הצרכים התזונתיים בגיל ההתבגרות



מכלול השינויים (גופנים, חברתיים ונפשיים) שחווים המתבגרים יוצרים צרכים תזונתיים מיוחדים. הצרכים באנרגיה וברכיבי תזונה גבוהים בתקופת ההתבגרות בהשוואה לכל תקופה אחרת ברצף החיים.
הגדילה המואצת יוצרת עלייה בדרישה לאנרגיה (קלוריות) ולרכיבי תזונה (פחמימות, חלבונים, שומנים, ויטמינים, מינרלים ומים). קיימות נוסחאות לחישוב הקצובה הקלורית המומלצת ליום, הלוקחות בחשבון את מין המתבגר, גילו ורמת הפעילות הגופנית. פנייה לדיאטנית יכולה לתת מענה אישי בעניין זה.
אספקת אנרגיה בכמות מספקת תעשה על ידי צריכה של מגוון מזונות (מכל קבוצות המזון) והקפדה על ארוחות מסודרות המפוזרות לאורך היום
צריכת אנרגיה בלתי מספקת (המתבטאת בכמות מזון קטנה מהנדרש) או חוסר ברכיבי תזונה ספציפיים (למשל: ברזל, סידן, אבץ) עלולה להוביל להתרוקנות של מאגרי האנרגיה בגוף, לדלדול שרירים, להפרעה בבניית רקמת העצם, להאטה בהתפתחות המינית ואף לדחייתה.
מנגד, תזונה עתירת קלוריות בכלל ושומן בפרט נמצאה כקשורה למחלות בבגרות כמו סוכרת, מחלות לב וכלי דם, השמנה ובעיות אורתופדיות (לרוב על רקע כובד משקל).
הדרישה לחלבון עולה אף היא, היות שקיימת עליה בכמות הרקמות השונות בגוף, ובעיקר בכמות רקמת השריר וכן שינויים הורמונאליים המתרחשים בתקופת ההתבגרות. בדרך כלל, המתבגרים, לא מגיעים לחסר בחלבון אם לא מבצעים דיאטות רזון לא מבוקרות. חשוב שהתפריט יכלול הן חלבון מהחי (בשר, עוף, דגים, מוצרי חלב, ביצים) והן חלבון מן הצומח (קטניות ואגוזים למיניהם) כחלק מהגיוון במזון.
קיימת דרישה מוגברת לויטמינים מקבוצה B החשובים בניצול הפחמימות לצורכי אנרגיה. תשומת לב מיוחדת יש לתת לחומצה פולית וויטמין B12, שהינם ויטמינים המשתתפים בבניית החומר הגנטי ממנו נבנים תאי הגוף. במקביל, חלה עליה בדרישה למינרלים וויטמינים החשובים בבניית השלד והתארכות העצמות (ויטמין A, ויטמין D, סידן וזרחן). בנוסף לכך, יש לשים לב לצריכה מספקת של אבץ הדרוש לגדילה והתפתחות תקינה של מערכות המין והשריר ולאספקה מספקת של ברזל הדרוש עבור ייצור מוגבר של תאי דם אדומים ולמניעת אנמיה על רקע חסר בברזל (ראה נספח 2: תפקידים עיקריים ומקורות תזונתיים לרכיבי תזונה החיוניים בגיל ההתבגרות).
 
הטבלה שלהלן מסכמת את השינויים הגופניים העיקריים החלים בגיל ההתבגרות והשפעתם על הצרכים התזונתיים.
 
צרכים תזונתיים
השינויים הגופניים
עליה בצריכת מזון הקשור בהתפתחות העצמות: סידן, זרחן, ויטמיןD , אנרגיה וחלבון.
קצב גדילה מואץ
עליה בכמות הקלוריות ועליה קטנה בכמות החלבון הנדרשת.
שינויים בהרכב רקמות הגוף
 
אין הוכחה מדעית לקשר בין הופעת פצעי בגרות לאכילת מזון עתיר שומן (שוקולד, פיצוחים וכו').
שינויים בעור (הופעת פצעי בגרות)
דרישה מוגברת למזון עשיר ומועשר בברזל.
עליה ביצירת נפח וכדוריות הדם (בשל קבלת הווסת והאצה בגדילה)

התכנים המופיעים בדף זה נועדו לספק אינפורמציה כללית בלבד, לא ניתנו על ידי מוסד רפואי, אינם מהווים חוות דעת מקצועית, המלצה, תחליף להתייעצות עם מומחה או קבלת ייעוץ רפואי.

תזונת תינוקות
תזונת ילדים
תזונת מתבגרים
תזונת נשים
תזונת גברים
תזונה לגיל השלישי
תזונה ייעודית
תפריטים לדוגמה
מאמרים