תרכובות מזון לתינוקות



כאשר ההנקה אינה מתאפשרת יוזן התינוק בתמ"ל שיספק את צרכיו התזונתיים. התמ"ל, כמו חלב אם מכיל את אותה כמות אנרגיה - 67 קלוריות ל- 100 מ"ל.
כל חברות התמ"ל המאושרות בארץ נמצאות תחת פיקוח משרד הבריאות וכולן מצהירות שאינן משתמשות במזון מהונדס. קיימים סוגים שונים של תמ"ל:
 
1.     תמ"ל על בסיס חלב פרה – הם הנפוצים ביותר בשימוש היות והוא ההעדפה המקובלת לתינוק הבשל, שאינו סובל מאלרגיות וללא היסטוריה של אלרגיה במשפחה. מוכרים תמ"לים בעלי רמת ברזל נמוכה (בכמות הדומה לזו שיש בחלב אם) ותמ"לים מועשרים בברזל. ההרכב התזונתי של תמ"ל מועשר בברזל מתוכנן לספק את הדרישות התזונתיות של תינוקות בשלים עד גיל שנה.
משרד הבריאות ממליץ להזין תינוקות בתמ"ל על בסיס חלב פרה מועשר בברזל מאשר בתמ"ל שאינו מועשר בברזל עד שהתינוק יהיה בן שנה ויאכל מגוון רחב של מזונות עשירים בברזל. בגיל שנה אפשר להחליף את התמ"ל בחלב פרה מפוסטר.
הרכב חלב הפרה (פחמימות, חלבונים וחומצות שומן) שבתמ"ל שונה על מנת להתאימו לצרכי התינוק. בחלק מן החברות הוסיפו לתמ"ל נוקליאוטידים שהם חומצות הגרעין המצויות בחלב אם. תוספת זו נמצאה במחקרים כתורמת למערכת החיסון המתפתחת של התינוק.
 
2.     תמ"ל על בסיס חלבון סויה – תמ"ל זה שונה בהרכבו התזונתי מחלב אם ומתמ"ל על בסיס חלבון חלב פרה. עיקר השוני הוא בסוג הפחמימות והרכב החומצות האמיניות שלו (אבן הבנין של החלבון). מומלץ שהשימוש בתמ"ל על בסיס חלבון סויה ייעשה רק בהמלצת רופא. על פי הנחיות משרד הבריאות, יש לתת תמ"לים על בסיס חלבון סויה רק לתינוקות שלא יכולים לצרוך תמ"ל על בסיס חלב פרה, עקב בעיות בריאות (כגון גלקטוזמיה) או מטעמים תרבותיים או דתיים.
השימוש בתמ"ל על בסיס חלבון סויה בטיפול התזונתי של תינוקות עם אלרגיה אמיתית לחלבון חלב פרה או במניעת מחלות אטופיות שנוי במחלוקת. לחלק מהתינוקות יש רגישות לחלבון חלב פרה וגם לחלבון הסויה. אין הוכחות משכנעות לעובדה שקיימת ירידה בהימצאות מחלות אטופיות בקרב ילדים בסיכון גבוה לאטופיה, אשר ניזונים מתמ"ל על בסיס חלבון סויה בששת החודשים הראשונים לחיים. לאחרונה עלתה השאלה אם יש לתת תמ"ל על בסיס סויה גם כאשר אין אלרגיה לחלב פרה, בשל היתרונות המיוחסים לסויה. אולם היתרונות המיוחסים לסויה נובעים בעיקר מתכולת הפיטואסטרוגנים שבה, שמהווים יתרון למבוגרים אך אינם מתאימים לתינוקות. נמצא כי בתינוקות הפיטואסטרוגנים עלולים להזיק בהתפתחות המינית. מכאן שהבחירה הראשונה לתינוק הלא יונק צריכה להיות תמ"ל על בסיס חלב פרה מועשר בברזל.
 
3.    תרכובות מפורקות - תרכובות מיוחדות בהן החלבון עבר פירוק אנזימטי ומכיל חומצות אמינו ופפטידים קצרים. יש להזין בתמ"לים מפורקים רק בהנחיית רופא. תרכובות אלו ניתנות לתינוקות עם אבחנה או חשד למחלות מטבוליות, במקרים של בעיה מורכבת בתפקוד מערכת העיכול (הפרעות בספיגה) ואלרגיה מוכחת לחלבון פרה ו/או סויה. מקרים נוספים בהם יתכן מעבר להזנה בתמ"ל מפורק יהיו אי ספיקת לבלב, מעי קצר, לאחר ניתוחים במערכת העיכול או במקרים של בעיות העלולות להחמיר עם ריבוי יציאות.
 
4.    תמ"ל ללא לקטוז - תרכובות על בסיס חלב פרה הכוללות את כל רכיבי התזונה המומלצים לתינוקות. בתמ"ל מסוג זה הפחמימה לקטוז (סוכר החלב) הוחלפה בפולימרים של גלוקוז או במוצקי סירופ תירס. תרכובת זו מתאימה לתינוקות עם אי סבילות ללקטוז. אי סבילות ללקטוז מופיעה בדרך כלל רק מגיל שנתיים ואילך, ולכן אי סבילות בתקופת הינקות היא זמנית בלבד. לפיכך אין צורך לתת פורמולה ללא לקטוז אלא רק לתקופה קצרה, כאשר יש זיהום בדרכי העיכול או כשקיים חשש לאי סבילות משנית ללקטוז.

התכנים המופיעים בדף זה נועדו לספק אינפורמציה כללית בלבד, לא ניתנו על ידי מוסד רפואי, אינם מהווים חוות דעת מקצועית, המלצה, תחליף להתייעצות עם מומחה או קבלת ייעוץ רפואי.

תזונת תינוקות
תזונת ילדים
תזונת מתבגרים
תזונת נשים
תזונת גברים
תזונה לגיל השלישי
תזונה ייעודית
תפריטים לדוגמה
מאמרים