נטוגרין 
 
 
 
למה לך תזונה צמחונית מאוזנת?
 
קודם כל, כי תזונה צמחונית מאוזנת יכולה להשפיע לטובה על בריאותך:
על פי הידע הקיים כיום תזונה צמחונית מאוזנת מפחיתה סיכון להתפתחות מחלות כרוניות הקשורות באורח החיים.
יחד עם זאת, תזונה צמחונית שאינה מאוזנת עלולה לגרום לחסרים תזונתיים, ובשל כך לחולשה, עייפות, בעיות זיכרון ולמידה, רככת עצמות או דלדול העצם, וירידה בפוריות.
 
ומלבד זאת, כי המעבר לתזונה צמחונית מאוזנת יעזור לך:
  • לסייע במניעת התפתחות בעיות בריאות נוספות המושפעות מתזונתך – בעתיד.
  • למנוע התפתחות השמנה, יתר לחץ דם, טרשת עורקים, סוכרת, מחלות לב וסוגי סרטן מסוימים.
  • לשמור על בריאות טובה, חיוניות וערנות.
  • לשפר את הרגשתך הכללית ואת איכות חייך.
איך יתבצע המעבר לתזונה צמחונית מאוזנת?
  
בשיטת נטוגרין, המערכת שלנו מספקת לך את כל המידע הנחוץ לך לביצוע השינוי התזונתי, אבל האחריות לביצוע השינוי היא שלך.
 
כדי לעזור לך בתכנון נכון ופשוט של תפריטך, נטוגרין מגישה לך כאן מידע קל להבנה, לבחירה וליישום.
 
נשמח לענות לכל שאלה שתצוץ בדרך.
 
דרך צלחה!
 
מה עליך לדעת כדי להצליח?
 
המעבר לתזונה צמחונית מאוזנת דורש גיוון של סוגי המזון הנאכלים, שימת דגש על מזונות בריאים וטבעיים, ובחירה נבונה של מזונות ותוספי מזון למניעת חסרים תזונתיים.
 
מומלץ לך ללמוד ולהפנים את עקרונות התזונה החדשה ולבחור לעצמך, מתוך הרשימה המומלצת שהוכנה עבורך על ידי מומחי נטוגרין, את המזונות שלטעמך.
 


א. עקרונות התזונה הצמחונית המאוזנת
  1. הקפדה על גיוון בצריכת המזון: מומלץ לגוון בכל יום בין דגנים שונים (אורז, פסטה, לחם...), ירקות (פלפל, חסה, קישוא, עגבניה... ), פירות (אגס, מלון, שזיף, תפוז...), אגוזים וזרעונים (שקדים, בוטנים, גרעיני חמניה, אגוזי מלך...) וקטניות (אפונה יבשה, שעועית יבשה, חומוס, עדשים, סויה, פול...).
  2. בחירת מזונות טבעיים ובלתי מלוטשים ככל הניתן, והפחתת מזונות עתירי סוכר ושומן רווי.
  3. הכללת מזונות מן הצומח עשירים ומועשרים בברזל בארוחות מידי יום, בשילוב עם מזון עשיר בוויטמין C, לשיפור הספיגה.
  4. בחירת מוצרים עשירים ומועשרים בסידן לפחות פעמיים ביום. במידת האפשר להעדיף מוצרי חלב מועשרים בסידן כמקור זמין לחלבון, לסידן ולויטמין D.
  5. בחירת מוצרי חלב המועשרים בוויטמין D, או חשיפה לשמש למשך כ- 15 דקות מידי יום.
  6. בחירת מזונות מן הצומח המהווים מקור לחומצות שומן אומגה 3: זרעי פשתן טחונים, אגוזי מלך, שמן פשתן, פולי סויה, טופו, שמן קנולה. אם אפשרי, ניתן לקחת תוסף של אומגה 3 (מקורו בדגים).
  7. נטילת תוסף של מולטיויטמין-מינרל למניעת חסרים אפשריים של ויטמין D, ברזל, סידן ועוד.
  8. בדיקת דם לרמות ברזל וויטמין B12 בדם אחת לשנה, או אם נוצרת תחושת עייפות וחולשה שאינה חולפת תוך מספר שבועות. במקרה של ירידה ברמות רכיבים אלו מומלץ לקחת תוסף של ויטמין B12 ותוסף ברזל, בהתאם למחסור.
  9. העדפת שיטות בישול שאינן טיגון. לדוגמא: אידוי, צלייה ואפייה.

ב. בחירת המזונות בתזונה הצמחונית המאוזנת

  1. דגים: כתלות בדרגת הצמחונות, אם ניתן, להעדיף צריכת דגים מסוגים שונים ובמיוחד אלו המכילים חומצות שומן מסוג אומגה 3. מומלץ לאכול דגים לפחות פעמיים בשבוע. 
  2. קטניות: מהוות מקור חשוב לחלבון, סידן וברזל. רצוי לכלול אותן לפחות בארוחה אחת או יותר במהלך היום: חומוס בגרגרים או בממרח, עדשים מסוגים שונים, אפונה יבשה או ירוקה, שעועית יבשה בצבעים שונים, פול גדול וקטן, פול ירוק, בוטנים וחמאת בוטנים, פולי סויה ירוקים או יבשים, מוצרי סויה דמויי בשר, טופו ומוצרים המוכנים מטופו, טמפה, מוצרים נוספים המוכנים מסויה.
  3. דגנים ומוצרי מאפה: מומלץ לבחור דגנים מלאים, המכילים יותר חלבון, ויטמינים ומינרלים וסיבים תזונתיים: מאפים מקמח מלא, אורז מלא, בורגול וקוסקוס מלאים, פסטה מקמח מלא.
  4. ביצים: עדיפות הביצים המכילות חומצות שומן אומגה 3. חלמון הביצה מכיל ויטמין D החסר בתזונה צמחונית.
  5. מוצרי חלב: כדאי לבחור מוצרי חלב מועשרים בסידן (למשל חלב מועשר בסידן, או גבינה מועשרת בסידן). עדיף לבחור מוצרים דלי שומן עד 5% שומן. אם יש אפשרות כדאי לבחור מוצרי חלב שמכילים תוספת של ויטמין D.
  6. פירות וירקות: מומלץ לצרוך מגוון סוגי ירקות ופירות, לפחות 5 מנות ביום בחמישה צבעים שונים. אכילת ירק/פרי שלם עדיפה על שתיית מיץ ירק/פרי. עדיף לצרוך ירקות ופירות בקליפתם. ירקות ירוקים עליים עשירים במיוחד בויטמינים ומינרלים ולכן מומלץ לכלול אותם לפחות פעם ביום בתפריט: חסה, תרד, מנגולד, עשבי תיבול מסוגים שונים. כדאי להעדיף פירות חיים מפירות העונה, אך ניתן לבחור גם פירות יבשים, קפואים ומשומרים, עדיף ללא סוכר או בסירופ קל. ירקות ופירות העשירים בוויטמין C יכולים לעזור לספיגה של סידן וברזל ממקורות צמחיים: עגבניה, פלפל אדום, פרי הדר, גויאבה, תות שדה, מלון, קיווי.
  7. שמן: השמנים המומלצים ביותר לשימוש הם שמן זית ושמן קנולה, בשל תכולה גבוהה של שומן חד בלתי רווי. שמן פשתן ושמן סויה מהווים מקור טוב לחומצות שומן אומגה 3, אך בשל נטייתם לחמצון מהיר יש להשתמש בהם בזהירות ובכמות מעטה, לשמור אותם בקירור וללא חשיפה לאור. ניתן להשתמש גם בשמנים צמחיים אחרים.
  8. אגוזים וזרעונים: מהווים מקור חשוב לחלבון, שמן צמחי, סידן, ברזל, אבץ. כדאי לכלול אותם לפחות פעם ביום בתפריט. אגוזי מלך וזרעי פשתן טחונים חשובים במיוחד כמקור לחומצות שומן אומגה 3 החסרות בתפריט הצמחוני. מלבד אלה: זרעי חמניות, דלעת, אבטיח, זרעוני שומשום, טחינה, ממרחי אגוזים וזרעונים מסוגים שונים, כל סוגי הפיצוחים. אגוזי ברזיל, אגוזי אלסר, קשיו, פיסטוק, פקאן, שקדים ועוד.
  9. שומנים אחרים: רצוי להמעיט בשימוש בחמאה ומרגרינה קשה, המכילות בעיקר שומן רווי וטרנס. זיתים, אבוקדו וטחינה עשירים בחומצות שומן חד בלתי רוויות ולכן ניתן להשתמש בהם כתחליף רצוי לשמנים, אך במתינות בשל תכולה קלורית גדולה.
  10. ממתקים וחטיפים: עדיף לבחור בחטיפים וממתקים טבעיים ככל האפשר: פירות, ירקות, פופקורן, בייגלה מחיטה מלאה, ממתקים המבוססים על פירות יבשים ואגוזים או על קמח מחיטה מלאה ודבש.
  11. משקאות: ניתן לבחור בכל משקה. מומלץ להמנע ממשקאות המכילים צבעי מאכל או סוכר בכמות משמעותית.
  12. תבלינים ורטבים: ניתן להשתמש בכל הרטבים והתבלינים. מומלץ לבחור בתבלינים טהורים ללא תוספת מלח (כמו כמון, כורכום, קינמון, שום, עשבי תיבול) המכילים מינרלים בכמות משמעותית. מומלץ להמעיט במלח ובאבקות מרק המכילות אותו.

ג. טבלת הבחירה של נטוגרין

הטבלה שלפניך, תספק לך מידע שיאפשר לך לצרוך מזון מגוון מן הצומח, להעדיף מזון עשיר ומועשר בברזל ובסידן, ותסייע לך בבחירת המזונות בתפריטיך:

 
להעדיף
להמעיט
הערות/הסברים
דגנים ומוצרי מאפה
דגנים מלאים: חיטה מלאה, אורז מלא, קוסקוס ובורגול מלאים, לחם מקמח מלא, פסטה מקמח מלא.
מוצרי קמח לבן, לחם לבן, מאפים עתירי שומן כמו ג´חנון, מלאווח, בצק עלים, בצק פריך.
הדגנים המלאים מהווים מקור לויטמינים ומינרלים, ובשילוב עם קטניות גם כמקור לחלבון.
ירקות
כל הירקות, כולל קפואים ומשומרים.
ירקות כבושים במלח.
להעדיף ירקות עם קליפה.
פירות
כל הפירות, כולל קפואים, יבשים ומשומרים.
פירות משומרים בסירופ סוכר, פירות מסוכרים, מיצי פירות.
להעדיף פירות עם קליפה.
מוצרי חלב
חלב ומוצרי חלב מועשרים בסידן, מוצרי חלב מועשרים בוויטמין D.
מוצרי חלב עתירי שומן – מעל 5% שומן, גבינות קשות, שמנת מתוקה, שמנת חמוצה.
מוצרי החלב מהווים מקור חשוב לסידן וחלבון, וכן לויטמין D, אם הם מועשרים בו.
ביצים
ביצים מועשרות באומגה 3.
 
חלמון הביצה מכיל ויטמין D.
קטניות
סויה ומוצריה, פולי סויה ירוקים, טופו מועשר בסידן, טופו רגיל, חומוס גרגרים וממרח, עדשים מכל הסוגים, אפונה יבשה וירוקה, פול יבש וירוק, שעועית יבשה בכל הצבעים, בוטנים.
חמאת בוטנים וממרח חומוס – עתירי שומן.
 
הקטניות משמשות מקור טוב לחלבון צמחי, סידן, ברזל, אבץ ולמגוון ויטמינים. הן עשירות בסיבים תזונתיים מסיסים. כדאי לשלב ארוחה צמחונית המבוססת על קטניות ודגנים פעמיים בשבוע.
שמן
שמן זית, שמן קנולה, שמן קנולה אקטיב.
שמן פשתן ושמן סויה כמקורות לחומצות שומן אומגה 3.
 
מומלץ: שמן זית ושמן קנולה. שמנים אלו עשירים בשומנים חד-בלתי רוויים.
שמן פשתן וסויה חובה לשמור בקירור ובכלי כהה למניעת חמצון על ידי אור ואויר.
כדאי לזכור כי כל השמנים עשירים בקלוריות ולכן צריכתם אינה חופשית.
שומנים אחרים
טחינה, שומשום מלא, אבוקדו, זיתים, מיונז מופחת קלוריות.
מרגרינה קשה, ומוצרים המכילים מרגרינה, חמאה, שמנת, גלידות שמנת.
מומלץ: שומנים אלו עשירים בשומנים חד-בלתי רוויים ובחומצות שומן אומגה 3.
המאכלים שאינם מומלצים מכילים כמויות גדולות של שומן רווי ושומן צמחי מוקשה מסוג טרנס.

אגוזי מלך או פקאן, שקדים, בוטנים לא מלוחים, שומשום, טחינה, זרעי פשתן, גרעיני חמניה, דלעת, אבטיח. אגוזי מלך, ברזיל, אלסר, פקאן, קשיו, פיסטוק, מקדמיה ועוד.
זרעי פשתן עד 2 כפות ביום ולא יותר, מאחר ומכילים גם חומרים רעילים ומשלשלים.
האגוזים והזרעונים מהווים מקור טוב לחלבון, סידן, ברזל ומגוון ויטמינים ומינרלים, אך כדאי לזכור כי מזונות אלו עשירים בקלוריות ולכן יש להקפיד על שימוש מוגבל בהם.
ממתקים
ממתקים המוכנים מפירות יבשים או מקמח מלא ודבש.
ממתקים המבוססים על סוכר ושומנים מוקשים, שוקולד, עוגות ועוגיות מקמח לבן, משקאות מתוקים, מיצים.
למניעת השמנה, האפשרית בהחלט גם בקרב צמחונים.
חטיפים
פופקורן ללא חמאה, פופקורן לייט, בייגלה מקמח מלא, בייגלה דל שומן, קרטיב, קלח תירס, חטיפים אפויים דלי שומן (צ´יקס), פיצוחים מופחתי מלח.
חטיפים עתירי שומן ומלח. חטיפים מטוגנים או שמכילים שומן צמחי מוקשה (במבה, תפוצ´יפס, ביסלי).
מרבית החטיפים מכילים שומן צמחי מוקשה" או "שומנים מוקשים מן הצומח" הידועים כשומן טרנס. שומן זה נמצא כגורם לעליה ברמות הכולסטרול בדם בדומה לשומנים מהחי ולכן מגביר סיכוי לתחלואה במחלות לב וכלי דם.
משקאות
מים, סודה, חליטות צמחים, תה, קפה.
שתיה מתוקה, מיצי פירות, משקאות המכילים סוכר או אלכוהול.
עדיף לאכול פרי מאשר לשתות מיצי פירות.
תבלינים ורטבים
תבלינים טהורים: כמון, כורכום, קינמון, שום, הל, ציפורן, פפריקה, עשבי תיבול. רוטב סויה, מיסו, רוטב צ´ילי, חומץ מסוגים שונים.
תערובות תבלינים המכילות מלח, אבקות מרק.
תבלינים טהורים מוסיפים כמות מינרלים משמעותית לתבשילים.

לייעוץ לחץ כאן

התכנים המופיעים בדף זה נועדו לספק אינפורמציה כללית בלבד, לא ניתנו על ידי מוסד רפואי, אינם מהווים חוות דעת מקצועית, המלצה, תחליף להתייעצות עם מומחה או קבלת ייעוץ רפואי.

חזרה