המלצה לתזונה דלת שארית



הנתונים שמסרת במענה לשאלון נטוגרין מצביעים על כך שעליך לעשות שינוי תזונתי,
כדי לשפר את מצב בריאותך ואת איכות חייך, ולעבור לתזונה דלת שארית.
 
כל שינוי דורש, כמובן, לימוד, התנסות ותהליך של הטמעה, וזה החלק הקשה יותר. אבל בצד השני נמצא הרווח הגדול עבורך: השליטה בבריאותך והיכולת שלך לחולל בעצמך שינוי ולהצליח לעצור תהליכים הפוגעים בבריאותך.
 
אנו מזכירים לך שמדובר בתהליך, שתוך כדי יישומו עלולים, לפעמים, גם לסטות מהדרך. אך החשוב מכל הוא: ללמוד להכיר את הדרך ולדעת לחזור אליה ולהסתגל אליה.
 
יש לך הזדמנות עכשיו לקחת את עצמך בידיים – ולהצליח!
  
                                                         אנו מאחלים לך הצלחה מלאה במשימה
                                                                       ועומדים לרשותך בכל שאלה,
 
                                                                                           צוות נטוגרין 
 
 
 
למה לך תזונה דלת שארית?
 
קודם כל, כי תזונה עתירת סיבים ולקטוז מסכנת את בריאותך:
מחקרים רבים מצביעים על כך שתזונה עתירת סיבים ולקטוז מעלה את הסיכון של אנשים בעלי נתונים כשלך, לסבול מכאבי בטן, שלשולים וגם להחמרה במצב המעי. בנוסף, תזונה זו גם עלולה לגרום להימנעות מאכילה, תת תזונה, תת משקל והאטה בקצב ההחלמה.
 
לעומת זאת, תזונה דלת שארית מאופיינת בהיותה דלה בסיבים תזונתיים, ובלקטוז (סוכר החלב). תזונה כזו חשובה לך באופן אישי משום שמערכת העיכול שלך זקוקה כעת למנוחה, או להחלמה. הקפדה על תזונה דלת שארית תאפשר להאט את תנועתיות המעיים, תמנע גירוי מוגבר של דופן המעי ובכך תקנה מנוחה למערכת העיכול.
תזונה דלת שארית מגבילה את כמות השאריות מהמזון אשר עוברות אל המעיים עם סיום תהליך עיכול המזון וכך יכולה לסייע לך להפחית שלשולים, התכווצויות בבטן ולאפשר הנאה טובה יותר מהאכילה.
 
ומלבד זאת, כי המעבר לתזונה דלת שארית יעזור לך:
  • להקטין תופעות של גזים,נפיחות, שלשולים ובעיות עיכול נוספות.
  • לצמצם מספר ואורך של התקפי כאבי בטן.
  • לסייע במניעת התפתחות בעיות בריאות נוספות המושפעות מתזונתך – בעתיד.
  • לאפשר החלמה מהירה וטובה.
  • לשפר את הרגשתך הכללית ואת איכות חייך.
 
איך יתבצע המעבר לתזונה דלת שארית?
  
בשיטת נטוגרין, המערכת שלנו מספקת לך את כל המידע הנחוץ לך לביצוע השינוי התזונתי, אבל האחריות לביצוע השינוי היא שלך.
 
כדי לעזור לך בתכנון נכון ופשוט של תפריטך, נטוגרין מגישה לך כאן מידע קל להבנה, לבחירה וליישום.
 
נשמח לענות לכל שאלה שתצוץ בדרך.
 
דרך צלחה!
 
מה עליך לדעת כדי להצליח?
 
המעבר לתזונה דלת שארית דורש הפסקה באכילת סיבים תזונתיים הנמצאים בירקות, פירות, קטניות, דגנים מלאים, הפחתה בצריכת מוצרי חלב העשירים בלקטוז, ובחירה נכונה של סוגי מזון ושיטות הכנת מזון.
ברוב המקרים תזונה דלת שארית ניתנת באופן זמני בלבד. עליך להתייעץ עם הרופא המטפל או עם דיאטנית קלינית כדי להחזיר בהדרגה את הסיבים התזונתיים לתפריטך – בהתאם למצבך הבריאותי.
 
מומלץ לך ללמוד ולהפנים את עקרונות התזונה החדשה ולבחור לעצמך, מתוך הרשימה המומלצת שהוכנה עבורך על ידי מומחי נטוגרין, את המזונות שלטעמך.
 


א. עקרונות התזונה דלת השאריות
  1. צמצום צריכת מזונות המכילים סיבים תזונתיים.
  2. צמצום צריכה של מזון המכיל כמויות גדולות של שומן או של לקטוז.
  3. העדפת מזונות העשירים בפחמימות דלות סיבים תזונתיים, חלבון וויטמינים.
  4. העדפת שיטות בישול שאינן טיגון. לדוגמא: אידוי, צלייה ואפייה.
  5. מניעת ירידה במשקל וחסרים תזונתיים על ידי התאמת תפריט המספק את צרכי הגוף בכמות הקלוריות והחלבון שבו.
  6. החזרה הדרגתית עם השיפור בתפקוד המעיים של מזונות כמו ירקות, פירות, קטניות ומוצרי חלב, בליווי הרופא המטפל או דיאטנית קלינית.
ב. בחירת המזונות דלי השאריות
  1. בשר: מומלץ לך להמנע מצריכת בשרים שקשים ללעיסה, או סיביים. רצוי לבחור בשר בקר והודו טחונים, בשר עוף או הודו לבן מבושלים היטב במרק, ללא חתיכות קשות או יבשות.
  2. דגים: מבושלים או אפויים ברוטב, ללא העור, ללא עצמות, מכל הסוגים.מומלץ פעמיים בשבוע לפחות לבחור דגי ים ללא ציפוי ועצמות.
  3. קטניות: מומלץ לך להימנע מצריכת כל סוגי הקטניות בשל תכולת סיבים גבוהה.
  4. דגנים ותפוחי אדמה: כדאי לך להעדיף מוצרים העשויים מקמח לבן, אורז לבן, קוסקוס רגיל, בורגול רגיל מבושל, פסטה רגילה (לא מקמח מלא), תפוח אדמה ללא קליפה וללא חתיכות קשות – עדיף מבושל או פירה על פני מטוגן או אפוי. מומלץ להימנע מכוסמת, קינואה, גריסי פנינה, בורגול מבושל חלקית, גרעיני חיטה שלמים.
  5. ביצים: אין הגבלת ביצים בתזונה דלת שארית, יש להתחשב בנתוני בריאות נוספים.
  6. מוצרי חלב: מומלץ לך להימנע מצריכת חלב ומוצריו ולהעדיף תזונה דלת לקטוז. ניתן לשלב כמויות קטנות של קוטג´, גבינה קשה (צהובה) ויוגורט ביו שתאריך התפוגה שלו מתקרב (עד אז הלקטוז פורק על ידי החיידקים ביוגורט).
  7. פירות וירקות: מומלץ לך לצרוך ירקות ופירות שאינם עתירי סיבים, מבושלים ללא קליפה ובכמות קטנה (לפי פרוט הסוגים שבטבלה להלן), או מרוסקים. עליך להימנע מאכילת פירות יבשים או פירות בוסר (שאינם בשלים דיים) וכן מירקות שאינם בשלים דיים.
  8. שמן: מומלץ לבחור בשמנים צמחיים מזוככים מסוג זית וקנולה, או שמנים צמחיים נוספים. לא מומלץ לבחור בשמן זית כתית טהור, בשל תכולת משקעים וחלקיקים שהוא עלול להכיל. אם שומן רב בתפריט גורם לאי נוחות ושלשולים יש להמעיט בשימוש בשמן.
  9. שומנים אחרים: מומלץ לך להימנע מכל מזון העשוי עם זרעים וגרעינים, אגוזים, טחינה, חמאת בוטנים וכדומה. מומלץ להמעיט בשימוש בחמאה ומרגרינה, או מוצרים העשירים בהם באופן כללי. רצוי להימנע משמנת מתוקה וחמוצה בשל תכולת הלקטוז בהם.
  10. חטיפים: יש להמנע מכל סוגי הפיצוחים, פופקורן, חטיפים קשים (ביסלי, דוריטוס וכדומה). אפשר לאכול קרקרים מלוחים שנמסים בפה וללעוס אותם היטב, לבחור קרקרים שאינם מכילים קמח מלא או תוספת סיבים תזונתיים.
  11. ממתקים: אפשר לאכול ממתקים לא חלביים, שוקולד מריר פרווה, עוגות ועוגיות שאינן מכילות אגוזים, ביסקוויטים רגילים, סוכריות וכדומה. במקרים של סוכרת, יש לבחור מוצרים שאינם מכילים סוכר כמו ג´לי דיאט או ארטיק קרח דיאטטי.
  12. שתיה: עליך להמנע ממשקאות חלביים או משקאות על בסיס סויה. רצוי להפחית או להפסיק שתיית קפה ותה, המגבירים את תנועתיות המעי. אפשר לשתות מים, מיצים שאינם מכילים רכז פרי (מיצים צלולים), מים עם תרכיז. מומלץ לך להמנע ממשקאות מוגזים כדי לא להגביר תחושת לחץ וגזים.
  13. תבלינים ורטבים: ניתן להשתמש בכמות קטנה של קטשופ, רוטב סויה. עליך להמנע מרטבים המכילים חתיכות עשבי תיבול, גרעיני פלפל וכדומה. רצוי להעדיף רטבים חלקים וטחונים, או לתבל בשמן וחומץ בלבד. מומלץ לך להימנע בשלב זה מתבלינים אבקתיים העשויים משורשים וחלקי צמח שונים טחונים, ומכילים סיבים תזונתיים.
  14.  

ג. טבלת הבחירה של נטוגרין

הטבלה שלפניך, תוכל לסייע לך בבחירת מזונות כך שתדע להמעיט בצריכת שומנים, סיבים תזונתיים ומזונות עשירים בלקטוז: 

 
להעדיף
להמעיט
הערות / הסברים
מוצרי בשר
עוף והודו ללא עורמבושל היטב או צלוי ללא חתיכות קשות או יבשות, בשר בקר רזה עשוי היטב עד שמתרכך, או טחון, פסטרמה, נקניק כתף עגל.
אם יש צורך בהגבלת שומן: איברים פנימיים (כבד, מח, טחול, לבבות, לשון), בשר שמן, כבש, אווז, ברווז, בשרים מעובדים (המבורגר, קבב, נקניק, נקניקיות).
 
יש להימנע מצריכת מוצרי בשר שלא בושלו היטב ולא עברו תהליך לריכוך סיבי הבשר.
 
דגים
כל סוגי הדגים הטריים או הקפואים ללא ציפוי. לפחות פעמיים בשבוע דגי ים כמו טונה במים, סול, סלמון, בקלה (מרלוזה), הליבוט.
דגים מטוגנים. דגים הטחונים עם עצמותיהם, דגים הנאכלים עם עצמות כמו סרדינים, שפרוטים, הרינג. קציצות דגים, דגים עם ציפוי.
אם יש צורך בהגבלת כמות השומן בתפריט: רצוי להמנע מדגים משומרים בשמן.
קטניות
-
גרגירי חומוס, פול, שעועית יבשה לבנה/חומה, עדשים, אפונה יבשה, סויה יבשה ומוצרי סויה מכל הסוגים.
יש להימנע מצריכת קטניות בשל תכולה גבוהה של סיבים תזונתיים.
דגנים, תפוח אדמה ומוצרי מאפה
אורז לבן, מוצרי מאפה העשויים מקמח לבן (חלה, לחם לבן, פיתות, קרקרים מקמח לבן), אטריות, פסטה, תפוחי אדמה ללא קליפה מבושלים או פירה,
חביתיות, פנקייק,
דייסות אורז טחון או קורנפלור על מים, דייסת סולת,
בייגלה מקמח לבן בלי שומשום, פצפוצי אורז.
ביסקוויטים פשוטים כגון פתיבר, עוגות ספוג או עוגות פשוטות ללא פירות או אגוזים.
לחם שחור, לחם חי, לחם מחיטה מלאה או שיפון מלא, קרקרים עשירים בסיבים, תפוחי אדמה ובטטה בקליפתם, צ´יפס, אורז מלא, פסטה מקמח מלא, כוסמת, שיבולת שועל, בורגול, גריסים, סובין חיטה, דגני בוקר מועשרים בסיבים (ברנפלקס, פייבר וואן, אול בראן), דגני בוקר המכילים אגוזים ושקדים, תירס, פופקורן, קוואקר, גרנולה. שקדי מרק.
מאפים המכילים מוצרי חלב.
סיבים תזונתיים עלולים להביא לגירוי מכאני של רירית המעי הפגועה ותנועתיות יתר של המעי.
 
 
מומלץ לך להימנע לתמיד ממזונות העלולים לגרום לחסימות במעיים: תירס, פופקורן, מצות וקמח מצות. (באם אוכלים אותם יש להרטיבם תחילה וכן להקפיד על שתייה מרובה).
 
אם יש צורך בהגבלת שומן: מומלץ להמנע ממאפים עתירי שומן: ג´חנון, מלאווח, בורקס, מאפים מבצק עלים או פריך.
ביצים
1-2 ליום, על פי מצב בריאותך.
לסובלים מרמות שומנים גבוהות בדם לא יותר מחלמון (צהוב) אחד ליום.
מומלץ לך לבשל את הביצה ולא לטגן.
מוצרי חלב
מוצרי חלב דלים בלקטוז: חלב דל לקטוז, גבינת קוטג´, גבינות קשות או חצי קשות,
כמות קטנה של גבינה צהובה,
יוגורט ביו (עדיף לחכות שתאריך התפוגה יגיע).
חלב רגיל, גבינות לבנות רכות, לבן, אשל, יוגורט רגיל, מעדני חלב, מאכלים המכילים שמנת או שמנת מתוקה.
 אם יש צורך בהגבלת השומן בתפריט: להסתפק במוצרי חלב עד 5% שומן.
פירות
רסק תפוחי עץ, בננה רכה ובשלה, מיצי פירות צלולים (לדוגמא בטעם תפוח או ענבים), מיצי פירות מסוננים, לפתן פירות מקולף, מבושל או משומר (אגסים, משמשים, אפרסקים, תפוחים), מלון רך.
כל פרי חי למעט בננה ומלון בשלים. סוגים אחרים של פירות
פירות לא קלופים.
 
פירות יבשים כמו שזיפים מיובשים, תאנים מיובשות וכדומה.
מומלץ לך להימנע לתמיד מפירות העלולים לגרום לחסימות: ציפת פרי הדר, אפרסמון, רימון, גויאבה, סברס, פירות יער, תאנים, ענבים, פירות בוסר (שאינם בשלים).
ירקות
ירקות קלופים ומבושלים על מים: קישוא, גזר, דלעת, עגבניה חציל ופלפל ללא גרעינים וללא קליפה. מלפפון ללא גרעינים וקליפה מגורר על פומפייה.
מיץ ירקות מסונן כגון: מיץ עגבניות מסונן.
ירקות לא קלופים ולא מבושלים.
סוגים אחרים של ירקות: כרוב, כרובית, ברוקולי, קולרבי, ירקות עלים, עשבי תיבול, תירס, אפונה, בטטה, במיה, סלק, שעועית ירוקה וצהובה ועוד.
 
מומלץ לך להימנע לתמיד מירקות העלולים לגרום לחסימות: סלרי גבעול ושורש (אפשר לבשלו במרק אך לא לאוכלו), שעועית ירוקה וצהובה, ארטישוק, כרוב ניצנים, ירקות בוסר (שאינם בשלים).
 
שמנים ומזונות עשירים בשומן
שמן זית לא כתית, שמן קנולה, מיונז. שמנים צמחיים מזוככים. מרגרינה. חמאה אמיתית בכמות קטנה.
מרגרינה קשה, קצפת, שמנת, טחינה, אבוקדו, זיתים, שומשום, אגוזים, שקדים, גרעינים מכל סוג. שמנים מכבישה ראשונה קרה, שמן זית כתית טהור.
שמן כתית או מכבישה קרה עלול להכיל משקעים סיביים המגרים את המעי. ניתן יהיה להוסיפם בהדרגה, לאחר ייעוץ עם דיאטנית.
אם יש צורך בהגבלת שומן בתפריט: רצוי להמעיט ככל האפשר בהוספת שמן למאכלים ולהמנע ממזון העשיר בשומן רווי או בחומצות שומן טרנס.
 
מומלץ לך להימנע מפיצוחים (במיוחד גרעינים), העלולים לגרום לחסימות במעיים.
חטיפים
קרקרים פשוטים מקמח לבן, בייגלה (חשוב ללעוס אותו היטב), מקלות גריסיני, צנימים, חטיפי תפוח אדמה שנמסים בפה.
חטיפים המכילים בוטנים, תירס, אגוזים ופיצוחים מכל סוג, פופקורן, חטיפים המכילים גבינה
מומלץ להמעיט בחטיפים קנויים העשירים מאד במלח ושומן.
קינוחים
ג´לי, פודינג מבושל על מים, סוכר, דבש, ריבה חלקה ללא חתיכות פרי, קרטיב, סירופ מייפל, סוכריות, גלידה דלת שומן ללא חתיכות פרי, פתיבר או בישקוטים, עוגות "לקח" (טורט יבש).
חטיפים מכל הסוגים,
עוגיות ועוגות קנויות ובמיוחד אלו העשויים מקוקוס, חלבה, שוקולד וחטיפי שוקולד, סוכריות טופי, גלידות חלביות רגילות, כל הקינוחים המכילים אגוזים או עשוי מגרעינים ודגנים מלאים וחתיכות פרי.
במוצרים קנויים יש להיעזר בסימון התזונתי לשם בחירת מוצרים לא חלביים דלי סיבים.
משקאות
מים, קפה או תה רגיל (מעט), תה צמחים, מיצים צלולים ללא ציפת פרי, מרק צח, מים עם תרכיז.
מיצים טבעיים או "סחוטים טרי" המכילים ציפת פרי, משקאות על בסיס קקאו, משקאות המכילים חלב או חלב סויה. מיצים המכילים שזיפים מיובשים או מיצוי שלהם.
 
תבלינים
ורטבים
מלח, אבקת מרק במתינות, ניתן לבשל עם עשבי תיבול את המזון אולם להוציאם לפני האכילה. תבלינים לא חריפים, קטשופ, רוטב סויה בכמות קטנה.
תבלינים חריפים וחזקים (פפריקה, פלפל שחור, שום וכדומה), ממרח חרדל, רוטב צ´ילי. רטבים חריפים. כמות גדולה של תבלינים אבקתיים.
יש להימנע מתיבול חזק של המזון, אין לאכול את עשבי התיבול איתם הוכן המזון, ניתן להוסיף תבלינים בהדרגה.
צורות בישול
מבושל, מאודה במים, צלוי ללא תוספת שמן או רטבים לבישול.
מטוגן, אפוי עם קרום קשיח.
יש להימנע מאכילת מזון קשה כמו מזון שרוף, אפוי או צלוי יתר על המידה.

לייעוץ לחץ כאן

התכנים המופיעים בדף זה נועדו לספק אינפורמציה כללית בלבד, לא ניתנו על ידי מוסד רפואי, אינם מהווים חוות דעת מקצועית, המלצה, תחליף להתייעצות עם מומחה או קבלת ייעוץ רפואי.

חזרה