המלצה לתזונה מאוזנת, מגוונת ומתונה



הנתונים שמסרת במענה לשאלון נטוגרין, מצביעים על כך שמומלצת עבורך תזונה מאוזנת.
אם עדיין אינך נוהג על פי תזונה זו עליך לזכור כי כל שינוי דורש, כמובן, לימוד, התנסות ותהליך של הטמעה, וזה החלק הקשה יותר. אבל בצד השני נמצא הרווח הגדול עבורך: השליטה בבריאותך והיכולת שלך לחולל בעצמך שינוי ולהצליח לעצור תהליכים הפוגעים בבריאותך.
אנו מזכירים לך שמדובר בתהליך, שתוך כדי יישומו עלולים, לפעמים, גם לסטות מהדרך. אך החשוב מכל הוא: ללמוד להכיר את הדרך ולדעת לחזור אליה ולהסתגל אליה.
 
יש לך הזדמנות עכשיו לקחת את עצמך בידיים – ולהצליח!
  
                                                         אנו מאחלים לך הצלחה מלאה במשימה
                                                                       ועומדים לרשותך בכל שאלה,
 
                                                                                           צוות נטוגרין 
 
 
 
למה לך תזונה מאוזנת?
 
קודם כל, כי תזונה לא מאוזנת מסכנת את בריאותך:
מחקרים רבים מצביעים על כך שתזונה לא מאוזנת מעלה את הסיכון לסבול בהווה ובעתיד מעודף משקל וגם מסכרת. בנוסף, תזונה זו גם עלולה לגרום למחלות לב וכלי דם, ולבעיות עיכול ומחלות נוספות הפוגעות באיכות החיים בהווה ו/ או בעתיד.
 
ומלבד זאת, כי המעבר לתזונה מאוזנת יעזור לך:
  • לצמצם את גורמי הסיכון המדאיגים אותך.
  • לסייע במניעת התפתחות בעיות בריאות נוספות המושפעות מתזונתך – בעתיד.
  • למנוע עליה במשקל וסיבוכים הקשורים בעליה במשקל כדוגמת בעיות אורתופדיות.
  • לשפר את הרגשתך הכללית ואת איכות חייך.
איך יתבצע המעבר לתזונה מאוזנת?
  
בשיטת נטוגרין, המערכת שלנו מספקת לך את כל המידע הנחוץ לך לביצוע השינוי התזונתי, אבל האחריות לביצוע השינוי היא שלך.
 
כדי לעזור לך בתכנון נכון ופשוט של תפריטך, נטוגרין מגישה לך כאן מידע קל להבנה, לבחירה וליישום.
 
נשמח לענות לכל שאלה שתצוץ בדרך.
 
דרך צלחה!
 
מה עליך לדעת כדי להצליח?
 
המעבר לתזונה מאוזנת דורש צמצום של כמות המזונות הפחות בריאים הנכללת בתזונתך ובחירה נבונה של סוגי המזון, ושל שיטות הכנת המזון.
 
מומלץ לך ללמוד ולהפנים את עקרונות התזונה החדשה ולבחור לעצמך, מתוך הרשימה המומלצת שהוכנה עבורך על ידי מומחי נטוגרין, את המזונות שלטעמך.
 


א. עקרונות התזונה המאוזנת
  1. הקפדה על צריכת פירות וירקות, לפחות ל- 5 מנות ביום בחמישה צבעים שונים.
  2. צמצום כמות השומן הנצרכת, תוך הגבלת צריכת מזונות עשירים בשומן.
  3. צמצום צריכה של מזון המכיל כמויות גדולות של כולסטרול, שומנים רוויים ושומן טרנס. הגברת צריכת חומצות שומן חד בלתי רוויות.
  4. הגברת צריכת חומצות שומן אומגה 3.
  5. הגברת צריכת דגי ים בתפריט לפעמיים-שלוש בשבוע על פני מנה בשרית אחרת.
  6. הגברת צריכת מזונות עשירים בסיבים תזונתיים.
  7. הגברת שילוב הקטניות בתפריט, מומלץ לצרוך 3-2 מנות לשבוע.
  8. העדפת שיטות בישול שאינן טיגון, לדוגמא: אידוי, צלייה ואפייה.
  9. הגברת שתיית מים.
  10. הפחתת השימוש במשקאות המכילים סוכר ואלכוהול. צריכת האלכוהול צריכה להיות מתונה.
  11. צמצום צריכת מלח ולהעדפה של שימוש בעשבי תיבול כתחליף.
  12. גיוון המזון הנצרך.
ב. בחירת המזונות המאוזנים
  1. בשר: כדאי לבחור מבין הבשרים נתחי בשר בקר רזה (למשל: צלי כתף = מס´ 5, פילה מדומה = מס´ 6, סטייק פילה = מס´ 12 על פני אנטריקוט או נתח שייטל = מס´ 13 או כף = מס´ 16), להעדיף נתחי הודו אדום ונתחי עוף ללא שומן נגלה לעין (יש להסיר עור של עוף לפני הבישול או הצלייה).
  2. דגים: רצוי להעלות צריכת דגים בתפריט היומי ובמיוחד אלו המכילים חומצות שומן מסוג אומגה 3. מומלץ לאכול דגים לפחות פעמיים בשבוע כתחליף למנה הבשרית.
  3. קטניות: אפונה יבשה, שעועית יבשה, פולי חומוס, גרגירי פול, עדשים וסויה עשירים בסיבים תזונתיים מסיסים. מומלץ לשלבם בתפריט היומי עם מנת דגנים כמו אורז מלא או גריסים (מומלץ לשלבם בתפריט לפחות פעמיים בשבוע).
  4. דגנים ומוצרי מאפה: כדאי לבחור דגנים מלאים כגון לחם מחיטה מלאה, קרקרים משיבולת שועל, דגני בוקר מועשרים בסיבים וכדומה.
  5. ביצים: חלמוני ביצה הם מקור עיקרי של כולסטרול במזון. צריכה מתונה כוללת 4-3 חלמוני ביצה בשבוע.
  6. מוצרי חלב: כדאי לבחור מוצרי חלב דלי שומן: מוצרי חלב ניגרים עד 3% שומן, גבינות רכות עד 5%, גבינות צהובות או מותכות מופחתות שומן ("לייט").
  7. פירות וירקות: מומלץ לצרוך מגוון סוגי ירקות ופירות, לפחות 5 מנות ביום בחמישה צבעים שונים. עדיף לצרוך ירקות ופירות בקליפתם.
  8. שמן: כדאי לבחור שמן זית, קנולה, אבוקדו, זיתים ושקדים המכילים שומן חד בלתי רווי. כמו כן מומלץ על צריכת שמן סויה, שמן קנולה, שמן אגוזים ואכילת אגוזי מלך וזרעי פשתן המכילים חומצות שומן אומגה 3. (יש לצרוך את השמנים הללו במידה).
  9. חטיפים: כדאי להעדיף חטיפים אפויים או דלי שומן (בייגלה דל שומן או פופקורן ללא שמן וללא חמאה) על פני אלו המטוגנים (יש להמעיט בצריכת החטיפים).
  10. שתייה: כדאי להעדיף מים על פני שתייה מתוקה. יש להקפיד על שתייה בכמות מספקת.
  11. תבלינים ורטבים: יש להמעיט בשימוש במלח שולחן ומלחים אחרים המכילים נתרן כגון מלח ים, מלח לימון, מלח סלרי ועוד. יש לבחור רטבים שאינם מכילים כמויות גדולות של שומן ושל נתרן, לשם כך ניתן להיעזר בסימון התזונתי.

ג. טבלת הבחירה של נטוגרין

הטבלה שלפניך, תוכל לסייע לך בבחירת מזונות בריאים יותר ומזינים יותר כך שתזונתך תהיה מאוזנת יותר:

 
להעדיף
להמעיט
 
הערות / הסברים
 
מוצרי בשר
עוף והודו ללא עור, בשר בקר רזה.
איברים פנימיים (לדוגמא, כבד, מח, טחול, לבבות, לשון),
בשר שמן, כבש,
אווז, ברווז.
השומנים אשר במוצרי בשר מכילים כולסטרול ושומנים רוויים. אברים פנימיים עשירים במיוחד בכולסטרול.
בשרים מעובדים
פסטרמה דלת שומן (עד 2% שומן).
המבורגר, קבב, נקניק, נקניקיות.
מוצרים מעובדים מכילים כמויות גדולות של שומן רווי וכולסטרול.
דגים
דגי ים כמו: טונה, הרינג, סלמון, מקרל, סול, בקלה (מרלוזה), הליבוט וסרדינים.
דגי בריכה: מוסר, באס ולברק.
דגי בריכה כמו: אמנון, קרפיון, נסיכת הנילוס, ביצי דגים.
 
צריכת דג ים מומלצת לפחות פעמיים בשבוע כמנה עיקרית ומהווה מקור מצוין לחומצות שומן מסוג אומגה 3, המסייעות להורדת רמות השומנים בדם ולבריאות כללית.
קטניות
כל סוגי הקטניות: גרגירי חומוס, פול, שעועית יבשה לבנה/חומה, עדשים ואפונה יבשה.
מוצרי סויה: פתיתי סויה וטופו.
מוצרים דמויי בשר מן הצומח.
 
הקטניות משמשות מקור טוב לחלבון צמחי והן עשירות בסיבים תזונתיים מסיסים. כדאי לשלב ארוחה צמחונית המבוססת על קטניות ודגנים פעמיים בשבוע. מוצרים דמויי בשר מהצומח עדיף לצרוך עד 5% שומן.
דגנים ומוצרי מאפה
לחם מחיטה מלאה או שיפון מלא, קרקרים עשירים בסיבים,   תפוחי אדמה ובטטה בקליפתם, אורז מלא,
פסטה מקמח דורום או פסטה מחיטה מלאה, כוסמת, שיבולת שועל, בורגול, גריסים, סובין חיטה, דגני בוקר מועשרים בסיבים (ברנפלקס, פייבר וואן, אול בראן).
אורז לבן, מוצרי מאפה העשויים מקמח לבן,
דברי מאפה ועוגות המכילים מרגרינה, חמאה, שמנת או חלמוני ביצה,
שקדי מרק, פיצה, בורקס, מלווח, ג´חנון, בצק עלים.
 
מומלץ: דגנים מלאים הם מקור מצוין לסיבים תזונתיים. כדאי לבחור מוצרים המכילים לפחות 7 גרם סיבים ל-100 גרם מוצר.
חשיבות הסיבים המסיסים בכך שהם מסוגלים לספוג חומרים כמו כולסטרול וסוכר וכך הם מאיטים את קצב ספיגתם לדם.
- לדעתי למחוק כל מה שכתוב פה בירוק כי זה יופיע בהסבר, זה היה יותר רלוונטי בדל שומן.
דברי מאפה מכילים בדרך כלל שומן צמחי מוקשה (שומן טרנס) שמומלץ להמעיט בצריכתו, מאחר שקשור בתהליכי הצרות של כלי דם.
ביצים
ביצים מכל סוג.
 
חלמוני ביצה הם מקור עיקרי של כולסטרול במזון.
צריכה מתונה כוללת 4-3 חלמוני ביצה בשבוע.
מוצרי חלב
מוצרי חלב ניגר עד 3% שומן כגון : ריויון, לבן, מעדני חלב ויוגורטים, גבינות רכות עד 5% שומן, גלידה עד 5% שומן, גבינות צהובות לייט (מופחתות שומן), גבינות מלוחות, מותכות וקשות אחרות עד 5% שומן.
חמאה, שמנת, גבינות רכות וגלידות מעל 5% שומן, מילק-שייק, גבינות צהובות, מלוחות ומותכות מעל 5% שומן.
השומנים שבמוצרי חלב מכילים כולסטרול ושמנים רווים.
פירות וירקות
כל סוגי הפירות וירקות, חיים, מבושלים, מאודים, מיובשים או מוקפאים.
 
יש להקפיד לצרוך מידי יום לפחות 5 יחידות של פירות וירקות ביום בחמישה צבעים שונים.
שמן
שמן זית, שמן קנולה, שמן קנולה אקטיב, שמן סויה.
 
 
מומלץ: שמן זית ושמן קנולה. שמנים אלו עשירים בשומנים חד-בלתי רוויים.
 
כדאי לזכור כי מזונות אלו עשירים בקלוריות ולכן צריכתם אינה חופשית.
שומנים אחרים
טחינה, שומשום מלא, אבוקדו, זיתים, מיונז מופחת קלוריות, אגוזי מלך או פקאן, שקדים, בוטנים לא מלוחים, גרעיני חמניות וגרעיני אבטיח.
מרגרינה קשה, ומוצרים המכילים מרגרינה, חמאה, גלידות שמנת.
מומלץ: שומנים אלו עשירים בשומנים חד-בלתי רוויים ובחומצות שומן אומגה 3.
 
המאכלים שאינם מומלצים מכילים כמויות גדולות של שומן רווי ושומן צמחי מוקשה מסוג טרנס.
 
כדאי לזכור כי מזונות אלו עשירים בקלוריות ולכן יש להקפיד על שימוש מוגבל בהם.
חטיפים
פופקורן ללא חמאה, פופקורן לייט, בייגלה דל שומן, קרטיב, קלח תירס, חטיפים אפויים דלי שומן (צ´יקס).
חטיפים מטוגנים או שמכילים שומן צמחי מוקשה (במבה, תפוצ´יפס, ביסלי).
מרבית החטיפים מכילים שומן צמחי מוקשה" או "שומנים מוקשים מן הצומח" הידועים כשומן טרנס. שומן זה נמצא כגורם לעליה ברמות הכולסטרול בדם בדומה לשומנים מהחי ולכן מגביר סיכוי לתחלואה במחלות לב וכלי דם.
שתיה
מים, סודה, תה צמחים.
שתיה ממותקת בסוכר.
שתיה ממותקת בסוכר בד"כ אינה מכילה ערכים תזונתיים ומכילה בעיקר סוכר ותורמת לעלייה במשקל ולחסרים תזונתיים.

לייעוץ לחץ כאן

התכנים המופיעים בדף זה נועדו לספק אינפורמציה כללית בלבד, לא ניתנו על ידי מוסד רפואי, אינם מהווים חוות דעת מקצועית, המלצה, תחליף להתייעצות עם מומחה או קבלת ייעוץ רפואי.

חזרה