תזונה והזדקנות



מאת: הדס רגב - טוביאס, דיאטנית קלינית

מספר גורמים פיזיולוגיים הקשורים בגיל משפיעים על המצב התזונתי של האדם המבוגר. השינויים הפיזיולוגיים המתרחשים עם תהליך ההזדקנות שעיקרם ירידה במסת הגוף הכחוש, הינם בעלי השפעה על יכולתו של האדם להשיג מזון, להאכיל את עצמו ולספוג את רכיבי התזונה הנדרשים לקיומו בכמות מספקת.

שינויים בחישה (ירידה בחוש הריח והטעם), שינויים בניידות ובמפרקים, שינויים במערכת העצבים פוגעים הן ברצון לאכול והן ביכולתו הפיזית של האדם המבוגר להאכיל את עצמו. השינויים במערכת העיכול, הנובעים מהפחתת הפרשה החומצה מהקיבה, קשורים בהפרעות ספיגה של רכיבים תזונתיים חיוניים כגון: חלבון, סידן, ברזל וויטמין B12. שינויים בפה ובשיניים (ירידה בהפרשת הרוק, קשיי לעיסה ובליעה, שיניים תותבות) עלולים לגרום לצמצום ניכר במגוון המזונות הנצרכים ולפיכך לצריכה לא מספקת של אנרגיה בכלל ורכיבי תזונה ספציפיים בפרט.

מחלות רבות מהן סובלת האוכלוסייה המבוגרת (זיהומים, מחלות לב ונשימה, פצעי לחץ) מגדילות אף הן את הדרישה לרכיבי תזונה שונים (אנרגיה, חלבון, ויטמינים) אשר לא תמיד ניתן לכסות עליהם באמצעות התזונה לבדה. בנוסף לכל אלה, מנהגים, אמונות, דעות, העדפות של טעם, דיאטות או אילוצים תקציביים, עלולים לגרום לכך שרבים מהמבוגרים אינם בוחרים במזונות המכילים את כל רכיבי התזונה בכמות ובמגוון הנחוצים לגוף. יותר ויותר עדויות מצביעות על כך שאצל חלק גדול מהאוכלוסייה המבוגרת התזונה אינה תמיד מספקת את כל הכמות המומלצת של הויטמינים והמינרלים וכי הצורך לתוספת ויטמינים ומינרלים באוכלוסיה המבוגרת, עולה בעיקר לאחר גיל 50. 

 

 

התכנים המופיעים בדף זה נועדו לספק אינפורמציה כללית בלבד, לא ניתנו על ידי מוסד רפואי, אינם מהווים חוות דעת מקצועית, המלצה, תחליף להתייעצות עם מומחה או קבלת ייעוץ רפואי.

 

תזונת תינוקות
תזונת ילדים
תזונת מתבגרים
תזונת נשים
תזונת גברים
תזונה לגיל השלישי
תזונה ייעודית
תפריטים לדוגמה
מאמרים