המלצה לתזונה להורדת טריגליצרידים



הנתונים שמסרת במענה לשאלון נטוגרין מצביעים על כך שעליך לעשות שינוי תזונתי,
כדי לשפר את מצב בריאותך ואת איכות חייך, ולעבור לתזונה להפחתת טריגליצרידים.
 
כל שינוי דורש, כמובן, לימוד, התנסות ותהליך של הטמעה, וזה החלק הקשה יותר. אבל בצד השני נמצא הרווח הגדול עבורך: השליטה בבריאותך והיכולת שלך לחולל בעצמך שינוי ולהצליח לעצור תהליכים הפוגעים בבריאותך.
 
אנו מזכירים לך שמדובר בתהליך, שתוך כדי יישומו עלולים, לפעמים, גם לסטות מהדרך. אך החשוב מכל הוא: ללמוד להכיר את הדרך ולדעת לחזור אליה ולהסתגל אליה.
 
יש לך הזדמנות עכשיו לקחת את עצמך בידיים – ולהצליח!
  
                                                         אנו מאחלים לך הצלחה מלאה במשימה
                                                                       ועומדים לרשותך בכל שאלה,
 
                                                                                           צוות נטוגרין 
 
 
 
למה לך תזונה להפחתת טריגליצרידים?
 
קודם כל, כי רמות טריגליצרידים (שומנים בדם) גבוהות מסכנות את בריאותך:
מחקרים מראים קשר בין רמות הטריגליצרידים בדם לבין טרשת עורקים ומחלות לב וכלי דם. בנוסף, רמות גבוהות של טריגליצרידים קשורות בהתפתחות סוכרת וכבד שומני. יתרה מכך, ברמות גבוהות במיוחד של טריגליצרידים עלולה להיווצר דלקת חריפה בלבלב (המכונה פנקריאטיטיס).
 
ומלבד זאת, כי המעבר לתזונה להפחתת טריגליצרידים יעזור לך:
  • לצמצם את גורמי הסיכון המדאיגים אותך.
  • לסייע במניעת התפתחות בעיות בריאות נוספות המושפעות מתזונתך - בעתיד.
  • לצמצם את הסיכון לטרשת עורקים ולסיבוכים הנלווים כגון התקפי לב ושבץ מוחי.
  • להפחית את הסיכון לאוטמים ו/או שטפי דם באיברים שונים בגוף.
  • למנוע התפתחות סוכרת וכבד שומני.
  • לשפר את הרגשתך הכללית ואת איכות חייך.
 איך יתבצע המעבר לתזונה להפחתת טריגליצרידים?
  
בשיטת נטוגרין, המערכת שלנו מספקת לך את כל המידע הנחוץ לך לביצוע השינוי התזונתי, אבל האחריות לביצוע השינוי היא שלך.
 
כדי לעזור לך בתכנון נכון ופשוט של תפריטך, נטוגרין מגישה לך כאן מידע קל להבנה, לבחירה וליישום.
 
נשמח לענות לכל שאלה שתצוץ בדרך.
 
דרך צלחה!
 
מה עליך לדעת כדי להצליח?
 
המעבר לתזונה להפחתת טריגליצרידים דורש צמצום של כמות הסוכר בתזונתך, הפחתת כמות הפירות והמזונות המתוקים, הגבלת כמות האלכוהול היומית ובחירה נבונה של סוגי מזונות ושל שיטות הכנת המזון.
 
מומלץ לך ללמוד ולהפנים את עקרונות התזונה החדשה ולבחור לעצמך, מתוך הרשימה המומלצת שהוכנה עבורך על ידי מומחי נטוגרין, את המזונות שלטעמך.
 


א. עקרונות התזונה להפחתת טריגליצרידים
  1. שמירה על משקל תקין – שמירה על משקל גוף רצוי או הורדת משקל במקרה של עודף משקל.
  2. צמצום כמות הפחמימות הפשוטות בתפריט כגון: סוכר לבן, סוכר חום, דבש, סירופים למיניהם, מיצי פירות ושתיה ממותקת בסוכר חמה או קרה.
  3. קריאת הסימון התזונתי על מוצרים קנויים וזיהוי סוכרים המופיעים במזון: מלטודקסטרין, דקסטרוז, פולידקסטרין, גלוקוזה, סירופ שעורה, סירופ תירס וכדומה. 
  4. צמצום כמות השומנים הרוויים בתפריט.
  5. הגדלת הצריכה של מזונות עשירים בחומצות שומן אומגה 3 (המצויות בדג ים קרים כמו: סלמון נורבגי, מקרל, סרדינים).
  6. בחירה בדגנים ולחמים מלאים, או מועשרים בסיבים תזונתיים על פני מוצרי מאפה מקמח לבן או דגנים נטולי סיבים.
  7. שילוב ירקות בכל ארוחה, כמקור לסיבים תזונתיים ולתמיכה בשמירה על משקל תקין.
  8. צריכה מתונה של אלכוהול: לגבר עד 2 מנות אלכוהול (22 גרם אלכוהול) ליממה ולאישה עד 1 מנת אלכוהול (11 גרם אלכוהול) ליממה.
  9. צמצום צריכת הפירות החיים והפירות היבשים וחלוקתם למנות קטנות לאורך היום.
  10. שימוש בתוספי שמן דגים, במינון של 4-2 גרם חומצות שומן אומגה 3 ליממה, לאחר התייעצות עם דיאטנית או הרופא המטפל.
  11. ביצוע פעילות גופנית אירובית באופן קבוע, לפחות 3 פעמים בשבוע, למשך שעה או יותר.
ב. בחירת המזונות להפחתת טריגליצרידים
  1. בשר: חלקים רזים כמו חזה עוף, פרגיות, נתחי בקר דלי שומן. יש לאכול את העוף ללא עור ולהפטר מהשומן הצף על פני הרוטב של תבשילי בשר ועוף בסיר או בתבנית. הודו הוא בדרך כלל דל שומן, מומלץ להשתמש בו ובפסטרמה עוף או הודו. רצוי להמנע מבשרים עתירי שומן כמו: נקניקים, נקניקיות, המבורגר קנוי, קבב קנוי וכדומה. 
  2. דגים: רצוי להעלות צריכת דגים בתפריט היומי ובמיוחד אלו המכילים חומצות שומן מסוג אומגה 3. מומלץ לאכול דגים לפחות פעמיים-שלוש בשבוע. המומלצים ביותר הם דגי ים ממים קרים, או דג ים באופן כללי (סלמון נורבגי, מקרל, סרדינים, סול, בקלה, טונה, הליבוט, בורי, דניס, ברבוניות). פחות מומלצים אך עדיין רצויים הם דגי מים מתוקים כמו פורל, מושט (אמנון), שפמנון, קרפיון. פירות ים עשירים בכולסטרול ולכן אינם מומלצים. כדאי להמעיט בדגים מלוחים, משומרים וכבושים, המכילים מלח ושמן בכמות עודפת.
  3. קטניות: בעלות אינדקס גליקמי נמוך ביותר, כלומר מכילות פחמימות הנספגות לדם בקצב איטי. מומלץ לשלבן 3-2 פעמים בשבוע כתחליף למנה עשירה בפחמימות. שעועית יבשה מבושלת מכל הצבעים, גרגרי חומוס, עדשים, אפונה, פול ירוק, פולי סויה ירוקים, פולי סויה יבשים מבושלים, פולי מאש ועוד. ניתן להשתמש בקטניות מבושלות קפואות. פחות מומלץ להשתמש בקטניות משומרות, בשל תכולת המלח הגבוהה. כמות של חצי עד 2/3 כוס קטניות מבושלות מהוות מנת פחמימות.
  4. דגנים ומוצרי מאפה: מומלץ לבחור דגנים מלאים ועשירים בסיבים תזונתיים כמו לחם מקמח מלא או מועשר בסיבים, קרקרים משיבולת שועל, אורז מלא, תירס, כוסמת, קינואה, בורגול מלא, קוסקוס מלא. דגני בוקר יש לבחור את המועשרים בסיבים תזונתיים. מבין המאפים כדאי להעדיף את אלו שטעמם מלוח על פני מתוק, על מנת להפחית בכמות הסוכר הנצרכת.
  5. ביצים: חלמוני ביצה הם מקור עיקרי של כולסטרול במזון. צריכה מתונה כוללת 4-3 חלמוני ביצה בשבוע. מומלץ לאכול בארוחה ביצה אחת ולא יותר. יש לקחת בחשבון שמאכלים רבים מכילים ביצים נוספות, כמו פשטידות, מאפים, עוגות, עוגיות, מיונז, רטבים שונים וכדומה.
  6. מוצרי חלב: כדאי לבחור מוצרי חלב דלי שומן: מוצרי חלב ניגרים עד 1.5% שומן, יוגורט עד 3% שומן, גבינות רכות עד 5% שומן, גבינות צהובות או מותכות מופחתות שומן ("לייט") אך לא באופן יומיומי.
  7. ירקות: כל הירקות מומלצים לאכילה, חשוב לשלב אותם בכל ארוחה. מומלצים במיוחד ירקות עלים ירוקים, וגיוון הירקות מכל המינים והצבעים. צריכת ירקות עמילניים, העשירים במיוחד בפחמימות, כמו תפוח אדמה, בטטה, דלעת, אפונה ותירס חייבת להילקח בחשבון בספירת הפחמימות בכל ארוחה. ירקות נוספים העשירים מהרגיל בפחמימות הם עגבניה, סלק, גזר, בצל, ארטישוק ירושלמי. עדיף לצרוך ירקות בקליפתם.
  8. פירות: בשל תכולת הסוכר הגבוהה בפירות יש לצמצם את צריכתם כך שהכמות היומית לא תעלה על 2-1 מנות פרי ביום. מנת פרי מוגדרת היא למשל, אגרוף קפוץ, או כמות של כוס קוביות או 2 פירות מיובשים קטנים. מומלץ לאכול פרי כארוחת ביניים במהלך היום. עדיף לבחור פרי הנאכל על קליפתו, וכן להעדיף פרי טרי על פני פירות יבשים. פירות מאזורים קרים (תפוח, אגס, תות שדה, שזיפים, אפרסק, פירות יער) עדיפים על פירות טרופיים העשירים מאד בסוכר (מנגו, ענבים, אננס, בננה).
  9. שמן: יש להמעיט בשימוש בשמן ובמקורות שומן נוספים, כגון זיתים, מיונז או מרגרינה, בשל תכולה קלורית גבוהה וכתמיכה לשמירה על משקל תקין. מבין השמנים כדאי לבחור ב שמן זית, קנולה, אבוקדו, זיתים ושקדים המכילים שומן חד בלתי רווי. כמו כן מומלץ על צריכת שמן סויה, שמן קנולה, שמן אגוזים ואכילת אגוזי מלך וזרעי פשתן המכילים חומצות שומן אומגה 3.
  10. חטיפים וממתקים: יש להמעיט ככל האפשר, בשל תכולת השומן והמלח הגבוהה. מומלץ לבחור בחטיפים אפויים או בייגלה דל שומן או בפופקורן. יש להמנע ככל הניתן מממתקים, שוקולד, עוגות, עוגיות, סוכריות, משקאות ממותקים וכדומה. ניתן לצרוך בכמות קטנה ממתקים המבוססים על ממתיקים מלאכותיים כמו ג´לי דיאט, גלידה דיאט, משקאות דיאט.
  11. משקאות: מים, סודה, אפשר בהוספת תרכיז דיאט. 4-2 כוסות קפה או תה רגיל או ירוק ליום. ניתן לשתות 3-2 כוסות דיאט קולה, דיאט ספרייט או שתיה נטולת קלוריות אחרת ביום. חשוב לקרוא את התווית התזונתית ולבדוק שהמשקה אינו מכיל פחמימות, או קלוריות. מיצי פירות, כולל מיצי פירות דיאט מכילים פחמימות בכמות משמעותית ואינם מומלצים לשתיה.
  12. ממתיקים מלאכותיים: סכרין, אספרטיים, סוכרלוז, ציקלמט, אססולפם קיי, אינם מכילים פחמימות או קלוריות, ולכן ניתן להשתמש בהם להמתקה או לבחור מוצרים המכילים אותם. פחות מומלצים ממתיקים רב כהליים כמו סורביטול, מניטול, מלטיטול, קסיליטול שמכילים פחמימות וקלוריות. תחליפי סוכר כמו סירופ תירס, פרוקטוז, גלוקוז, סירופ שעורה, מלטודקסטרין וכדומה הם למעשה סוכר אך בשם אחר ולכן אינם מומלצים לצריכה.

ג. טבלת הבחירה של נטוגרין

הטבלה שלפניך, תספק לך מידע שיאפשר לך להמעיט בצריכת סוכרים ושומנים רווים וחומצות שומן טרנס ולהעדיף מזונות העשירים בחומצות שומן אומגה 3, ותסייע לך בבחירת המזונות בתפריטיך: 

 
להעדיף
להמעיט
הערות / הסברים
דגנים ומוצרי מאפה
לחם מקמח מלא, קמח מלא למאפים, מאפים לא מתוקים מקמח מלא, אורז מלא, חיטה מלאה, קינואה, תירס, קוסקוס מלא, בורגול מלא, פסטה מקמח מלא.
לחם לבן, אורז לבן, קוסקוס רגיל, בורגול רגיל, מאפים מקמח לבן.
סיבים תזונתיים עוזרים לשמירה על משקל תקין ולספיגה איטית ורצויה של הפחמימות לזרם הדם.
מוצרי בשר
עוף והודו ללא עור, בשר בקר רזה.
איברים פנימיים (לדוגמא, כבד, מח, טחול, לבבות, לשון),בשר שמן, כבש, אווז, ברווז.
השומנים אשר במוצרי בשר מכילים כולסטרול ושומנים רוויים. אברים פנימיים עשירים במיוחד בכולסטרול. הפחתת שומן מן החי ומלח במוצרים מוכנים עוזרת למנוע התפתחות טרשת עורקים ויתר לחץ דם.
בשרים מעובדים
פסטרמה דלת שומן (עד 2% שומן).
המבורגר, קבב, נקניק, נקניקיות.
מוצרים מעובדים מכילים כמויות גדולות של שומן רווי.
דגים
דגי ים: סלמון נורבגי, מקרל, סרדינים,סול, בקלה, הליבוט, מוסר, באס, לברק, טונה.
דגים מלוחים כבושים ומעושנים.
דגי ים מכילים בחלקם חומצות שומן מסוג אומגה 3, התורמות להפחתת רמות הטריגליצרידים בדם.
ביצים
חלבון ביצה (הלבן).
חלמון ביצה (הצהוב).
חלמוני ביצה הם מקור עיקרי של כולסטרול במזון.צריכה מתונה כוללת 4-3 חלמוני ביצה בשבוע.
מוצרי חלב
מוצרי חלב ניגר עד 1.5%, גבינות עד 5% שומן, ריויון, לבן, מעדני חלב ויוגורט עד 3% שומן, גלידה עד 5% שומן, מעדני חלב דיאט.
חמאה, שמנת, גלידות מעל 5% שומן, מילק-שייק, חלב מלא, גבינות צהובות, מלוחות ומותכות מעל 5% שומן.
השומנים שבמוצרי חלב מכילים כולסטרול ושומנים רוויים.
חלב ניגר, לבן, אשל , מעדני חלב ממותקים בסוכר מכילים כמות פחמימות משמעותית ולכן רצוי להמעיט בהם.
קטניות
כל סוגי הקטניות: גרגירי חומוס, פול, שעועית יבשה לבנה/חומה, פול ירוק, פולי סויה, פולי סויה ירוקים, טופו, עדשים ואפונה יבשה.מוצרים דמויי בשר מן הצומח עד 5% שומן.
מוצרים דמויי בשר מן הצומח מעל 5% שומן.
סלט או ממרח חומוס - העשירים מאד בשומן.
הקטניות משמשות מקור טוב לחלבון צמחי והן עשירות בסיבים תזונתיים מסיסים. כדאי לשלב ארוחה צמחונית המבוססת על קטניות ודגנים פעמיים בשבוע.
פירות
2-1 מנות פרי ליום, להעדיף פירות מאזורים קרים כמו תפוח, אגס, אפרסק, תותים, פירות הדר, פירות יער.
פירות טרופיים העשירים מאד בסוכר: מנגו, בננה, תמרים, אננס, ענבים.
סוכר הפירות תורם לעליה ברמת הטריגליצרידים בדם, יש להמעיט בהם.
ירקות
כל סוגי הירקות מומלצים לשילוב בכל הארוחות במהלך היום.
 
תורמים לבריאות תקינה, ולשמירה על משקל תקין.
שמן
שמן זית, שמן קנולה, שמן קנולה אקטיב, שמן סויה.
שמן קוקוס, שמן כותנה, שמן דקלים (תמרים).
מומלץ: שמן זית ושמן קנולה. שמנים אלו עשירים בשומנים חד-בלתי רוויים. כדאי לזכור כי מזונות אלו עשירים בקלוריות.
שומנים אחרים
טחינה, שומשום מלא, אבוקדו, זיתים, מיונז מופחת קלוריות, אגוזי מלך או פקאן, שקדים, בוטנים לא מלוחים, גרעיני חמניות וגרעיני אבטיח.
מרגרינה קשה, חמאה, גלידות שמנת, פולי קקאו ומוצרים על בסיס שוקולד.
מומלץ: שומנים אלו עשירים בשומנים חד-בלתי רוויים ובחומצות שומן אומגה 3. המאכלים שאינם מומלצים מכילים כמויות גדולות של שומן רווי ושומן צמחי מוקשה מסוג טרנס. כדאי לזכור כי מזונות אלו עשירים בקלוריות.
חטיפים
בייגלה מקמח מלא, פיצוחים ללא מלח, ירקות חתוכים, פופקורן, גביע יוגורט או מעדן חלב דיאט.
חטיפים המבוססים על קמח, תפוחי אדמה, שומן ומלח.
 
ממתקים
ג´לי דיאט, מעדן חלב דיאט, גלידה דיאט.
כל הממתקים המכילים סוכר או סוכר רב כהלי (מלטיטול, סורביטול, קסיליטול), דבש, שתיה ממותקת.
חשוב להגביל את צריכת הסוכר למינימום.
משקאות
מים, סודה, תה או קפה ללא תוספת סוכר עד 3 כוסות ליום, שתיה מוגזת דיאט, מים עם תרכיז דיאט.
שתיה ממותקת בסוכר, מיצי פירות, מיצי פירות דיאט, מילק-שייק.
חשוב להגביל את צריכת הסוכר למינימום, גם בשתיה. הקפאין בקפה, תה וקולה יכול לגרום לעליה ברמות הטריגליצרידים באופן זמני.
עד 2 מנות (22 גרם) אלכוהול ליממה לגבר, עד 1 מנה (11 גרם) אלכוהול ליממה לאשה.
מנת אלכוהול נמצאת בבקבוק אישי של בירה, או כוס יין , או שוט של משקה חריף.
 
כמות אלכוהול מעל המומלץ מעלה רמת טריגליצרידים בדם, ואינה מומלצת!

לייעוץ לחץ כאן

התכנים המופיעים בדף זה נועדו לספק אינפורמציה כללית בלבד, לא ניתנו על ידי מוסד רפואי, אינם מהווים חוות דעת מקצועית, המלצה, תחליף להתייעצות עם מומחה או קבלת ייעוץ רפואי.

חזרה