אוסטיאופורוזיס



אוסטיאופורוזיס (דלדול העצם)

תופעה טבעית המתרחשת אצל כולם, בדרך כלל בגיל המבוגר. העצם היא רקמה דינאמית אשר עוברת במהלך החיים תהליכי הרס ובנייה בו זמנית. עד גיל 25 תהליכי בניית העצם נעשים בקצב מהיר יותר בהשוואה לקצב הריסת העצם והתוצאה היא שהעצמות גדלות, מתעבות ומתחזקות. מגיל 25 ועד גיל 35 לערך קצב תהליכי ההריסה והבניה שווים. מגיל 35 ואילך תהליך הריסת העצם נעשה בקצב מהיר יחסית לתהליכי הבניה, ואז העצם בהדרגה הופכת מחוררת יותר, חלשה יותר, ונוטה יותר לשברים.
תהליך דלדול העצם מורגש בעיקר בגיל השלישי, כאשר מופיעים כאבי עצמות (במיוחד בעמוד השדרה), והנטייה לשברי עצמות בעקבות נפילות הופכת שכיחה יותר עם הגיל. הורמוני המין הנשיים (אסטרוגן בעיקר) שומרים על צפיפות העצם הנשית ברמה טובה, כנראה כדי לאפשר נשיאת הריונות. עם הפסקת הווסת, הורמון האסטרוגן מפסיק להיות מופרש בגוף, ואז קיים תהליך מואץ יחסית של דלדול העצם. אצל גברים דלדול העצם קורה מגיל 35 והלאה בקצב איטי וסדיר. שני המינים מגיעים בגילאים המבוגרים לדלדול עצם ברמה דומה.
המועדים לדלדול עצם מואץ הם: בעלי משקל נמוך, מי שתזונתו דלה בסידן וחלבון לאורך תקופות ארוכות, ונייחות פיזית.
עישון, שימוש מופרז באלכוהול, מלח וסוכר בתזונה מאיצים את דלדול העצם.
בהתאם, על מנת להאט את דלדול העצם יש לשמור על משקל תקין, להעשיר את התזונה בסידן, ויטמין D וחלבון, ולעסוק בפעילות גופנית המפעילה לחץ על העצמות (התעמלות בונת עצם, משקולות, קפיצות). מומלץ לקבל אישור מהרופא המטפל לבצוע פעילות גופנית, וללקיחת תוספי סידן וויטמין D בהתאם לצורך.
מומלץ לך להיעזר במבחן הסידן על מנת שתוכל לדעת את כמות הסידן היומית בתזונה שלך.

התכנים המופיעים בדף זה נועדו לספק אינפורמציה כללית בלבד, לא ניתנו על ידי מוסד רפואי, אינם מהווים חוות דעת מקצועית, המלצה, תחליף להתייעצות עם מומחה או קבלת ייעוץ רפואי.

תזונת תינוקות
תזונת ילדים
תזונת מתבגרים
תזונת נשים
תזונת גברים
תזונה לגיל השלישי
תזונה ייעודית
תפריטים לדוגמה
מאמרים