ירידה בכושר השכלי בגיל מבוגר (ARCD)



מאת: שרון שנער - דיאטנית קלינית

ירידה ביכולת הזכרון והחשיבה בגיל מבוגר נחשבת לתהליך טבעי הקשור בזקנה. ירידה זו היא הדרגתית ואיטית מאוד והשינויים בדרך כלל קלים. מומחים מפרידים תופעה זו מהשינויים החלים ביכולת השכלית בעקבות מחלת האלצהיימר או מצבי דמנציה אחרים חדים יותר ומתרחשים במהירות גבוהה יותר.

 

תסמיני ה- ARCD

 

הסובלים מ- ARCD חווים ירידה בזכרון לטווח קצר, בכושר הלמידה, ביכולת הקשב והריכוז, חשיבה ויכולות שכליות אחרות.

 

אוכלוסיות חשופות/פגיעות במיוחד ל- ARCD

 

הפגיעה ביכולת השכלית שכיחה יותר עם העלייה בגיל. (ראה מאמר בנושא מבוגרים)

 

טיפול תזונתי מומלץ

 

·         תזונה מאוזנת שתספק את צרכי הגוף ותאפשר גם שימור טוב של פעולת המח.

·         תזונה עשירה בנוגדי חמצון שמועילה ומאיטה את תהליך ההזדקנות. תזונה זו תהיה  עשירה בפירות וירקות טריים, באגוזים וזרעים.

·         תזונה דלה בשומן רווי ועשירה בסיבים תזונתיים.

 

תוספים תזונתיים מומלצים

 

  • אצטיל-ל-קרניטין – נבדק במספר מחקרים קליניים ונמצא כמעכב הופעת הירידה ביכולת השכלית וכן משפר מדדי יכולת שכלית באנשים מבוגרים.
  • פוספטידיל-כולין – נמצא גם הוא במספר מחקרים כמשפר זכרון, ריכוז ומצב רוח באנשים מבוגרים.  מחקרים אלה בדקו פוספטידיל-כולין המופק מהחי ולא מסויה.
  • גינקו בילובה, ג'ינסנג אסייתי – תוספים המבוססים על תמציות צמחים המועילים לפעילות המוח על ידי שיפור זרימת הדם ועל ידי פעילות נוגדת חימצון. משפרים יכולת החשיבה, זכרון וריכוז.

המלצות נוספות

 

  • מומלץ לבצע פעילות גופנית מתונה באופן סדיר. זו נמצאה כמעכבת תהליכי זקנה ומשפרת יכולת גופנית וקוגניטיבית וכן מועילה למצב הרוח במבוגרים.
  • ויטמין B12 - מאחר שרמתו של ויטמין זה נוטה לרדת בגיל מבוגר, ובשל חשיבותו לתהליכים קוגניטיביים, חשוב לבדוק אם קיים מחסור בו, ולצרוך תוסף מתאים במקרה הצורך.
  • עיסוק בתחביבים הדורשים הפעלת זיכרון ויכולת הלמידה משמרים את היכולת השכלית ומאטים את הירידה, לדוגמא- פתרון תשבצים, משחקי חשיבה ועוד.

התכנים המופיעים בדף זה נועדו לספק אינפורמציה כללית בלבד, לא ניתנו על ידי מוסד רפואי, אינם מהווים חוות דעת מקצועית, המלצה, תחליף להתייעצות עם מומחה או קבלת ייעוץ רפואי.

תזונת תינוקות
תזונת ילדים
תזונת מתבגרים
תזונת נשים
תזונת גברים
תזונה לגיל השלישי
תזונה ייעודית
תפריטים לדוגמה
מאמרים