הנחיות לתזונה דלת מלח



התזונה המוצעת בהמשך מיועדת לכלל האוכלוסיה ובמיוחד לסובלים מיתר לחץ דם או מכשל בתפקוד הכיליה.
אין לאמץ המלצות אלו ללא התוויה מפורשת מהרופא המטפל שלך או מדיאטנית קלינית.

עקרונות התזונה דלת המלח
  1. הפחתת צריכת מזון שטעמו מלוח או המכיל כמות נתרן גבוהה כגון: אבקות מרק, בשרים מעושנים, גבינות מלוחות ועוד.
  2. הפחתת השימוש במלח שולחן בעת בישול ותיבול המזון והגבלת צריכתו לכפית אחת ביום.
  3. העדפת מזונות המוכנים בבית והימנעות מקניית מזון תעשייתי או מעובד.
  4. העדפת מוצרי בשר טריים או קפואים על פני מוצרים משומרים או מעושנים.
  5. הימנעות משימוש בתבלינים או חומרי טעם המכילים מלח והעדפת השימוש בעשבי תבלון טריים ויבשים, מיץ לימון וחומץ.
  6. הימנעות מצריכת מזונות על בסיס מי מלח כמו חמוצים וזיתים.
  7. העדפת השימוש בתחליפי מלח דלי נתרן.
  8. טיפול בבשר מוכשר כך שכמות המלח שבו תפחת.
  9. קריאת הסימון התזונתי על מוצרים קנויים והשוואת תכולת הנתרן במ"ג בין מוצרים דומים, למשל העדפת לחם דל נתרן.

טבלת הבחירה של נטוגרין

הטבלה שלפניך, תוכל לסייע לך בבחירת מזונות כך שתדע להמעיט בצריכת מזון המכיל כמויות גדולות של מלח (נתרן).

מומלץ בטרם בחירת כל מזון לבדוק את תכולת הנתרן בתווית התזונתית!

 

 
להעדיף
להמעיט
הערות / הסברים
מוצרי בשר ועוף
מוצרי בשר טריים או קפואים, בשר ועוף לא מוכשר, הכנה ללא תוספת מלח.
בשר ועוף קנויים עם תבלון, נקניקים, נקניקיות, פסטרמה, בשר מעושן, בשר משומר, בשרים מעובדים, שניצלים מוכנים.
בבשר ועוף מוכשרים יש לטפל נכון על מנת להפחית את כמות המלח.
דגים
טריים או קפואים, ללא עיבוד, הכנה ללא תוספת מלח.
דגים משומרים, מעושנים, מלוחים, כבושים.
 
קטניות
חומוס, עדשים, פול, אפונה יבשה, שעועית יבשה: לקנות במצבן הטבעי ולבשל בבית ללא תוספת מלח.
קטניות משומרות (חומוס, שעועית ברוטב עגבניות, שעועית אדומה) המכילות מלח, מוצרי סויה מוכנים קפואים.
מומלץ להכין סלט חומוס ביתי ללא הוספת מלח, על פני קניית סלט חומוס מוכן עתיר מלח.
דגנים ומוצרי מאפה
בישול דגנים ללא מלח, לחם ומוצרי מאפה דלי נתרן, בייגלה דל נתרן, קרקרים דלי נתרן, אפיה ביתית ללא מלח.
לחם ומוצרי מאפה עתירי נתרן, בייגלה עם מלח, קרקרים מלוחים, מאפים מלוחים כמו בורקס, פיתות עם זעתר, פיצה וכדומה.
לחם ומאפים מכילים בד"כ כמות נתרן משמעותית.
ביצים
הכנתן ללא תוספת מלח.
 
 
מוצרי חלב
יחסית דלי נתרן: ריקוטה, אורדה, מוצרלה, לבן, חלב.
גבינות מלוחות: (צפתית, בולגרית, פטה) קשות, צהובות.
לבדוק תכולת נתרן ביוגורטים ומעדנים.
ירקות ופירות
במצבם הטבעי, או קפואים, הכנה ובישול ללא תוספת מלח.
ירקות משומרים המכילים מי מלח, ירקות כבושים במלח, חמוצים המכילים מלח.
סלטים מוכנים בד"כ עשירים מאד במלח. מומלץ לעבור להכנה ביתית דלת מלח ככל הניתן.
שמן
שמנים צמחיים ללא תוספות כמו שמן זית, קנולה, סויה.
 
 
שומנים אחרים
גרעינים, אגוזים וזרעונים ללא המלחה. טחינה גולמית ללא תוספת מלח, אבוקדו.
מרגרינות חצי רכות, ממרחים דמויי מרגרינה, ממרחים דמויי מרגרינה דלי שומן, זיתים, גרעינים ואגוזים קלויים עם מלח, סלט טחינה.
אם אי אפשר בלי מרגרינה – אפשר לנסות לזלף מעט שמן זית או קנולה במקום המרגרינה.
ניתן לקלות בבית אגוזים, בוטנים וגרעינים ללא מלח, וכן להכין טחינה ביתית ללא מלח.
חטיפים מלוחים וממתקים
בייגלה דל נתרן, פופקורן ללא מלח, מתוקים בעלי תכולת נתרן נמוכה יחסית.
חטיפים מלוחים, ממתקים ועוגות בעלי תכולת נתרן גבוהה.
ניתן להפחית את כמות המלח באמצעות אפיה ביתית של עוגות ועוגיות ללא תוספת מלח.
תבלינים
תבלינים טהורים שלמים או טחונים: פלפל, כמון, כורכום, קינמון, הל, שום, ציפורן, פלפל אנגלי, פלפלים חריפים, רוטב סויה דל נתרן, רסק עגבניות ללא תוספת מלח, מלח דל נתרן.
מלח שולחן. תערובות תבלינים מוכנות (תבלין לקציצות וכד´), רוטב סויה, מיסו, רטבים מוכנים (צ´ילי, ברביקיו, אלף האיים, סויה), אבקת מרק, אבקות תיבול, קטשופ.
בקניית רטבים לסלט לבדוק היטב את תכולת הנתרן במוצר.
שתייה
מים מינרלים בתכולת נתרן נמוכה יחסית, שתיה שאינה מכילה מלח, קפה, תה.
משקאות אנרגיה, משקאות ספורט, משקאות המכילים נתרן לפי התווית התזונתית.
 

לקבלת מידע נוסף מומלץ לבצע אבחון אישי

התכנים המופיעים בדף זה נועדו לספק אינפורמציה כללית בלבד, לא ניתנו על ידי מוסד רפואי, אינם מהווים חוות דעת מקצועית, המלצה, תחליף להתייעצות עם מומחה או קבלת ייעוץ רפואי.

חזרה