מאת: שרון שנער והדס רגב - טוביאס, דיאטניות קליניות
השמנה
בעולם המערבי כולו נרשמת עלייה מתמדת במספר המתבגרים הסובלים מעודף משקל בדרגות חומרה שונות. נתונים ממחקרים שונים מצביעים על כך ש-20% עד 25% מהמתבגרים במדינות המערביות סובלים מעודף משקל. במהלך שני העשורים האחרונים חלה עלייה חדה של כ- 50% בשכיחות הילדים ובני הנוער השמנים.
הסיבות רבות ומורכבות: ישנה חלוקה לגורמים גנטיים, פיסיולוגיים ולגורמים סביבתיים, נפשיים, חברתיים. הרוב המוחלט של הילדים הסובלים מהשמנה אינם לוקים במחלה אורגנית בסיסית (כגון: סיבות הורמונליות של תת פעילות של בלוטת התריס או חסר בהורמון גדילה). ממחקרי משפחות ואימוץ עולה כי 40% עד 70% מהשונות בשכיחות ההשמנה מוסברת על ידי גורמים גנטים. לדוגמא: משקלם של ילדים מאומצים נמצא בהתאמה למשקל ההורים הביולוגיים, ותאומים מונוזיגוטיים (זהים) מדגימים התאמה במשקל ובמשקעי השומן.
דפוסי אכילה לקויים, הנלמדים לעיתים מחיקוי ההורים, ארוחות בלתי מסודרות, צריכת שומן וסוכר מרובה ומיעוט בפעילות גופנית תורמים רבות למגמת ההשמנה הגוברת.
ארגוני בריאות ממקדים תשומת לב לנושא חשוב זה מאחר ומחקרים מראים שהשמנה בגיל הנעורים עשויה לנבא השמנה בגיל המבוגר יותר. מבחינה סטטיסטית, כ- 75% עד 80% מהמתבגרים השמנים יהפכו למבוגרים שמנים. כמו כן, השמנה בגיל הנעורים עלולה להוביל לבעיות רפואיות בגיל מבוגר כמו טרשת עורקים ומחלות לב. ישנם כבר מחקרים המצביעים על כך שמחלות כמו סוכרת או יתר לחץ דם או שומנים גבוהים בדם, אשר היו מנת חלקן של המבוגרים, מופיעות כיום גם בקרב מתבגרים. ההשלכות של השמנה בקרב מתבגרים הינן גם חברתיות. המתבגר השמן סובל מדימוי עצמי נמוך, מחוסר בטחון ולעיתים קרובות גם מדחייה חברתית.
האיתור המוקדם של עודף המשקל וההשמנה מאפשר גם טיפול מוקדם: בגיל הילדות הרגלי האכילה והפעילות הגופנית עדיין לא מבוססים, וניתן, לכן על ידי חינוך לשנות את הרגלי האכילה של המתבגר, דבר שיכול להביא לעצירת תהליך ההשמנה.
טיפול על ידי צוות רב מקצועי מחייב שילוב של מרכיבים פיזיולוגיים, פסיכולוגיים, חברתיים ותרבותיים. מטרת הטיפול תהיה ירידה מתונה במשקל ושמירת המשקל שהושג לאורך זמן ללא פגיעה בגדילה.
תוכנית הרזיה מומלצת כוללת:
-
תכנית תזונה מותאמת אישית על ידי יעוץ של דיאטנית. תוכנית הטיפול תיבנה בשיתוף פעולה עם המתבגר/ת ו/או בני משפחתו ותכלול: תפריט מותאם אישית על ידי דיאטנית וטיפול התנהגותי הממוקד בהשגת שינוי בהרגלי החיים למתבגר/ת.
-
תכנית לשיפור הכושר הגופני מותאמת אישית על ידי מאמן מוסמך.
-
תמיכה בתהליך – קבוצת תמיכה או מעורבות של המשפחה בתוכנית. ישנה חשיבות רבה בהגברת מודעות המשפחה לנזקי ההשמנה וחשיבות הטיפול בה. במקרים בהם הוריו של מתבגר/ת שמן גם כן סובלים מעודף משקל או מהשמנה, רצוי לערוך פגישות משותפות של הורים והמתבגר/ת השמן/ה עם הדיאטנית כדי להנחיל שינוי בהרגלי האכילה לכל בני הבית. ההורים משמשים במקרה זה בתפקיד כפול – מצד אחד הם משמשים כמודל חיקוי למתבגר/ת, כאשר הרגלי האכילה שלו מושפעים במידה רבה מאלו שלהם, ומצד שני, ההורים משמשים כ"מפקחים" על ההתמדה של המתבגר/ת בתכנית האכילה שתותאם לו.
התועלת מטיפול בהשמנה:
-
שיפור בגורמי סיכון מטבוליים: ירידה בלחץ הדם, ברמות אינסולין וברמות סוכר בדם
-
שיפור בתמונת שומני הדם
-
שיפור הדימוי העצמי
-
ירידה בשיעור ההשמנה בגיל המבוגר
-
שיפור איכות ותוחלת החיים
התכנים המופיעים בדף זה נועדו לספק אינפורמציה כללית בלבד, לא ניתנו על ידי מוסד רפואי, אינם מהווים חוות דעת מקצועית, המלצה, תחליף להתייעצות עם מומחה או קבלת ייעוץ רפואי.
חזרה לראש הדף
קיים מידע מועט לגבי גדילה של מתבגרים צמחוניים. מחקרים שקיימים מדווחים על הבדלים קטנים בין צמחוניים לבין לא צמחוניים. בחברה המערבית, אדם בוחר שלא לאכול מזון מן החי בגלל מניעים שונים: אידאולוגיים או בריאותיים. בגיל ההתבגרות הצמחונות מופיעה כמרד בהורים, בממסד, בזיהום הסביבה ובסגנון החיים המודרני.
מחקרים מראים כי חלק מהמתבגרים בוחרים בצמחונות כאמצעי לירידה להורדת כמות השומן בתפריט ולהפחתה כללית של האנרגיה היומית הנצרכת וכך מאמצים לעצמם דרך לירידה במשקל.
מחקר שנערך על ידי משרד הבריאות האמריקני לשם פיתוח המלצות תזונתיות לציבור, בדק את אחוז הצמחוניים באוכלוסיה ומצא ש - 2% מהצמחונים הם ילדים ובני נוער בגילאים 17-6 שנה. המאמר מוצא את הצמחונות, גם בגיל ההתבגרות, כחלופה בריאה יותר להרגלי התזונה לקויים המופיעים אצל מתבגרים בעולם המערבי. היתרונות הבריאותיים כוללים תזונה עשירה בסיבים תזונתיים, תזונה עשירה בויטמינים: חומצה פולית, ויטמין A, ויטמין C, תזונה דלה בסוכרים פשוטים, פחות מזון מהיר וצריכה נמוכה של חטיפים.
למרות היתרונות שבניהול אורח חיים צמחוני קיימים גם חסרונות: חשוב לפקח ולהדריך את הנוער הבוחר להיות צמחוני לצרוך תפריט צמחוני שיענה על כל הדרישות התזונתיות של הגוף בגיל זה. בתפריט צמחוני, יתכן כי הערך הביולוגי של החלבון יהיה במעט נמוך, בשל העובדה שלא כל חומצות האמינו מצויות במזון שמקורו בצומח. אי הקפדה על איזון בין כל מרכיבי הדיאטה עלול לחשוף את המתבגרים למחסורים תזונתיים כגון: ויטמין B12 , ברזל וסידן, המהווים מרכיבים חיוניים לגדילה והתפתחות תקינים.
בדיאטות צמחוניות זמינות האבץ הנמוכה מוסברת על ידי נוכחות של חומרים כמו פיטאט הקושרים את האבץ המצוי במזון מן הצומח. למרות שנמצא כי בחלק מהדיאטות של הצמחוניים כמות האבץ הנצרכת נמוכה באופן משמעותי מההמלצות, לא נמצאו הוכחות למחסור קליני באבץ בקרב צמחונים בחברה המערבית.
מדוע חשוב להפנות מתבגרים צמחונים או טבעונים לדיאטנית?
-
אפשרות למתן ייעוץ תזונתי לצורך תכנון דיאטה צמחונית מאוזנת ובריאה.
-
הדרכה אישית, תוך התחשבות בגיל, העדפות אישיות, יכולת רכישת המזון והכנתו וכמובן רמת הפעילות הגופנית.
-
התאמת תפריט מגוון שיספק את הדרישות התזונתיות לאנרגיה, חלבון, ברזל, סידן, אבץ, ויטמין B12, B2, B6 וחומצות שומן מסוג אומגה 3. התאמת תפריט לצמחוני מהווה אתגר אמיתי ורק הכוונה מקצועית תוכל לסייע להגיע להמלצות לפי גיל למרות ויתור על אכילת בשר לסוגיו.
-
יעוץ מקצועי ואמין לגבי חסרים תזונתיים אפשריים וקבלת המלצות מעשיות איך להמנע מהם. לדוגמא, במקרים של חסר ברזל ניתן לשפר את ספיגת הברזל מהמזון הצמחי על ידי הוספת מזונות עשירים בוויטמין C באותה ארוחה (כמו עגבניה, פלפל אדום, קיווי, מלון).
-
מומלץ כי צמחונים יכללו בדיאטה שלהם מקורות טובים של חומצות שומן אלפא לינולנית כגון: זרעי פשתן או שמן מזרעי פשתן. הסיבה לכך היא שדיאטות צמחוניות בד"כ עשירות בחומצות שומן מסוג אומגה 6 (חומצת שומן לינולאית) ודלות בחומצת שומן אומגה 3, כתוצאה מחוסר שיווי משקל אשר מעכב ייצור פיזיולוגי של חומצות השומן ארוכות השרשרת EPA ו – DHA.
-
מתן מקורות מידע לגבי מסעדות צמחוניות, רעיונות לתכנון ארוחות בזמני נסיעות וטיולים.
-
הדרכה לגבי שיטות הכנה של קטניות, מוצרי סויה ותחליפי בשר.
יתרונות רבים כלולים בדיאטה הצמחונית. שמירה על תפריט צמחוני מאוזן ומסודר בגיל ההתבגרות יכולה להיות בעלת השפעה חיובית במניעת מחלות בעתיד. יחד עם זאת צריך להיות ערים למחסורים שעלולים להיווצר, לעקוב ולוודא כי הצריכה האנרגטית וכל רכיבי התזונה הנחוצים למתבגר כלולים בתפריט היומי.
התכנים המופיעים בדף זה נועדו לספק אינפורמציה כללית בלבד, לא ניתנו על ידי מוסד רפואי, אינם מהווים חוות דעת מקצועית, המלצה, תחליף להתייעצות עם מומחה או קבלת ייעוץ רפואי.
בני נוער העוסקים בספורט זקוקים לתוכנית תזונתית ייחודית. חשוב שהתוכנית תספק את האנרגיה והרכיבים התזונתיים הדרושים לפעילות הספורטיבית בה הם עוסקים ותתמוך בגדילה המואצת בתקופה זו. עבורם הקפדה על תזונה נכונה חשובה אף יותר מתזונה לבני גילם שאינם עוסקים בספורט. בני נוער העוסקים בפעילות גופנית אינטנסיבית תחרותית זקוקים לתוספת קלורית של כ 20% בהשוואה לבני גילם שאינם ספורטאים.
ספורטאים מתבגרים נזקקים לאנרגיה רבה הן לביצוע המאמצים והן לגדילה ולכן עלולים להימצא במאזן קלורי שלילי (הכנסה נמוכה ביחס להוצאה). קבוצה ייחודית זו מצויה בסיכון מוגבר לסבול מאנמיה על מחסור בברזל, מאחר שישנן אצלם דרכים רבות לאיבוד ברזל (זיעה, שתן, הרס כדוריות דם כתוצאה מזעזועים בכפות רגלים ובקרב ספורטאיות איבוד דם במחזור החודשי).
פרט למזון ידועה חשיבותה של שתיה מספקת. בני נוער ספורטאים חשופים יותר לסכנת התייבשות מאשר מבוגרים העוסקים בספורט.
בני נוער העוסקים בספורט נתונים בלחץ מתמיד לשיפור הישגיהם. יש להבטיח ששימוש בתוספי תזונה לשיפור ביצועים אתלטיים, ילווה תמיד בהדרכה מקצועית, מותאמת לגיל הנער/ה ולצרכיו/ה.
התכנים המופיעים בדף זה נועדו לספק אינפורמציה כללית בלבד, לא ניתנו על ידי מוסד רפואי, אינם מהווים חוות דעת מקצועית, המלצה, תחליף להתייעצות עם מומחה או קבלת ייעוץ רפואי.
מנתונים שנאספו בסקר צריכת תוספי תזונה בגילאים שונים בארה"ב עולה כי בגיל ההתבגרות, נצרכים בעיקר תוספים המכילים שילוב של ויטמינים/מינרלים. השכיחים ביותר הם ויטמין C, ויטמין ,E סידן וברזל. רק כ- 5% מנוטלי תוספי התזונה בגיל ההתבגרות נוטלים תוסף תזונה אחר כמו תוספים צמחיים. נתונים מסקר מב"ת צעיר, שנערך בין השנים 2004-2003 בקרב תלמידים בכיתות ז' - יב', מצביעים על כך ש - 7.3% מהתלמידים השתמשו בתוספי תזונה בחודש האחרון. שעורי השימוש גבוהים פי 3-2 בקרב תלמידים יהודים בהשוואה לתלמידים ערבים. בסקר זה תוספי תזונה הוגדרו כשימוש במולטיויטמין, ויטמינים, מינרלים, סיבים תזונתיים ומחזקי תאבוו.
כפי שנדון לעיל, גיל ההתבגרות מספק לעיתים מצבים שבהם התזונה לבדה אינה יכולה לענות על כל דרישות הגוף המתפתח, ואז יש לשקול שילוב של תוספי תזונה. מצבים אלו הם ספורט מאומץ, צמחונות או טבעונות, הרגלי אכילה לקויים או דיאטות לירידה במשקל הנמשכות לאורך זמן. בכל המצבים הללו חשוב להבטיח שהגוף יקבל את הויטמינים והמינרלים העיקריים החיוניים לגדילה ולהשלים צריכתם על ידי תוסף של מולטיויטמין-מולטימינרל ברמות התואמות את הקצובה לפי מין וגיל.
התכנים המופיעים בדף זה נועדו לספק אינפורמציה כללית בלבד, לא ניתנו על ידי מוסד רפואי, אינם מהווים חוות דעת מקצועית, המלצה, תחליף להתייעצות עם מומחה או קבלת ייעוץ רפואי.
מקורות