המלצה לתזונה להורדת יתר לחץ דם



הנתונים שמסרת במענה לשאלון נטוגרין מצביעים על כך שעליך לעשות שינוי תזונתי,
כדי לשפר את מצב בריאותך ואת איכות חייך, ולעבור לתזונה המתאימה לטיפול ביתר לחץ דם.
 
כל שינוי דורש, כמובן, לימוד, התנסות ותהליך של הטמעה, וזה החלק הקשה יותר. אבל בצד השני נמצא הרווח הגדול עבורך: השליטה בבריאותך והיכולת שלך לחולל בעצמך שינוי ולהצליח לעצור תהליכים הפוגעים בבריאותך.
 
אנו מזכירים לך שמדובר בתהליך, שתוך כדי יישומו עלולים, לפעמים, גם לסטות מהדרך. אך החשוב מכל הוא: ללמוד להכיר את הדרך ולדעת לחזור אליה ולהסתגל אליה.
 
יש לך הזדמנות עכשיו לקחת את עצמך בידיים – ולהצליח!
  
                                                         אנו מאחלים לך הצלחה מלאה במשימה
                                                                       ועומדים לרשותך בכל שאלה,
 
                                                                                           צוות נטוגרין 
 
 
 
למה לך תזונה להורדת יתר לחץ דם?
 
קודם כל, כי תזונה מערבית אופיינית, עתירת מלח, סוכר ושומנים רוויים ודלה יחסית בסיבים תזונתיים, ירקות ופירות, בשילוב עם חוסר פעילות גופנית מסכנת את בריאותך:
מחקרים רבים מצביעים על כך שהתזונה המערבית מעלה את הסיכון של אנשים בעלי נתונים כשלך, לסבול מהשמנה ויתר לחץ דם וגם מעליה ברמות הסוכר ושומני הדם (כדוגמת כולסטרול).
בנוסף, תזונה זו גם עלולה לגרום לכך שתאלץ לקחת תרופות באופן קבוע על מנת שלא להחמיר את מצבך הבריאותי.
 
בשנים האחרונות הוכח מעל לכל ספק כי התזונה משפיעה על ערכי לחץ הדם. ארבעה מינרלים משחקים תפקיד חשוב באיזון לחץ הדם: נתרן, אשלגן, מגנזיום וסידןנתרן, מינרל המרכיב יחד עם כלור את מלח הבישול והמלח השולחני – גורם לעליה בלחץ הדם. אשלגן, מגנזיום וסידן תורמים לירידה בלחץ הדם.
מחקרים שבחנו דיאטות שהרכבן התזונתי היה עשיר בסידן, אשלגן ומגנזיום (להלן דיאטת DASH), הראו שאצל בעלי יתר לחץ דם היתה בממוצע ירידה של 11.4 מ"מ כספית בלחץ הדם הסיסטולי, וירידה של 5.5 מ"מ כספית בלחץ הדם הדיאסטולי, וזאת מבלי שהיתה ירידה במשקל. כשחולקו הנבדקים לקבוצות בעלות צריכת נתרן שונה – בקבוצה בה הגבלת המלח היתה 1.5 גרם ליום (ההגבלה הגדולה ביותר) היתה ירידה גדולה יותר של לחץ הדם.
 
ומלבד זאת, המעבר לתזונה להורדת יתר לחץ דם יעזור לך:
  • לצמצם את גורמי הסיכון המדאיגים אותך.
  • לסייע במניעת התפתחות בעיות בריאות נוספות המושפעות מתזונתך – בעתיד.
  • להוריד את לחץ הדם ולאזן את רמתו לאורך זמן.
  • להפחית סיכון לנזקי יתר לחץ דם כמו מחלת לב, פגיעה בכלי הדם, סיכון לאוטם או לארוע מוחי.
  • לסייע בירידה במשקל, ובעקבות כך הפחתה נוספת בסיכון לסוכרת וטרשת עורקים.
  • לשפר את הרגשתך הכללית ואת איכות חייך.
איך יתבצע המעבר לתזונה להורדת יתר לחץ דם?
 
  
בשיטת נטוגרין, המערכת שלנו מספקת לך את כל המידע הנחוץ לך לביצוע השינוי התזונתי, אבל האחריות לביצוע השינוי היא שלך.
 
כדי לעזור לך בתכנון נכון ופשוט של תפריטך, נטוגרין מגישה לך כאן מידע קל להבנה, לבחירה וליישום.
 
נשמח לענות לכל שאלה שתצוץ בדרך.
 
דרך צלחה!
 
מה עליך לדעת כדי להצליח?
 
המעבר לתזונה להורדת יתר לחץ דם דורש צמצום של כמות המלח (נתרן), השומן הרווי והסוכר בתפריטך, הגברת צריכת מוצרי חלב דלי שומן, ירקות, פירות, קטניות, אגוזים ודגים הנכללת בתזונתך, בחירה נבונה של סוגי המזון ושל שיטות הכנת המזון.
 
מומלץ לך ללמוד ולהפנים את עקרונות התזונה להורדת יתר לחץ דם, ולבחור לעצמך מתוך הרשימה המומלצת שהוכנה עבורך ע"י מומחי נטוגרין, את המזונות שלטעמך.
 


א. עקרונות התזונה להורדת יתר לחץ דם
  1. הפחתת כמות המלח (נתרן) בתפריטך.
  2. הגדלת כמות הסידן בתפריט היומי על ידי בחירת מזונות עשירים ומועשרים בסידן, בדגש על מוצרי חלב דלי שומן.
  3. הוספת מזונות עשירים בויטמין C ובויטמין D המסייעים לספיגת הסידן במעי והימנעות מגורמים המפריעים לספיגת הסידן כמו למשל חומצה פיטית.
  4. הגברת כמות האשלגן בתפריט היומי על ידי בחירת מזונות עשירים באשלגן.
  5. הגברת כמות המגנזיום בתפריט היומי על ידי בחירת מזונות עשירים במגנזיום.
  6. צמצום צריכת האלכוהול היומית עד ל- 2 מנות לגברים ועד מנה ליום לנשים.
  7. צמצום כמות הקפאין היומית ל- 3-2 כוסות קפה שחור או נס קפה ביום.
  8. הפחתת משקל עודף - גם ירידה של 5% - 10% מהמשקל הקיים הינה משמעותית.
  9. קריאת הסימון התזונתי על מוצרים קנויים והשוואת תכולת המינרלים (נתרן, סידן, אשלגן ומגנזיום) בין מוצרים דומים.
ב. בחירת המזונות המתאימים להורדת לחץ דם 
  1. בשר: כדאי להעדיף מוצרי בשר רזים, הודו ועוף ללא שומן נגלה לעין. רצוי להימנע ככל האפשר מנקניקים לסוגיהם, נקניקיות ושאר בשרים מעושנים.
  2. דגים: סרדינים או דגים טחונים על עצמותיהם מהווים מקור טוב לסידן. דגים שמנים כמו מקרלים, סרדינים, שפרוטים וסלמון הינם מקור תזונתי טוב לויטמין D.
  3. קטניות: חומוס, פול, שעועית יבשה, אפונה יבשה, עדשים וסויה מהווים מקור טוב לסידן. חומוס ושעועית לבנה עשירים גם במגנזיום.
  4. דגנים ומוצרי מאפה: תפוח אדמה, בטטה, תירס מכילים הרבה אשלגן. מקורות טובים למגנזיום עבורך הם מוצרים מדגנים מלאים (למשל לחם מקמח מלא) ונבט חיטה.
  5. ביצים: אפשר להשיג העשרה בסידן על ידי השריית ביצה קשה על קליפתה במיץ לימון למשך לילה! החומצה שבמיץ הלימון ממיסה חלק מהסידן בקליפת הביצה. בבוקר מתקבל מיץ לימון בצבע חום עשיר מאד בסידן – מומלץ לך לשתות אותו. בנוסף, הביצים מהווים מקור לויטמין D.
  6. מוצרי חלב: כדאי לבחור מוצרי חלב דלי שומן: גבינות עד 5% שומן (ורצוי להעדיף את אלו שאינן מכילות כמות גדולה של נתרן), מוצרי חלב ניגר עד 3% שומן. מומלץ לך להקפיד לפחות על 3 מנות של מוצרי חלב ליום ולבחור את אלו שמועשרים בסידן.
  7. ירקות: מומלץ לך לכלול בתפריט היומי לפחות 5-4 מנות ירק. מבין הירקות כדאי להעדיף עלים ירוקים (תרד, מנגולד, עשבי תיבול), ארטישוק, סלק, קולרבי, פטריות, במיה, לפת, בשל תכולה גבוהה במיוחד של אשלגן. בנוסף, מומלץ לך לשלב עגבניה, פלפל אדום או צהוב, פטרוזיליה, כרוב ירוק או קולרבי לצד מנה עשירת סידן שכן ירקות אלו עשירים בויטמין C אשר משפר את ספיגת הסידן במעי.
  8. פירות: מומלץ לך לכלול בתפריט היומי לפחות 5-4 מנות פרי. בננה, מלון, מנגו, פרי הדר עשירים במיוחד באשלגן. גם פירות אחרים תורמים אשלגן. בארוחות המכילות מזונות עשירים בסידן כדאי לכלול גם פירות חיים כמו: מלון, תות שדה, פרי הדר, קיווי, גויאבה, בשל תכולה גבוהה של ויטמין C.
  9. שומנים: טחינה משומשום מלא לא מקולף, אגוזים, שקדים ופיצוחים מהווים מקור טוב לסידן שמקורו בצומח. אבוקדו עשיר באשלגן. אגוזי קשיו ובוטנים עשירים במגנזיום.
  10. משקאות אלכוהוליים: צריכת אלכוהול מתונה נמצאה במחקרים שונים כמיטיבה עם מצבי יתר לחץ דם, ומפחיתה סיכון למחלות לב וכלי דם. כמות האלכוהול המומלצת ונחשבת כבריאה היא: לגבר – 2 מנות אלכוהול (שהם 22 גרם אלכוהול) ליממה, ולאישה – 1 מנת אלכוהול (שהיא 11 גרם אלכוהול) ליממה. 1 מנת אלכוהול נמצאת בבקבוק בירה לבנה אישי (330 מ"ל), בכוסית (כ- 100 מ"ל) של יין לבן או אדום, ובמנה (30 מ"ל) של משקאות חריפים כמו וודקה, וויסקי וכד´. מינון אלכוהול מעבר למפורט למעלה נחשב למזיק, מעלה את לחץ הדם ומפריע לתפקוד הכבד.
  11. משקאות המכילים קפאין: השפעת הקפאין על לחץ הדם שנויה במחלוקת. קיימים מחקרים המראים השפעה של קפאין על עליה בלחץ הדם בסמוך לצריכתו, אולם נראה שיש התרגלות לקפאין אצל אנשים שצורכים אותו בקביעות, ואז יש פחות השפעה על לחץ הדם. ההמלצה כיום היא להסתפק ב- 200 מ"ג קפאין ביום. כמות זו נמצאת ב- 2 ספלי קפה שחור של 250 מ"ל כל אחד, או 3 ספלי נס קפה. כוס תה רגיל או ירוק מכילה כ 40 מ"ג קפאין, כוס קולה רגילה מכילה כ- 50 מ"ג קפאין, כוס קולה דיאט מכילה כ- 30 מ"ג קפאין. ניתן לרכוש דיאט קולה נטול קפאין.
 ג. טבלת הבחירה של נטוגרין

הטבלה שלפניך, תספק לך מידע שיאפשר לך להמעיט בצריכת מזון עשיר במלח (נתרן), בשומן רווי ובסוכר ולהעדיף מזון עשיר בסידן, באשלגן ובמגנזיום ותסייע לך בבחירת המזונות בתפריטיך:

 

 
להעדיף
להמעיט
הערות / הסברים
דגנים ומוצרי מאפה
מוצרי דגנים מלאים, לחם מקמח מלא, תפוח אדמה, בטטה, תירס, דגני בוקר מועשרים בסיבים תזונתיים.
לחם לבן או אחיד, מוצרי דגנים דלי סיבים תזונתיים.
להעשרת התפריט במגנזיום ואשלגן.
מוצרי חלב
גבינות עד 5% שומן, מוצרי חלב ניגר עד 3% שומן. בכל מקרה לבחור אחוזי שומן מועטים ככל שניתן.
מוצרי חלב מעל 5% שומן, גבינות מלוחות, יוגורטים מלוחים.
מקור טוב לאשלגן ומגנזיום. רצוי להשוות ולבחור מוצרים בעלי תכולת נתרן נמוכה ככל האפשר וכן את אלו שמועשרים בסידן.
בשר ומוצרי בשר
בשרים דלי שומן: חזה עוף, עוף ללא עור או שומן נראה לעין, חלקי בקר דלי שומן, הורדת שכבת השומן העליונה מתבשילים המכילים בשר.
בשרים מעובדים (נקניקים, נקניקיות, המבורגר, קבב),
נתחי בשר בעלי שומן נגלה לעין, איברים פנימיים (כבד, טחול, לבבות וכדומה).
רצוי לבחור לפחות פעמיים בשבוע במקום מנה בשרית בדגים, קטניות ומוצרי חלב כמנה עיקרית.
דגים
דגי ים טריים או קפואים, לא מתובלנים מראש.
דגים מלוחים, כבושים, מתובלנים מראש.
דגי ים עדיפים על דגי בריכה בשל תכולה גבוהה יותר של חומצות שומן אומגה 3. מהווים גם מקור לויטמין D.
קטניות
יבשות בתפזורת: חומוס, פול, עדשים, שעועית יבשה, אפונה יבשה, פולי סויה ירוקים, פול ירוק, אפונה ירוקה.
שימורי חומוס, פול ושעועית לבנה העשירים במלח, מוצרים דמויי בשר מן הצומח.
הקטניות עשירות בסידן, אשלגן ומגנזיום. רצוי להכינן בבית כדי להמנע מתוספת מלח מיותרת. כדאי לשלבן בארוחה כתוספת במקום חלק מהדגנים הלא מלאים.
ביצים
עד 3 שלמות בשבוע כחביתה עם מעט שמן זית/קנולה, ביצה קשה, או כחלק ממאפים ותבשילים.
טיגון ביצים בחמאה או מרגרינה.
עדיף לבחור במוצרי חלב כמנה חלבונית על פני חלמוני ביצה.
פירות
כל הפירות מומלצים.
העשירים ביותר באשלגן: מנגו, מלון, בננה, פרי הדר.
תות שדה עשיר בחומצה אוקסאלית המפריעה לספיגת הסידן.
כדאי לבחור בפרי טרי כשמתחשק משהו מתוק. עדיף לאכול את הפירות בצורתם הטבעית על פני שתיית מיצים.
ירקות
כל הירקות מומלצים. העשירים ביותר בסידן, אשלגן ומגנזיום: עלים ירוקים, ברוקולי, כרוב, עגבניות, ארטישוק.
תרד, רוברב, חצילים וסלרי מכילים תכולה גבוהה של חומצה אוקסאלית המפריעה לספיגת הסידן.
מומלץ לשלב ירקות בכל ארוחה במהלך היום, במגוון צבעים ובכמות גדולה.
עדיף לאכול את הירקות בצורתם הטבעית ולא להפכם למיצים.
שמנים ושומנים
שמן זית, שמן קנולה.
שמנים צמחיים כמו שמן תירס, חריע, כותנה. חמאה, מרגרינה.
שמן זית וקנולה בעלי השפעה חיובית על פרופיל השומנים בדם, בשל תכולה גבוהה של שומן חד בלתי רווי.
מזונות עשירים בשומן
אגוזים, זרעונים, בוטנים לא מומלחים, אבוקדו, טחינה ללא מלח.
מיונז, מאפים עשירים במרגרינה (בורקס, מלאווח, ג´חנון).
להפחתת כמות המלח, ותמיכה בירידה במשקל.
ממתקים ומזונות עשירים בסוכר
פרי כחטיף, עד 30 גרם ליום של שוקולד מריר המכיל כ - 70% מוצקי קקאו. עוגה ביתית עשויה מקמח מלא ודלת סוכר.
ממתקים, סוכריות, עוגות, עוגיות המכילים מרגרינה וממותקים בסוכר.
להפחתת כמות המלח (נתרן) והסוכר, תמיכה בשמירה על משקל תקין.
חטיפים
בייגלה מחיטה מלאה דל נתרן, פופקורן ללא מלח, קרקרים דלי נתרן מחיטה מלאה.
חטיפים מלוחים, מוצרי מאפה מוכנים.
להפחתת כמות המלח (נתרן), לתמיכה בשמירה על משקל תקין.
משקאות
מים, חליטות עשבים,
משקאות דיאט, מים עם תרכיזי דיאט.
משקאות המכילים קפאין:
עד 2 כוסות קפה או 3 כוסות נס קפה.
 
משקאות המכילים אלכוהול:
עד 2 מנות אלכוהול לגבר ו- 1 מנת אלכוהול לאשה ביממה.
קפאין מפריע לספיגת סידן. רצוי להפחית צריכת קפאין ולהפריד בין שתיית קפה לבין ארוחה המכילה סידן בשעתיים לפחות.
 
 
 
תבלינים ורטבים
רוטב עגבניות דל נתרן, רוטב סויה דל נתרן, תבלינים יבשים טהורים (כמו כורכום, קנמון, כמון וכד´), מלח דל נתרן.
מלח, אבקות תיבול, אבקת מרק, תערובות תבלינים המכילות מלח, רוטב סויה רגיל.
הפחתת כמות המלח (נתרן) במזון, העשרה בסידן, אשלגן ומגנזיום.

לייעוץ לחץ כאן

התכנים המופיעים בדף זה נועדו לספק אינפורמציה כללית בלבד, לא ניתנו על ידי מוסד רפואי, אינם מהווים חוות דעת מקצועית, המלצה, תחליף להתייעצות עם מומחה או קבלת ייעוץ רפואי.

חזרה