חלל, אוויר, מים, אש ואדמה
במאמר זה ובזה שאחריו נרחיב בנושא שלושת הדושות (כוחות השולטים במכלול התהליכים הביולוגיים).
במאמר זה נבהיר את המאפיינים של חמשת היסודות הגשמיים הבאים ליידי ביטוי בגוף בשלושת הדושות. על החלוקה לדושות ודרך הסדרתם את התהליכים הפיסיולוגיים והפסיכולוגיים בגוף החי נרחיב במאמר הבא.
הכתובים היוגים עוסקים רבות במרכיבי הגוף ומניחים שאדם בריא כאשר כל מערכות הגוף עובדות באופן הרמוני, וכשמתעוררת בעיה באחת המערכות, הגוף מתחיל לקרוס. מכאן, חיוני להבין את מערכות הגוף, כיצד הן עובדות ומה משפיע עליהן, וכך גם לבחור את התרגול המתאים תוך ידיעה כיצד להפיק ממנו את המיטב ללא בזבוז זמן וללא פגיעה.
האדם והבריאה החומרית כולה, על פי הטכסטים העתיקים, מורכבים מעשרים וחמישה יסודות, המבטאים היבטים שונים. בכלל אלו נמצאים היסודות הגשמיים: חלל, אוויר, אש, מים ואדמה. את חמשת האלמנטים אין להבין כפשוטם אלא כאמצעי להעברת העיקרון שהם מבטאים, כפי שמתואר להלן.
חמשת היסודות הגשמיים, תכונותיהם ואיכויותיהם:
על פי הכתובים, מבין חמשת היסודות הגשמיים נוצר החלל ראשון, וכאשר החלל החל לנוע נוצר האוויר. במקום בו יש אוויר יש תנועה, זו יצרה חיכוך וכך נוצר יסוד האש. מחום האש נוצרו המים ובסוף נוצר המוצק – אדמה.
חלל - אקאש
החלל הוא המרחב הקיים בכל מקום וההכרחי לקיומינו, כמו החלל בין גלקסיות, בין אנשים ובתוך הגוף, בין התאים ובתוך התא. ללא החלל לא הייתה יכולת תנועה ובזכותו גם תודעתנו יכולה להתרחב. מוחשיות החלל נתפסת דרך האוזניים ע"י שמיעת הקול הנע בו. איכויות החלל הן היותו: ריק, קל, חסר התנגדות, מצוי בכל מקום, מכיל הכול וחסר צורה.
אוויר - ויו
באוויר הכוונה לכוח שקוף, הגורם לתנועה. האוויר נמצא מסביבנו ובתוכנו ובלעדיו אין חיים. האוויר נושא עימו את הפרנה, אנרגית החיים הראשונית (אנו סופגים איכויות פראנה מכל האלמנטים). כל תנועה באה מהאוויר אותו אנו חשים דרך העור בעזרת חוש המגע (אך גם בעזרת חוש השמיעה). איכויות האוויר הן היותו: מייבש, נע, קל, שקוף וחסר שקט.
אש – תג'א/אגני
האש היא כוח המייצר במהותו חום ומקרין אור. אנו מכירים את השמש, את האש שמחממת אותנו בחוץ ואת חום הגוף. האש יוצרת טרנספורמציה - מעכלת וממירה חומר. בפרט, אש העיכול בגוף ממירה אוכל לאבני בניין הגוף. יתר על כן, היא ממירה לידע מידע הנקלט על ידי אמצעי החישה..האש נתפסת דרך העיניים בעזרת חוש הראיה (אך גם בעזרת חושי השמיעה והמגע). איכויות האש הן היותה: חמה, חדה, קלה, חודרת, נעה מעלה, נראית ובעלת צורה
מים – ג'אלה/אפאס
המים הם היבט המגבש דברים יחד, כמו תכונת מולקולות המים להתלכד. המים מקיפים אותנו מבחוץ, כמו גם מהווים את החלק הארי בגופינו (אחוז המים בגוף דומה לאחוז המים בכדור הארץ). המים (נוזלי הגוף) הם האמצעי דרכו נעים החומרים בגוף. המים נתפסים ע"י הלשון בעזרת חוש הטעם (אך גם באמצעות חושי השמיעה, המגע והראייה). איכויות המים הן היותם: נוזליים, כבדים, רכים, רטובים, צמיגים, דביקים, קרים ולחים.
אדמה - פריטוי
מונח זה מתייחס למוצקות האדמה ולתכונתה לספוג מים ולכל המוצקים שאנו מכירים מחוץ ובתוך הגוף, ובכלל זה השרירים, העצמות והרקמות. האדמה נתפסת ע"י האף בעזרת חוש הריח (אך גם באמצעות חושי השמיעה, המגע, הראייה והטעם). איכויות האדמה הן היותה: כבדה, קשה, איטית, קומפקטית, נותנת כוח, נותנת תמיכה, קולטת מים ושומרת אותם.
כל דבר בבריאה החומרית, מחוץ ובתוך הגוף, מורכב מכל חמשת היסודות הגשמיים, כאשר יסוד אחד מהחמישה הינו השליט. לדוגמא סלע מורכב בעיקר מאדמה אך הוא מכיל במידה מסוימת גם את השאר. כל הזמן וללא הפסקה מתרחשים חילופי יסודות מתוך הגוף החוצה ומחוץ לגוף פנימה. אנו אוכלים ומפרישים, שואפים ונושפים, עקרון של תן וקח.
כאמור לעיל, חמשת היסודות הגשמיים מיוצגים בשלושת הדושות (הנקראות פיתה, ואטה וקאפה). על הדושות, ועל האופן בו חמשת יסודות אלו מיוצגים בהם, ארחיב במאמר הבא.
התכנים המופיעים בדף זה נועדו לספק אינפורמציה כללית בלבד ואינם מהווים המלצה כלשהי.