עקרונות הפעילות הגופנית הנכונה - א'


מטרתם העיקרית של מרבית העוסקים בפעילות גופנית  (ואין זה משנה איזו פעילות מבצע המתאמן), היא שיפר כושרם הגופני הבריאותי. פעילות גופנית המתבצעת באופן נכון ועל בסיס תרגול קבוע תביא להסתגלות ביולוגית של מערכות הגוף ותגרום לשינויים פיזיולוגיים בגוף המתאמן. השינויים הגופניים יתבטאו: בשיפור איכות החיים, התפקוד הגופני, חיזוק ועיצוב הגוף, פעילות תקינה של מערכות הלב, כלי הדם והנשימה.
כדי לגרום להסתגלות הביולוגית ולשינויים הגופניים החיוביים להתרחש בגוף המתאמן, ללא פגיעות או פציעות, יש לתכנן ולבצע את הפעילות הגופנית על פי עקרונות אימון מוכחים ובדוקים. פעילות גופנית על פי עקרונות האימון, כפי שיפורטו בהמשך, יעזרו למתאמן לענות על השאלות שבהן מתלבטים מרבית העוסקים בפעילות גופנית :
• באיזה סוג פעילות לבחור?
• מהו משך האימון הרצוי?
• באיזו עצימות רצוי לבצע את הפעילות?
• באיזו תדירות כדאי לבצע את הפעילות?
• מנוחה והתאוששות, מה הוא משך ההפוגה לאחר אימון ובין ימי אימונים?

יישום עקרונות האימון בתוכנית פעילותו הגופנית של המתאמן, ישפרו רבות את סיכוייו להגשים את מטרות פעילותו הגופנית וללא פגיעות ופציעות.

עומס יסף – (Principle (The Overload

בגוף האדם מתרחשים כל הזמן תהליכים של חילוף חומרים והתחדשות. תאים מזדקנים ונהרסים ואחרים נוצרים במקומם. האיזון בין תהליכי הפרוק וההרס לבין תהליכי הבנייה וההתחדשות אינו תמיד שווה. למשל, אצל הילד הגדל והמתפתח,  תהליכי הבנייה וההתחדשות גדולים מההרס ולעומתו, באדם המזדקן או החולה, גוברים תהליכי הפירוק וההרס על פני תהליכי הבנייה וההתחדשות.
 פעילות גופנית מחישה את תהליך פירוק התאים, האנזימים ומאגרי האנרגיה – כמו  ATP – CP , גליקוגן, מים, הורמונים וכדומה. אולם, גוף האדם ניחן בכושר התחדשות ובנייה מחדש במיוחד לאחר מאמצים גופניים. זאת בגלל הסיבה, שהפעילות הגופנית שגרמה לניצול המערכת הפיזיולוגית, היא זו שמהווה את הגירוי לתהליכי הבנייה וההתחדשות של הגוף. כאשר פעילות גופנית מתבצעת בעומס מתאים, יגבר הגירוי לבניה ולהתחדשות של המערכת הפיזיולוגית וכתוצאה מכך תיוצר ההסתגלות הביולוגית ויתחוללו השינויים הגופניים הרצויים. יכולת תפקודה של המערכת הפיזיולוגית המסוימת יעלה ויגיע אף לרמות גבוהות יותר מרמת המוצא. תופעה זו נקראת "פיצוי יסף".

עקרון עומס היסף קובע – בכל פעם שמתבצע מאמץ גופני גדול מהרגיל, המערכת הפיזיולוגית המסוימת (זו שמתאמצת קשה מהרגיל), תגיב בהסתגלות, תוך פרק זמן מסוים למצב החדש. כך שבעתיד, תוכל להתמודד טוב יותר עם רמת הדרישות הגבוהה של המצב החדש. הווה אומר שכדי לחולל את השינויים הגופניים הרצויים, הפעילות הגופנית צריכה להתבצע ברמת קושי הגבוהה במעט מזו שבה היה האדם רגיל לפעול. עומס היסף מושג בעיקר על ידי הגברת אחד משלושת המשתנים הבאים:


•  עצימות הפעילות הגופנית
•  תדירות האימונים (מספר הפעמים בשבוע, בחודש בה מתבצעת הפעילות הגופנית).
•  משך הפעילות הגופנית (משך האימון היחיד, המשך השבועי הכולל וכדומה).

שיפור והתקדמות ברמת הכושר הגופני וביכולת הגופנית וכן, השמירה על הרמה הרצויה של הכושר גופני הבריאותי מתבססים על עקרון היסף.

התכנים המופיעים בדף זה נועדו לספק אינפורמציה כללית בלבד, לא ניתנו על ידי מוסד רפואי, אינם מהווים חוות דעת מקצועית, המלצה, תחליף להתייעצות עם מומחה או קבלת ייעוץ רפואי.