מאת: הדס רגב - טוביאס, דיאטנית קלינית
כדי לכסות על הדרישות המוגברות חיוני לכלול בתפריט היומי מגוון מזונות, הן מהחי והן מהצומח, בדגש על מזונות מועשרים בויטמינים ומינרלים, ולשקול בחיוב השלמות תזונתיות על ידי תוספים. נראה כי השימוש בתוספי תזונה שכיח בקרב האוכלוסיה המבוגרת ולעיתים נעשה שלא באופן מבוקר. כדאי לזכור כי רק כמות מוגבלת תביא תועלת ותמנע נזקים ו/או תופעות לוואי. לכן, התאמת תוספי תזונה כמו מולטי-ויטמין-מינרל או תוספים המתאימים למצבים ספציפיים בגיל המבוגר (אנמיה, עצירות, מחלות לב וכלי דם) מומלצת לאחר התייעצות עם רופא או דיאטנית באופן כללי, תוסף תזונה מסוג מולטי-ויטמין-מינרל מומלץ לכלל האוכלוסיה המבוגרת, אשר מתקשה לספק את ההמלצות התזונתיות למינרלים וויטמינים ללא נטילת תוסף.
משרד הבריאות, בשיתוף ועדת מומחים (שכללה אנשי מקצוע מהאקדמיה, רופאים גריאטרים, דיאטניות ועוד) פרסם בנובמבר – 2001 המלצות לגבי הרכב תכשיר ויטמינים ומינרלים לאוכלוסיה המבוגרת. על פי המלצות ועדה זו התכשיר צריך לספק 50% מהקצובה היומית המומלצת לרוב הויטמינים והמינרלים (לדוגמא, ויטמין A, ויטמין B6, חומצה פולית, מנגן), זאת בהתחשב במאפייני צריכת המזון של האוכלוסייה המבוגרת בישראל. הועדה ממליצה שלא לכלול במולטי-ויטמין ברזל וויטמין K. יצוין כי ההמלצות תוכננו תוך ניסיון לקבוע מינונים לתוספים שיהיו בעלי הסתברות נמוכה ביותר לגרום לנזקים ולתופעות לוואי כתוצאה מצריכת יתר (למשל של ויטמין A, ויטמין C, ויטמין K וויטמין E). נוכח העובדה שמחסור בויטמין D נפוץ באוכלוסיית הקשישים בארץ ממליצה הועדה לכלול ויטמין זה בכמות של 100% מהקצובה היומית. לכן, במקרים בהם ניתן יעוץ אישי של דיאטנית או רופא לתוספת רכיבים החשובים למניעת אוסטאופורוזיס (שמירה על מסת העצם), מומלץ כי המינונים בתכשיר עבור המינרלים סידן, זרחן ומנגן לא יעלו על מחצית הקצובה היומית. לפיכך מומלץ במקרים אלו תכשיר המכיל סידן בכמות של עד 600 מיליגרם וויטמין D בכמות של 10 מיקרוגרם).
טבלה 4 מציגה השוואה של אחדים מתוספי התזונה הקיימים בשוק בישראל, בהשוואה להמלצות שפרסם משרד הבריאות.
התכנים המופיעים בדף זה נועדו לספק אינפורמציה כללית בלבד, לא ניתנו על ידי מוסד רפואי, אינם מהווים חוות דעת מקצועית, המלצה, תחליף להתייעצות עם מומחה או קבלת ייעוץ רפואי.