תזונה דלת פורינים



התזונה המוצעת בהמשך מיועדת לסובלים מגאוט או לסובלים מהיפראוריצמיה (רמות גבוהות של חומצה אורית בדם).
אין לאמץ המלצות אלו ללא התוויה מפורשת מהרופא המטפל שלך או מדיאטנית קלינית.

מדוע יש צורך בתזונה דלת פורינים?
 
קודם כל, כי תזונה עתירת פורינים מעלה את הסיכון לסבול מגאוט (שיגדון), וכתוצאה מכך מכאבי פרקים זמניים או כרוניים. בנוסף, תזונה זו גם עלולה לגרום לבעיות כיליה כרוניות ולהגבלת תנועה.
 
ומלבד זאת, כי המעבר לתזונה דלת פורינים יעזור:
  • לצמצם את גורמי הסיכון
  • לסייע במניעת התפתחות בעיות בריאות נוספות המושפעות מתזונתך – בעתיד
  • למנוע התקף כאבי פרקים
  • לסייע בשמירה על תנועה חופשית ללא הגבלת פרקים
  • לסייע במניעת התפתחות אבני כליה
  • לשפר את הרגשתך הכללית ואת איכות חייך
מה עליך לדעת כדי להצליח?
 
המעבר לתזונה דלת פורינים דורש הגבלה של המזונות העשירים בפורינים הנכללים בתזונתך ובחירה נכונה של סוגים ושל שיטות הכנת המזון.
 

א. עקרונות התזונה דלת הפורינים
  1. הימנעות מאכילת מזונות העשירים במיוחד בפורינים.
  2. צמצום צריכה של מזון המכיל כמויות בינוניות של פורינים.
  3. הימנעות משתיית אלכוהול באופן מוחלט.
  4. הקפדה על שתיית מים מרובה - לפחות 10 כוסות ביום.
  5. ירידה במשקל, אם משקלך הוא מעל המשקל הרצוי. 
ב. בחירת המזונות דלי הפורינים
  1. בשר: עליך להמנע מאכילת איברים פנימיים (כליות, כבד, טחול, מוח), בשר בקר, בשר טחון או מעושן, בשר אווז. באפשרותך לאכול מנות קטנות (עד 100 גרם) של עוף או הודו. יש להמנע ממרק צח על בסיס עוף או בקר.
  2. דגים: עליך להמנע מאכילת אנשובי, סרדינים, מקרל, הרינג, ביצי דגים, קוויאר, צדפות. באפשרותך לאכול מנה קטנה (עד 100 גרם) של דגי ים או דגי בריכה, או טונה.
  3. קטניות: עליך להמעיט בצריכתן, לאכול קטניות בארוחה שאינה מכילה דג או עוף או בשר, כשגודל המנה הנאכלת היא עד 1/2 כוס אחרי בישול: עדשים, שעועית לבנה, גרגרי חומוס, פול, אפונה יבשה או ירוקה.
  4. דגנים ומוצרי מאפה: עליך להמנע ממאפים המכילים שמרים, כולל לחם רגיל. רצוי להמעיט באכילת דגנים מלאים כמו לחם מקמח מלא, אורז מלא, חיטה מלאה וכדומה. כמו כן עליך להמנע מדגני בוקר מועשרים בסובין.
    באפשרותך לאכול לחם שאור, או לחמים המותפחים באמצעות אבקת אפיה. כדאי לך להעדיף לחמים ומוצרי מאפה העשויים מקמח לבן. ניתן לאכול מוצרי תירס,פסטה, אורז, כוסמת, גרגרי חיטה ומוצריה כמו בורגול, קוסקוס וסולת, מאפים שונים ללא שמרים, וכן דגני בוקר שאינם מועשרים בסיבים תזונתיים או בסובין.
  5. ביצים: אין מניעה לאכול ביצים, בהתאם למצבך הבריאותי הכולל.
  6. מוצרי חלב: ניתן לאכול את כל מוצרי החלב ללא הגבלה. מומלץ כהנחיה בריאותית כללית לבחור במוצרי חלב עד 5% שומן, או באחוזי שומן נמוכים ככל שאפשר.
  7. ירקות: עליך להמעיט באכילת תרד, אספרגוס, פטריות, כרובית וברוקולי. את יתר הירקות ניתן לאכול ללא הגבלה.
  8. פירות: ניתן לאכול פירות טריים או יבשים, על פי מצבך הבריאותי הכולל.
  9. שמן ומזונות עשירים בשומן: ניתן לשלב שמן מסוגים שונים ומזונות עשירים בשומן בתפריטך. כהנחיה בריאותית כוללת מומלץ לבחור בשמן זית או שמן קנולה כשמנים צמחיים עיקריים, ולהמעיט ככל האפשר בשומנים רוויים כמו חמאה, מרגרינה או מוצרים העשירים בהן. באפשרותך לשלב במידה אגוזים, שקדים, פיצוחים מסוגים שונים (עדיף ללא מלח), אבוקדו וטחינה בתפריטך.
  10. חטיפים וממתקים: עליך להמנע מממתקים המכילים אלכוהול (למשל סוכריות המכילות אלכוהול). באפשרותך לבחור חטיפים מסוגים שונים, כל עוד אינם מכילים סובין או קמח חיטה מלאה, ולצרוך מהם במידה. אפשר לבחור חטיפים מתפוחי אדמה, קמח לבן, פיצוחים מסוגים שונים, פופקורן, בייגלה, וכן ממתקים מסוגים שונים.
  11. משקאות: עליך להמנע לחלוטין מאלכוהול וכל המשקאות המכילים אותו, כולל יין, ויסקי, עראק, ליקר, בירה לבנה ושחורה או כל משקה אלכוהולי אחר.
  12. תבלינים: ניתן להשתמש בכל סוגי התבלינים והרטבים לפי רצונך.

ג. טבלת הבחירה של נטוגרין

הטבלה שלפניך, תספק לך מידע שיאפשר לך להמעיט בצריכת פורינים ותסייע לך בבחירת המזונות בתפריטיך:


 
 
להעדיף
 
להמעיט
 
הערות / הסברים
 
מוצרי בשר
עוף והודו בכמות קטנה: עד 100 גרם לארוחה, פעם אחת ביום.
להמנע לחלוטין מאיברים פנימיים (כבד, מח, טחול, לבבות, לשון), מרק צח מבשר או מעוף, בשר אווז, ברווז, בשר בקר מכל הסוגים, בשר טחוןובשר מעושן.
 
בשרים מכל הסוגים מכילים פורינים בכמות גדולה (100 – 1000 מ"ג למנה של 100 גרם).
דגים
דגים מסוגים שונים: עד 100 גרם דג בארוחה אחת ליום.
 
להמנע לחלוטין מאנשובי, מקרל, הרינג, סרדינים, קוויאר, ביצי דגים, צדפות (שבלולים).
הדגים שצויינו מכילים פורינים בכמות גדולה (100 – 1000 מ"ג למנה של 100 גרם).
קטניות
 
ניתן לאכול עד חצי כוס קטניות מבושלות בארוחה אחת ביום: חומוס, עדשים, פול, אפונה, מש, סויה ומוצרים המכילים סויה או טופו.
בארוחה נפרדת ממנה בשרית או דג.
דגנים ומוצרי מאפה
מוצרי קמח לבן ללא שמרים, פסטה רגילה, אורז לבן, קרקרים מקמח לבן, דגני בוקר רגילים שאינם מועשרים בסיבים תזונתיים או בסובין, תירס, קמח תירס, תפוחי אדמה, בטטות.
קמח מלא, מאפים המכילים שמרים, מוצרים המועשרים בסיבים תזונתיים, דגני בוקר מועשרים בסיבים או המכילים סובין, קרקרים מחיטה מלאה, פסטה מחיטה מלאה.
סיבים תזונתיים, קליפות הזרעים וסובין מכילים יותר פורינים. שמרים מכילים כמות גדולה של פורינים.
ביצים
בכל צורות הבישול- על מים/חביתה.
 
ביצים מכילות כמות פורינים זניחה.
אם רמות הכולסטרול בדמך גבוהות מהנורמה כדאי להגביל את צריכת חלמוני הביצה ל- 3 עד 4 בשבוע.
 
מוצרי חלב
ניתן לאכול את כל מוצרי החלב.
 
השומנים שבמוצרי חלב מכילים כולסטרול ושמנים רוויים. רצוי לבחור במוצרי חלב באחוזי שומן נמוכים ככל האפשר, בד"כ עד 5% שומן.
ירקות
כל הירקות שאינם מופיעים ברשימת הירקות שיש להמנע מהם.
תרד, פטריות, אספרגוס, כרובית, ברוקולי.
 
פירות
ניתן לאכול את כל הפירות, טריים, מיובשים, משומרים, מיצי פירות.
 
 
שמן ושומנים אחרים
שמן זית, קנולה, קנולה אקטיב,שמן סויה.
טחינה, אבוקדו, זיתים, מיונז, כל סוגי הפיצוחים והאגוזים, עדיף לא מומלחים.
 
בריאותית מומלץ לבחור בשמן זית, סויה וקנולה ולהמנע ככל הניתן מבחירה במרגרינה וחמאה כמקורות שומן, או במוצרים המכילים אותם כמו בצק פריך, בצק עלים, בורקס, מלאווח, ג´חנון, עוגות ועוגיות עתירות שומן וכדומה.
חטיפים וממתקים
כל החטיפים והממתקים שאינם מכילים קמח מלא או סובין. ממתקים שאינם מכילים אלכוהול.
בייגלה מקמח מלא, קרקרים מקמח מלא, חטיפי בריאות המכילים סיבים תזונתיים או סובין, שוקולדים וסוכריות המכילים אלכוהול כמו שוקולד עם ברנדי, סוכריות רום וכדומה.
בריאותית מומלץ לך להעדיף חטיפים דלי שומן, כמו צ´יפס אפוי, אפרופו אפוי, בייגלה מקמח רגיל, פופקורן, שוקולד מריר 70% מוצקי קקאו.
משקאות
כל סוגי המשקאות שאינם מכילים אלכוהול או שמרים: מים, קפה, תה, שתיה קלה רגילה ודיאט, מיצים מסוגים שונים.
יין, עראק, ויסקי, ליקר, בירה לבנה, בירה שחורה רגילה ודיאט וכל שאר סוגי המשקאות האלכוהולים.
מומלץ לך לבחור בשתיית מים או סודה, ולהמעיט בשתיית משקאות עתירי סוכר כמו מיצים ושתיה קלה.
 

לייעוץ לחץ כאן

התכנים המופיעים בדף זה נועדו לספק אינפורמציה כללית בלבד, לא ניתנו על ידי מוסד רפואי, אינם מהווים חוות דעת מקצועית, המלצה, תחליף להתייעצות עם מומחה או קבלת ייעוץ רפואי.

חזרה