נספח 2 תזונת מתבגרים



 
תפקידים עיקריים ומקורות תזונתיים לרכיבי תזונה החיוניים בגיל ההתבגרות
 
 
מקורות במזון
תפקידים עיקריים
ויטמין/ מינרל
איברים פנימיים, בשר, דגים, חלב, גבינה וביצים
משתתף בבניית חומצות הגרעין ולייצור מעטפת תאי העצב
כבד, שמרים, פירות, ירקות ירוקי עלים וקטניות
חיונית לתהליכי צמיחה, רבייה וליצירת תאי דם. ממלאת תפקיד חשוב במניעת מומים מולדים
כבד, שמן דגים, חלב מלא, ביצים, מרגרינה מועשרת בויטמין A
חשוב לגדילה והתפתחות, לפוריות ולפעילות תקינה של רקמות ריריות, חיוני למנגנון הראייה
גזר, ירקות ירוקי עלים
אבן בניין ליצירת וויטמין A בגוף. נוגד חמצון.
ביצים, חמאה, מרגרינה מועשרת
בויטמין D
חיוני לגדילה ולבניית מסת העצם והשיניים ולפעילות השרירים
מוצרי חלב, ירקות ירוקי עלים, טופו, סרדינים, ברוקולי, כרוב
חיוני לבניית העצמות והשיניים. חיוני לתפקוד מערכות העצבים, השרירים, מנגנון קרישת הדם.
בשר בקר, הודו, עוף דגים, מזון מועשר בברזל (דגנים מועשרים)
משתתף ביצירת המוגלובין וכן אנזימים שונים. חיוני למניעת אנמיה
ביצים, בשר לסוגיו, מוצרי חלב, קטניות (שעועית שחורה, אפונה), אגוזים, שקדים, קשיו, חמאת בוטנים, שמרים, נבט חיטה, מוצרי סויה, טמפה, טופו, שומשום, קינואה מבושלת
מהווה מרכיב באנזימים המשתתפים בבניית החומר התורשתי DNA, חשוב לתהליכי גדילה והתפתחות מינית