מאת: שרון שנער - דיאטנית קלינית
הצליאק מתבטאת בפגיעה בדופן הפנימית של המעי הדק של המעיים שנובעת מתגובה חיסונית נגד מרכיב הגלוטן שבדגנים מסויימים או בקמח שמופק מהם. פרט למעיים, ישנם חלקים נוספים בגוף שעלולים להיפגע כתוצאה מהפרעה זו, ביניהם חלקים אחרים של מערכת העיכול כמו הלבלב (מצב שעלול להוביל לסוכרת), בלוטת התריס (מצב שמעלה את הסיכון להפרעה בפעולתה) ומערכת העצבים.
גורמי הצליאק
המנגנון הגורם למחלה עדיין אינו ידוע, אולם מקובל לחשוב שלצליאק יש בסיס תורשתי.
תסמיני הצליאק
- שלשול.
- ירידה במשקל.
- כאבי בטן.
- בילדים, שיבוש תהליך הגדילה התקין.
- תת ספיגה.
- מחסור בברזל, סידן.
- התכווצויות שרירים.
- פריחות עוריות.
טיפול תזונתי מומלץ
- דיאטה ללא גלוטן שבה המטופל נמנע מחיטה, שעורה, שיפון ושיבולת שועל וכן המוצרים המבוססים עליהם כמו כל סוג הלחם, עוגות, חטיפים, אבקות מרק וכדומה. מסייעת במניעת רוב הסימפטומים. ניתן להשתמש במוצרים שהוכנו מקמח ללא גלוטן וממוצרים אחרים שמבוססים על דגנים אחרים כמו למשל התירס.
- חולי צליאק עלולים גם להיות רגישים לחלב פרה ולסויה. יש להימנע מאלה באם קיימת רגישות אליהם.
תוספים תזונתיים מומלצים
- מולטיויטמין – עקב תופעת התת-ספיגה הנלווית למחלת הצליאק, רמתם של ויטמינים ומינרלים בגוף (כמו אבץ, סידן, ברזל, מגנזיום) עלולה לרדת, ולכן חשוב לצרוך אותם בתוסף ולהעלות רמתם בחזרה.
- ויטמינים מסיסים בשומן A,D,E,K – יש לצרוך אותם לפי הצורך, במידה ונוצר מחסור בהם.
המלצות נוספות
-
אנזים הליפאז - בחולי צליאק מסוימים נפגמת גם הפרשת אנזימי העיכול, ובעיקר ליפאז האחראי על עיכול השומנים. מחקר שנערך בילדים הראה שילדים שהקפידו על תזונה ללא גלוטן וקיבלו תוסף המכיל ליפאז, הצליחו לעלות טוב יותר במשקל מילדים שלא קיבלו תוסף זה.
קישור לאתר עמותת צליאק בישראל
התכנים המופיעים בדף זה נועדו לספק אינפורמציה כללית בלבד, לא ניתנו על ידי מוסד רפואי, אינם מהווים חוות דעת מקצועית, המלצה, תחליף להתייעצות עם מומחה או קבלת ייעוץ רפואי.