שלבים בהזנת התינוק הבריא
מאת : סימה פלג - דיאטנית קלינית
עפ"י ההמלצות המעודכנות של משרד הבריאות 2009 בתדריך המלא
עד גיל 17 שבועות (4 חודשים)
הנקה בלעדית - הזנה בחלב אם בלבד, ללא תוספת של נוזלים או מזון אחר.
במידה וההנקה אינה אפשרית, הזנת התינוק בתמ"ל (תרכובת מזון לתינוק) המספק את כל רכיבי התזונה להם הוא זקוק (אינו מהווה תחליף מושלם לחלב אם מבחינה איכותית).
+ 400 יחב"ל ויטמין D מהלידה ועד גיל שנה (ללא ויטמין A כפי שהיה נהוג בעבר).
17-26 שבועות (4-6 חודשים)
הנקה שליטה – מתן חלב אם (או תמ"ל במידה וההנקה אינה אפשרית) כמקור מזון עיקרי.
חשיפה לטעימות מזון בכמויות קטנות, על קצה הלשון, 1-2 כפיות קטנות מהתפריט הביתי, עד פעמיים ביממה, לצורך חשיפה ובהתאם לקצב ההתפתחות והבשלות המוטורית של התינוק.
אין לחשוף לטעימות לפני השבוע ה-17 אך יש להתחיל בחשיפה עד השבוע ה-26.
בניגוד למה שהיה מקובל, אין כיום הצדקה לדחות לגיל מאוחר יותר ביצים, דגים, טחינה, בוטנים, ירקות, פירות, קטניות, בקר, עוף, הודו, דייסות (לא חובה, ואם כבר אז מועשרות בברזל ולתת בכפית).
רשימת המזונות: לאו דווקא בסדר הרשום ואין חובה להתייחס לכולם, אלא לתת את הנאכלים בבית.
מטרת החשיפה היא בעיקר התפתחותית וחינוכית, להכיר מגוון טעמים ומרקמים וגם להציג למערכת החיסון חומרים ומרכיבים חדשים מהמזון.
* מוצרי חלב – דוחים לגיל 10 חודשים.
* אין לתת דבש בכל צורה שהיא עד גיל שנה.
+ 400 יחב"ל ויטמין D לכל תינוק, מהלידה ועד גיל שנה + ברזל (7.5 מ"ג, מגיל 20 שבועות).
תחילת חודש שביעי עד תום חודש עשירי
חלב אם (3-4 ארוחות ביממה) + מזון משלים: בקר, הודו, עוף, דגים, ביצים, טחינה, קטניות, דייסות מועשרות בברזל, ירקות ופירות.
יש לתת לפחות ארוחה אחת המכילה מזון עשיר או מועשר בברזל (בשר, קטניות).
בעבר היתה נהוגה חשיפה מאוחרת למזונות כמו ביצים, דגים, טחינה ובוטנים כדי למנוע התפתחות אלרגיה. כיום ידוע כי לא נמצא יתרון בחשיפה מאוחרת.
* ממשיכים למנוע חשיפה למוצרי חלב עקב היותם מקור דל בברזל. חשיפה מוקדמת אינה מגבירה את
הסיכון לאלרגיה אלא לאנמיה.
* איך מתחילים? להוריד בהדרגה הנקה אחת אשר תוחלף בארוחה של ממש. להתקדם לפי הקצב של התינוק, להאכיל "פנים מול פנים" וללא גירויים סביבתיים וגורמים מסיחים (טלוויזיה, שירים, משחקים ) על מנת להקנות הרגלי אכילה בריאים כבר מן ההתחלה.
* שתייה: מים רתוחים 2 דקות מלאות.
+400 יחב"ל ויטמין D מהלידה+ ברזל ( *15 מ"ג, המינון מוכפל! עד גיל שנה ויותר, לפי המלצת הרופא).
תחילת חודש עשירי עד גיל שנה
חלב אם (3-4 ארוחות ביממה) + מזון משלים: בקר, הודו, עוף, דגים, ביצים, טחינה, קטניות, דייסות מועשרות בברזל, ירקות ופירות.
* אפשר להתחיל עם מוצרי חלב. מומלץ להציע מוצרי חלב שאינם ממותקים בסוכר: גבינות, יוגורט, לבן.
* חלב פרה – אינו מומלץ לשתייה לפני גיל שנה עקב היותו דל בברזל.
שתייה: מים רתוחים 2 דקות מלאות.
+ 400 יחב"ל D מהלידה + ברזל (15 מ"ג, מגיל 20 שבועות).
מגיל שנה ואילך
חלב אם (1-3 ארוחות ביממה)
האכלה עצמית באצבעות או כף, ושתייה עצמאית מכוס או בקבוק.
מזון משלים (כ-2 ארוחות ביממה): בקר, הודו, עוף, דגים, ביצים, טחינה, קטניות, דייסות מועשרות בברזל, ירקות ופירות, מוצרי חלב: גבינות, יוגורט, לבן.
שתייה: מים רתוחים 2 דקות מלאות.
דגשים: 1. מומלץ להתמיד ולגוון מכל קבוצות המזון, עפ"י פירמידת המזון החדשה. להרחיק מזונות שאינם בטוחים ועלולים לגרום לחנק או כוויות.
2. להקפיד לפחות פעם ביום על ארוחה משפחתית שבה אוכל הפעוט פריטי מזון התואמים את תפריט המשפחה. ההורה/אחים מהווים מודל
חיקוי עבור הפעוט.
3. מגיל שנה ניתן לתת חלב פרה מפוסטר (חלב דל שומן לא מומלץ עד גיל שנתיים).
4. לעודד התנסות באכילה עצמאית, אוכל אצבעות, אכילה עם כפית/מזלג/כף המותאמים לגיל.
5. התזונה תשתנה בהתאם לקצב ההתפתחות האישי.
6. רצוי לאפשר את החשיפה ההדרגתית, גם אם הקצב איטי ואורך זמן, כדי לאפשר לתינוק לרכוש הרגלי אכילה בריאים.
7. להימנע/להפחית ככל הניתן מזונות מתועשים, עתירי מלח, אבקות מרק ושומנים מוקשים.
* מתן תוסף ברזל: לכל תינוק מתום החודש הרביעי עד תום החודש ה-12 לחייו וללא קשר לרמת ההמוגלובין בדמו או לרמות הברזל בתפריטו.
מגיל שנה ואילך, הצורך בהמשך מתן התוסף יקבע לפי המלצת הרופא המטפל.
לקריאה נוספת באתר משרד הבריאות לחץ כאן
התכנים המופיעים בדף זה נועדו לספק אינפורמציה כללית בלבד, לא ניתנו על ידי מוסד רפואי, אינם מהווים חוות דעת מקצועית, המלצה, תחליף להתייעצות עם מומחה או קבלת ייעוץ רפואי.