המלצה לתזונה עשירה בברזל



הנתונים שמסרת במענה לשאלון נטוגרין מצביעים על כך שעליך לעשות שינוי תזונתי,
כדי לשפר את מצב בריאותך ואת איכות חייך, ולעבור לתזונה עשירה בברזל.
 
כל שינוי דורש, כמובן, לימוד, התנסות ותהליך של הטמעה, וזה החלק הקשה יותר. אבל בצד השני נמצא הרווח הגדול עבורך: השליטה בבריאותך והיכולת שלך לחולל בעצמך שינוי ולהצליח לעצור תהליכים הפוגעים בבריאותך.
 
אנו מזכירים לך שמדובר בתהליך, שתוך כדי יישומו עלולים, לפעמים, גם לסטות מהדרך. אך החשוב מכל הוא: ללמוד להכיר את הדרך ולדעת לחזור אליה ולהסתגל אליה.
 
יש לך הזדמנות עכשיו לקחת את עצמך בידיים – ולהצליח!
  
                                                         אנו מאחלים לך הצלחה מלאה במשימה
                                                                       ועומדים לרשותך בכל שאלה,
 
                                                                                           צוות נטוגרין 
 
 
 
למה לך תזונה עשירה בברזל?
 
קודם כל, כי תזונה החסרה ברזל מסכנת את בריאותך:
ברזל הוא מינרל אשר קושר אליו חמצן מהריאות ומוביל אותו לכל רקמות הגוף. מחקרים מראים כי חוסר ברזל - מצב הנקרא אנמיה מחוסר ברזל, מעלה את הסיכון של אנשים בעלי נתונים כשלך, לסבול מעייפות יתר, חולשה, חוסר ריכוז, סחרחורת, כאבי ראש וגם מדכאון, מעורבות יתר בתאונות, תחלואה מוגברת והחלמה איטית.
 
ומלבד זאת, כי המעבר לתזונה עשירה בברזל יעזור לך:
  • לצמצם את תחושות העייפות, חוסר הריכוז והחולשה
  • לסייע בשיפור תפקוד מערכת החיסון , ולכן לזרז החלמה ממחלות ופציעות
  • לסייע במניעת התפתחות בעיות בריאות נוספות המושפעות מתזונתך – בעתיד
  • לשפר את הרגשתך הכללית ואת איכות חייך.
איך יתבצע המעבר לתזונה עשירה בברזל?
  
בשיטת נטוגרין, המערכת שלנו מספקת לך את כל המידע הנחוץ לך לביצוע השינוי התזונתי, אבל האחריות לביצוע השינוי היא שלך.
 
כדי לעזור לך בתכנון נכון ופשוט של תפריטך, נטוגרין מגישה לך כאן מידע קל להבנה, לבחירה וליישום.
 
נשמח לענות לכל שאלה שתצוץ בדרך.
 
דרך צלחה!
 
מה עליך לדעת כדי להצליח?
 
המעבר לתזונה עשירה בברזל דורש הקפדה על בחירת מזונות עשירים ומועשרים בברזל, בחירה נבונה של סוגי מזון ושילוב של מזונות עשירים בויטמין C לצד מזון צמחי עשיר בברזל.
 
מומלץ לך ללמוד ולהפנים את עקרונות התזונה החדשה ולבחור לעצמך, מתוך הרשימה המומלצת שהוכנה עבורך על ידי מומחי נטוגרין, את המזונות שלטעמך.
 


א. עקרונות התזונה העשירה בברזל
  1. הגברת הצריכה של מזונות עשירים בברזל מן החי: ברזל שמקורו במזון מן החי (בשר בקר, עוף, איברים פנימיים, דגים) נספג טוב יותר ממערכת העיכול לדם בהשוואה לברזל שמקורו בצומח ולכן יש להעדיפו.
  2. שילוב ירקות ופירות העשירים בויטמין C בארוחות עשירות בברזל שמקורן בצומח (לדוגמא תבשיל קטניות עם סלט ירקות מתובל בלימון טרי סחוט).
  3. הימנעות מגורמים תזונתיים המפריעים לספיגת הברזל: חומצה פיטית, חומצה אוקסאלית, קפאין, תה, קקאו, מינרלים כמו סידן ואבץ.
  4. השלמה על ידי תוסף ברזל אם לא נצפה שיפור במדדי הברזל בגוף: יש לקחת לפי את תוסף הברזל לפי הוראות היצרן. מומלץ להפריד בין לקיחת התוסף לבין לקיחת תוספים אחרים הסותרים אותו (כמו תוסף סידן או מולטי ויטמין) וכן לקחת את התוסף בסביבת מזון עשיר בברזל ושאינו מפריע לספיגתו. חשוב לשים לב לכך שנטילת תוסף ברזל פוגעת בפעילות של תרופות אנטיביוטיות מקבוצת טטרציקלינים.
ב. בחירת המזונות העשירים בברזל 
  1. בשר ועוף: מקורות תזונתיים עשירים בברזל הנספג בצורה טובה ממערכת העיכול לדם הם סוגי בשרים ואיברים פנימיים:כבד עוף, כבד בקר, בשר בקר, טחול, לבבות, קורקבנים, לשון בקר, בשר הודו אדום (חלקים תחתונים של הודו), נקניק מכתף בקר, פסטרמה הודו. עוף מכיל פחות ברזל. כדאי לכלול אותם מידי יום בתפריט, לפחות פעם ביום.
  2. דגים: אנשובי משומר בשמן, סרדינים ומקרלים משומרים בשמן הם הדגים העשירים ביותר בברזל. דגים אחרים מכילים פחות ברזל.
  3. מוצרי חלב: בדרך כלל מוצרי חלב עשירים בסידן, המתחרה עם הברזל ומפריע לספיגתו במעיים. כדאי להקפיד על הפרדה בין ארוחות העשירות בברזל, לבין ארוחות העשירות בסידן ומכילות מוצרי חלב. קיים כיום בשוק חלב המועשר בברזל בשיטה מיוחדת המפרידה את הברזל מהסידן ומאפשרת ספיגה טובה יותר של הברזל המוסף לחלב - ניתן להשתמש בו לתוספת ברזל לתפריט.
  4. דגנים: דגני בוקר מסוגים שונים מועשרים בברזל - מומלץ לקרוא את הסימון  התזונתי, להשוות בין מוצרים דומים ולבחור מביניהם את אלו המכילים כמות גדולה יותר של ברזל. מאחר ודגנים - במיוחד דגנים המכילים סיבים תזונתיים בכמות גדולה - מכילים גם חומצה פיטית המפריעה לספיגת הברזל – יש לקחת בחשבון שלא כל כמות הברזל הקיימת בדגנים אכן נספגת בגוף. לחם מחיטה מלאה וכוסמת מכילים כמות ברזל בינונית, שאינה נספגת בקלות.
  5. קטניות: הקטניות עשירות יחסית בברזל, אולם בשל תכולת הסיבים התזונתיים הגבוהה ספיגת הברזל אינה יעילה כמו במזונות מן החי. טופו, פולי סויה, שעועית יבשה מבושלת, עדשים, גרגרי חומוס, לוביה, פול ואפונה- מכילים כולם כמות ברזל משמעותית. ניתן לאכול קטניות מבושלות ולשלב אותן בתבשילים (חומוס עם פול, פלאפל, חמין, גרגרי חומוס במרק, אורז עם עדשים וכד´). מוצרים דמויי בשר מן הצומח מכילים כמות משתנה של ברזל, בהתאם לכמות היחסית של הקטניות בתוכם. מומלץ לשלב מזון עשיר בויטמין C לצד ארוחה המכילה קטניות.
  6. ביצים: מכילות כמות בינונית של ברזל, אך יעילות הספיגה נמוכה בשל נוכחות זרחן (פוספטין).
  7. ירקות: ירקות עשירים בברזל הם תרד, עלים ירוקים כהים כמו עשבי תיבול, מנגולד, עלי בייבי, כרוב ירוק כהה (נדיר בארץ). עלים אלה עשירים גם בחומצה אוקסאלית, המפריעה לספיגת הברזל.
  8. פירות: הפירות מכילים כמות מתונה של ברזל. מאחר ופירות יבשים הם מרוכזים יותר, כמות הברזל בהם רבה יותר ליחידת משקל. משמשים, אפרסקים, שזיפים, תאנים וצימוקים מכילים 4-2 גרם ברזל ל- 100 גרם. יחד עם זאת הפירות היבשים עתירי קלוריות ועתירי פחמימות פשוטות, לכן לא מומלץ לצרוך מהם בכמות גדולה. רוב הפירות מכילים כמות של 1-0.5 גרם ברזל ליחידת פרי.
  9. מזונות עשירים בשומן: מקורות טובים לברזל הם גרעיני דלעת ושומשום מלא לא מקולף. מקורות נוספים עם כמות ברזל משמעותית בסדר יורד הם: גרעיני שומשום טחונים, אגוזי קשיו, גרעיני חמניות, שקדים, אגוזי אלסר, צנוברים, אגוזי מלך, בוטנים.
  10. ממתקים וחטיפים: קקאו, ממנו מכינים שוקולד ומוצרי שוקולד שונים מכיל קפאין, המעכב את ספיגת הברזל. מומלץ לא לאכול ממתק המכיל קקאו (כולל עוגות שוקולד, עוגיות שוקולד, שתיית משקה שוקולד, גלידת שוקולד וכד´) לפחות שעתיים אחרי ארוחה העשירה בברזל.
  11. משקאות: מומלץ לך להימנע ממשקאות המכילים קפאין כמו קפה, נס קפה, תה רגיל, תה ירוק, קקאו, קולה, דיאט קולה שכן הקפאין שבהם מעכב ומפריע לספיגת הברזל. כדאי להפריד בין אכילת מזון עשיר או מועשר בברזל לבין שתיית משקאות המכילים קפאין כשעתיים לפחות. 
דוגמאות לכמות הברזל במזונות נבחרים, לפי תכולה יורדת:

מזון
יחידת מידה
משקל בגרם
ברזל במ"ג
דגני בוקר, פייבר וואן, נסטלה
כוס
60
9.53
דגני בוקר, ספיישל K, קלוגס
כוס
60
9.30
כבד עוף מטוגן בשמן סויה
5 יחידות
100
8.34
דג פורל, מעושן
1 יחידה בינונית
300
8.30
גרעיני פשתן
1/2 כוס
72
8.09
סטייק בשר בקר, מאודה, נאכל ללא שומן
1 יחידה בינונית
215
7.58
עדשים מבושלים עם בצל מטוגן
כוס
150
4.96
דג אמנון מבושל ללא שמן
1 יחידה קטנה
190
4.74
דגני בוקר, אול בראן, קלוגס
כוס
40
4.70
בשר בקר, גולש
מנה קטנה
100
3.50
טחינה גולמית מגרעיני שומשום מלאים
2 כפות
34
3.40
שעועית לבנה מבושלת ברסק עגבניות
מנה בינונית
135
3.40
פיתה מחיטה מלאה
1 יחידה קטנה
75
2.63
בשר עוף, קורקבנים מבושלים
3 יחידות
60
2.47
אפונה ירוקה, מבושלת, קפואה,
ללא תוספת שמן בבישול
2/3 כוס
120
1.88
שניצל ברוקולי/כרובית/לקט ירקות
יחידה
75
1.50
מעדן סויה, אלפרו
גביע
125
1.50
דג סלמון אפוי/צלוי
פרוסה בינונית
כ-130
0.80
פסטרמה עגל, כתף
פרוסה בינונית
22
0.50

ג. טבלת הבחירה של נטוגרין

הטבלה שלפניך, תספק לך מידע שיאפשר לך לבחור מזונות עשירים ומועשרים בברזל ותסייע לך בבחירת המזונות בתפריטיך: 

 
להעדיף
להמעיט
 
הערות / הסברים
 
דגנים ומוצרי מאפה
דגני בוקר מועשרים בברזל, לחם מחיטה מלאה, כוסמת.
שילוב סובין חיטה ודגנים מועשרים בסיבים בארוחה עשירת ברזל.
החומצה הפיטית בסיבי הדגנים מפריעה לספיגת הברזל.
בשר ועוף
בשר בקר, כבד, לבבות, טחול, הודו אדום, פסטרמה הודו, חלקי הודו תחתון.
עוף – פחות עשיר בברזל.
המקור העשיר והיעיל ביותר לברזל שנספג בקלות.
 
איברים פנימיים עשירים גם בשומן רווי ובכולסטרול ולכן יש לצרוך אותם בתבונה או לאחר התייעצות אישית עם דיאטנית.
דגים
דגים משומרים בשמן: אנשובי, סרדינים, מקרל – העשירים ביותר בברזל.
 
דגים אינם נחשבים למקור טוב לברזל.
ביצים
 
 
מכילות ברזל, אך ספיגתו בעייתית.
מוצרי חלב
חלב מועשר בברזל.
להמנע משילוב מוצרי חלב בארוחה עשירה בברזל.
הסידן במוצרי החלב מתחרה בברזל ומפריע לספיגתו במעיים.
קטניות
טופו, פולי סויה, שעועית לבנה, שעועית אדומה, עדשים, חומוס גרגרים, אפונה ירוקה.
 
מומלץ לשלב בארוחה עם ירקות או פירות העשירים בויטמין C, להגברת ספיגת הברזל.
ירקות
עגבניה, פלפל, פטרוזיליה טריה, קולרבי, כרוב ירוק: לשלב עם ארוחה עשירה בברזל לשיפור ספיגתו.
 
תרד ועלים ירוקים נוספים עשירים מאד בברזל, אך גם בחומצה אוקסאלית המפריעה לספיגתו.
פירות
פירות יבשים: משמשים, אפרסקים, שזיפים, תאנים, צמוקים – עשירים יחסית בברזל.
 
כל הפירות מכילים כמות קטנה של ברזל.
שומן ומזונות עשירים בשומן
אגוזים וגרעינים : גרעיני דלעת, קשיו, שקדים, אלסרים, צנוברים, אגוז מלך, בוטנים, פקאן, חמניות. טחינה.
 
רצוי לבחור באגוזים וגרעינים או בטחינה לפיזור על מאכלים שונים, או למריחה, לפחות פעם ביום, כמקור לברזל.
ממתקים
חטיפי בריאות המועשרים בברזל.
ממתקים המכילים קפאין: שוקולד, עוגות עוגיות וממתקים המכילים שוקולד או קקאו.
 
חטיפים
חטיפים המועשרים בברזל, פיצוחים.
 
 
משקאות
 
משקאות המכילים קפאין: קפה, קפה נמס, תה רגיל, תה ירוק, קולה, קולה דיאט.
ניתן לצרוך קפאין כשעתיים אחרי ארוחה המכילה מזונות העשירים בברזל.
תבלינים ורטבים
רוטב סויה, מיסו (משחת תיבול מסויה).
 
 

לייעוץ לחץ כאן

התכנים המופיעים בדף זה נועדו לספק אינפורמציה כללית בלבד, לא ניתנו על ידי מוסד רפואי, אינם מהווים חוות דעת מקצועית, המלצה, תחליף להתייעצות עם מומחה או קבלת ייעוץ רפואי.

חזרה