הפרעת קשב והיפראקטיביות ADHD
מאת: שרון שנער - דיאטנית קלינית
תופעה זו מוגדרת כקבוצה של הפרעות התפתחותיות הנובעת מקושי בוויסות קשב ומיקוד ריכוז.
גורמי ה- ADHD
להפרעה רקע גנטי ברור ומרכיבים ביולוגים הקשורים במטבוליזם של חומרים כימיים המצויים במח.
תסמיני ה- ADHD
לסוגים השונים של הפרעה זו קיימים תסמינים שונים:
ADHD – מאופיין בבעיות בויסות המוטורי הגורמות לתנועתיות יתר או אי שקט וקושי בריכוז.
ADD – מאופיין בקושי בריכוז ובבעיות קשב, ללא בעיות בויסות המוטורי.
לשני הסוגים נלווים לעיתים תסמינים נוספים כמו הפרעות במצב הרוח, הפרעות חרדה, הפרעות התנהגות, לקויות למידה וקושי בהסתגלות חברתית.
אוכלוסיות חשופות/פגיעות במיוחד ל- ADHD
ההפרעה מתחילה כבר בגיל הינקות, ויש האומרים כי מתחילה להתפתח בתוך הרחם. מספר הבנים שההפרעה מאובחנת אצלם גדול פי 2 עד 3 ממספר הבנות המאובחנות. כאשר לא מאובחנת התופעה בילדות, היא ממשיכה ומשפיעה על תפקודו של הלוקה בה גם בבגרותו.
סוגים שונים של ADHD
לעיתים מופיעים רק חלק מהתסמינים ואז קיימות הגדרות מבדילות:
- הפרעת חוסר קשב – ADD – מגדירה מצב של חוסר קשב ללא היפראקטיביות או אימפולסיביות.
- הפרעת היפראקטיביות ואימפולסיביות – מגדירה מצב שבו לא קיים קושי בקשב וריכוז.
- הפרעה משולבת – בה מתקיימים הפרעת קשב וכן היפראקטיביות ואימפולסיביות.
טיפול תזונתי מומלץ
- חלק מהסובלים מהתופעה מפיקים תועלת מהגישה התזונתית הנקראת דיאטת פיינגולד לפיה יש להרחיק מתזונת הילד חומרים מלאכותיים במזון הכוללים חומרים משמרים, חומרי טעם וריח וצבעי מאכל.
- גישה נוספת שמועילה לחלק מהמטופלים היא הגבלת צריכת סוכר וממתיקים מלאכותיים מסוימים דוגמת האספרטיים בתזונה.
- מלבד אלה, חשוב לדאוג שתזונת הילד מאוזנת ומספקת כמויות נאותות של ויטמינים ומינרלים החשובים לגדילתו. אלה חשובים כמובן גם לתקינות פעולת המח. יש לשקול נטילת תוסף מולטיויטמין במקרה שהתזונה אינה מאוזנת די הצורך.
תוספים תזונתיים מומלצים
· חומצות שומן חיוניות – לאחרונה נחקר במיוחד הקשר שבין מחסור בחומצות שומן חיוניות לבין הפרעות קשב. מחקר מסוים מצא רמות נמוכות יותר של חומצות שומן חיוניות, ובמיוחד מסוג אומגה 3 (DHA וארכידונית) בבנים עם הפרעות קשב בהשוואה לקבוצת הביקורת. עדיין לא נמצאו הוכחות חותכות לכך שתוספת של חומצות שומן ארוכות שרשרת לתפריט, משפרות סימפטומים של ADHD, אך קיימות הוכחות לכך שחסר בחומצות שומן חיוניות יכול להיות גורם קשור ל- ADHD.
· מגנזיום, ברזל, אבץ – חשוב לבדוק אם קיים מחסור במינרלים אלה ולצרוך תוסף תזנה המכיל אותם במידת הצורך. מינרלים אלה משמעותיים לתהליכי החשיבה. מחקרים מראים שמתן תוספי תזונה המכילים מינרלים אלה לילדים בעלי ADHD שסבלו מחסור בהם, הפחית את חומרת תסמיני ההפרעה.
· ל-קרניטין – מחקרים הראו שמתן תוספת של חומצת האמינו ל-קרניטין לתזונתם של ילדים בעלי ADHD הפחית את תסמיני ההפרעה. ל ל- קרניטין תפקיד חשוב בתפקוד המח.
התכנים המופיעים בדף זה נועדו לספק אינפורמציה כללית בלבד, לא ניתנו על ידי מוסד רפואי, אינם מהווים חוות דעת מקצועית, המלצה, תחליף להתייעצות עם מומחה או קבלת ייעוץ רפואי.