המלצה לתזונה עשירה בסידן



הנתונים שמסרת במענה לשאלון נטוגרין מצביעים על כך שעליך לעשות שינוי תזונתי,
כדי לשפר את מצב בריאותך ואת איכות חייך, ולעבור לתזונה עשירה בסידן.
 
כל שינוי דורש, כמובן, לימוד, התנסות ותהליך של הטמעה, וזה החלק הקשה יותר. אבל בצד השני נמצא הרווח הגדול עבורך: השליטה בבריאותך והיכולת שלך לחולל בעצמך שינוי ולהצליח לעצור תהליכים הפוגעים בבריאותך.
 
אנו מזכירים לך שמדובר בתהליך, שתוך כדי יישומו עלולים, לפעמים, גם לסטות מהדרך. אך החשוב מכל הוא: ללמוד להכיר את הדרך ולדעת לחזור אליה ולהסתגל אליה.
 
יש לך הזדמנות עכשיו לקחת את עצמך בידיים – ולהצליח!
  
                                                         אנו מאחלים לך הצלחה מלאה במשימה
                                                                       ועומדים לרשותך בכל שאלה,
                             צוות נטוגרין
 
 
מאת: נירה אולנד - דיאטנית קלינית 
 
 
 
למה לך תזונה עשירה בסידן?
 
קודם כל, כי תזונה דלה בסידן מסכנת את בריאותך:
הידע המדעי הקיים כיום מראה כי תזונה דלה בסידן מעלה את הסיכון של אנשים בעלי נתונים כשלך, לסבול מדלדול עצם מואץ (אוסטיאופורוזיס), וגם מכאבי עצמות הנובעים מדלדול העצם. בנוסף, תזונה זו גם עלולה לגרום להפרעות שינה, התכווצויות שרירים לא רצוניות, הפרעות בקצב הלב, פגיעה בשיניים.
 
ומלבד זאת, כי המעבר לתזונה עשירה בסידן יעזור לך:
  • לצמצם את תהליך דלדול העצם (אוסטיאופורוזיס) המתחיל להתרחש החל בשנות ה- 30 לחיים.
  • לסייע בשינה שקטה יותר וטונוס שרירים נכון.
  • לאזן ערכי לחץ דם.
  • למנוע איבוד שיניים.
  • למנוע התכווצויות שרירים לא רצוניות.
  • לשפר את הרגשתך הכללית ואת איכות חייך.
איך יתבצע המעבר לתזונה עשירה בסידן?
  
בשיטת נטוגרין, המערכת שלנו מספקת לך את כל המידע הנחוץ לך לביצוע השינוי התזונתי, אבל האחריות לביצוע השינוי היא שלך.
 
כדי לעזור לך בתכנון נכון ופשוט של תפריטך, נטוגרין מגישה לך כאן מידע קל להבנה, לבחירה וליישום.
 
נשמח לענות לכל שאלה שתצוץ בדרך.
 
דרך צלחה!
 
מה עליך לדעת כדי להצליח?
 
המעבר לתזונה עשירה בסידן דורש בחירה נבונה של סוגי המזון ושל שיטות הכנת המזון, וכן הפרדה בין מזונות עשירים בסידן למזונות המפריעים לספיגת הסידן מהמזון.

מומלץ לך ללמוד ולהפנים את עקרונות התזונה החדשה ולבחור לעצמך, מתוך הרשימה המומלצת שהוכנה עבורך על ידי מומחי נטוגרין, את המזונות שלטעמך.
 


א. עקרונות התזונה העשירה בסידן
  1. בחירת מזונות עשירים ומועשרים בסידן, כדי להעשיר את התפריט בסידן ככל האפשר.
  2. קריאת תווית המזון, השוואה בין מוצרים דומים (חלב, יוגורטים, גבינות, דגני בוקר מועשרים וכדומה) ובחירה של המוצרים המכילים יותר סידן.
  3. שילוב ירקות או פירות חיים העשירים בויטמין C בארוחות עתירות סידן, המסייע לספיגה יעילה של הסידן. מזונות עשירים בויטמין C: עגבניה, פלפל, קולרבי, כרוב, גויאבה, פרי הדר, מלון, תות שדה, קיווי.
  4. הכללת מזונות העשירים בויטמין D, המסייע לספיגה יעילה של הסידן ולקליטתו בעצמות: לדוגמא, דגים שמנים, שמן דגים, חלב מועשר, חלב סויה מועשר, חלמון ביצה, מרגרינה מועשרת.
  5. הימנעות ממזונות המכילים חומצה פיטית, המפריעה לספיגת הסידן, בארוחה עשירה בסידן: סובין חיטה, דגנים מלאים, דגני בוקר מועשרים בסיבים, אגוזים.
  6. הימנעות ממזונות המכילים חומצה אוקסלית, המפריעה לספיגת סידן, בארוחה עשירה בסידן: תרד, חומעה (חמציץ), רוברב, עלי סלק, עירית, פטרוזיליה, פרג, רוב סוגי האגוזים, רוב סוגי פירות היער, תה, קקאו או מוצרים המכילים אותו.
  7. הפרדה למשך שעתיים לפחות בין ארוחה עשירה בסידן לבין מזונות או משקאות המכילים קפאין כמו: קפה, תה רגיל, תה ירוק, קולה, קקאו או שוקו, שוקולד.
  8. הפרדה למשך שעתיים לפחות בין ארוחה עשירה בסידן לבין מזונות העשירים בברזל (בשרים למיניהם), או תוספים המכילים ברזל או אבץ, המפריעים לספיגת הסידן.
  9. הימנעות מצריכה עודפת של מלח בתפריט, מאחר והמלח מעודד יציאת סידן בשתן.
  10. נטילת תוסף סידן: יש לקחת בהמלצת רופא או דיאטנית בלבד, ולרוב בשילוב עם וויטמין D.
  11. הקפדה על ביצוע פעילות גופנית בונה עצם, המערבת הפעלת לחץ על העצמות, על מנת לעודד את שקיעת הסידן בעצמות.
ב. בחירת המזונות העשירים בסידן 
  1. דגנים ומוצרי מאפה: ניתן למצוא לחמים מועשרים בסידן, קרקרים מועשרים בסידן וכדומה. מומלץ לבחור במוצרים דלי סיבים לארוחה עשירה בסידן מאחר שהסיבים בדגנים מכילים חומצה פיטית המפריעה לספיגת הסידן.
  2. מוצרי חלב: מהווים את מקור הסידן הזמין ביותר ובעל הספיגה הטובה ביותר בגוף. מומלץ לבחור מוצרי חלב מועשרים בסידן, למשל חלב מועשר בסידן, גבינות מועשרות בסידן. כדאי לבדוק בתווית התזונתית, להשוות בין מוצרים דומים, ולבחור את המועשרים ביותר בסידן. לרגישים לסוכר החלב (לקטוז) ניתן לקחת תוסף של אנזים הלקטאז לפני ארוחה המכילה מוצרי חלב שכן האנזים מפרק את הלקטוז ומונע את תופעות הלוואי.
  3. בשר ועוף: אינם עשירים בסידן. בשר ועוף עשירים בברזל, המתחרה בסידן ומפריע לספיגתו. לכן מומלץ להפריד לשעתיים לפחות בין צריכת מזונות עתירי סידן לבין צריכת בשר ועוף מכל הסוגים. פטנט להעשרה של תבשילים ומרקים בסידן: הוספת עצם בקר או עוף למרק, והוספת חומצה כמו מיץ לימון או חומץ – במהלך הבישול החומצה גורמת לסידן מהעצם לעבור לנוזלי התבשיל, והוא מועשר בסידן.
  4. דגים: דגים הנאכלים על עצמותיהם (סרדינים, שפרוטים, מקרל מעושן או כבוש, קרפיון או נסיכת הנילוס שנטחנים עם עצמותיהם) מהווים מקור טוב לסידן. כמו כן דגים שמנים (סלמון, מקרל, סרדינים, שמן דגים, כבד דגים) מהווים מקור טוב לויטמין D, התורם לספיגת הסידן ולשקיעתו על העצמות.
  5. ביצים: ביצים מכילות סידן, אך ספיגת הסידן מהן אינה טובה. חלמון הביצה מהווה מקור טוב לויטמין D. פטנט להעשרה בסידן: מניחים ביצה קשה על קליפתה בכוס, ומכסים במיץ לימון. משאירים ללילה. בבוקר מיץ הלימון מכיל את הסידן שנמס מקליפת הביצה, צבעו חום. יש לשתות את המיץ העשיר בסידן. אפשר למהול במים.
  6. קטניות: כל הקטניות מכילות סידן, אם כי ספיגתו קשה יותר מאשר הסידן במוצרי החלב: חומוס, פול, עדשים, סויה, מוצרים המכילים סויה, טופו (קיים טופו מועשר מאד בסידן), שעועית יבשה, אפונה. מומלץ לבחור חלב סויה או מעדני סויה מועשרים בסידן.
  7. ירקות: ירקות העשירים בסידן הם כרובית, ברוקולי, שעועית ירוקה, כרוב, כרוב סיני ובמיה. ספיגת הסידן מהירקות אינה טובה, בשל נוכחות סיבים וחומצות המפריעות לספיגה. נוכחות ירקות העשירים בויטמין C בארוחה משפרת ספיגת סידן.
  8. פירות: הפירות מכילים כמות קטנה של סידן. פירות יבשים מכילים יותר סידן, וניתן לצרוך אותם במידה כמקור לסידן, במיוחד תאנים יבשות (דבלים). ניתן לשלב בתפריט משמשים, שזיפים וצימוקים מיובשים לתוספת סידן. פירות המכילים ויטמין C בסמוך לארוחה תורמים לספיגה טובה של הסידן.
  9. אגוזים וזרעונים: מכילים סידן בכמות בינונית. ניתן לשלב בתפריט בכמות מתונה שומשום, טחינה, זרעי חמניות, דלעת ואבטיח, אגוזי מלך, שקדים ואגוזים נוספים לתוספת סידן לתפריט. מומלץ לבחור באגוזים וזרעונים לא מלוחים.
  10. חטיפים: בשל נטיית המלח לעודד איבוד סידן בשתן מומלץ להמנע מחטיפים מלוחים. כדאי להעדיף יוגורט, גבינה, קרקרים מועשרים בסידן.
  11. ממתקים: מומלץ לבחור בממתקים המבוססים על פירות יבשים ואגוזים או זרעונים, ולהמנע מאכילה רבה של ממתקים עתירי סוכר לבן, או שתיה מתוקה.
  12. שתיה: קפה, תה, קולה או שוקו מכילים קפאין המפריע לספיגת הסידן. מומלץ להפריד בין שתייתם לבין ארוחה המכילה סידן כשעתיים לפחות. ניתן לשתות משקאות ללא סוכר וללא קפאין. עדיף לאכול פרי מאשר לשתות מיצי פירות.
  13. רטבים ותבלינים: יש להמעיט במלח או במוצרים המכילים אותו (אבקות מרק ואבקות תיבול למיניהן). תבלינים טהורים בדרך כלל מכילים כמות רבה יחסית של סידן ומינרלים נוספים. מומלץ להשתמש בהם: פפריקה, כמון, כורכום, ציפורן, קינמון, מוסקט, עשבי תיבול, הל, זנגביל ועוד.

ג. טבלת הבחירה של נטוגרין

הטבלה שלפניך, תספק לך מידע שיאפשר לך לצרוך מזון עשיר ומועשר בסידן, ותסייע לך בבחירת המזונות בתפריטיך: 

 
להעדיף
 להמעיט
הערות / הסברים
דגנים ומוצרי מאפה
בארוחות המכילות סידן דגנים שאינם מלאים או עתירי סיבים.
 
הסיבים שבדגנים מכילים חומצה פיטית המפריעה לספיגת הסידן.
מוצרי חלב
מוצרי חלב בקר, חלב עזים, עדיף מועשרים בסידן, רצוי מועשרים גם בוויטמין D, עדיפות לעד 5% שומן.
 
רצוי להשוות את תכולת הסידן בין המוצרים ולבחור במוצרים העשירים ביותר בסידן. מוצרי חלב הם המקור הטוב ביותר לסידן.
קטניות
כל סוגי הקטניות: גרגרי חומוס, פול, עדשים, שעועית יבשה, פולי סויה יבשים או ירוקים, מוצרי סויה דמויי בשר, טופו, בוטנים.
פיצוחי קטניות (פול, סויה, אפונה) עתירי מלח.
כדאי לשלב גם ירקות ופירות עשירים בויטמין C לשיפור ספיגת הסידן מהקטניות.
תכולת מלח גבוהה מעודדת הפרשת סידן בשתן, ולכן מומלץ להימנע ממזון עשיר במלח.
מוצרי בשר
 עוף והודו ללא עור, בשר בקר רזה.
איברים פנימיים (לדוגמא, כבד, מח, טחול, לבבות, לשון),
בשר שמן, כבש,
אווז, ברווז.
 
בשרים מעובדים: המבורגר, קבב, נקניק, נקניקיות.
תכולת הברזל הגבוהה בבשרים מפריעה לספיגת הסידן ולכן יש להפריד כשעתיים מארוחה עשירה בסידן.
אפשר להעשיר מרקים בסידן על ידי הכנסת עצם של עוף או בקר, והוספת מיץ לימון או חומץ לתבשיל. הסידן מהעצם נמס לתוך התבשיל.
דגים
סלמון נורבגי, מקרל, סרדינים,הרינג, אנשובי, שפרוטים. אפשר גם משומרים או מעושנים. דגים טחונים על עצמותיהם, בס, מוסר וכדומה.
 
הדגים הרשומים עשירים בויטמין D החיוני לבריאות העצם ולשקיעת הסידן עליה. עצמות הדגים מעשירות את הדגים בסידן.
ביצים
קליפת הביצה הקשה מושרית במיץ לימון לכמה שעות מהווה תוספת טבעית של סידן – יש לשתות את המיץ.
 
אינן מקור טוב לסידן.
ירקות
פלפל צהוב ואדום, עגבניות, קולרבי במצבם הטרי מהווים מקור טוב לויטמין C. כרוב, כרובית, ברוקולי, במיה, שעועית ירוקה עשירים יחסית בסידן.
תרד, מנגולד, רוברב, עלים ירוקים כהים, חצילים, פלפל ירוק עשירים בחומצה אוקסאלית המפריעה לספיגת הסידן.
את הירקות העשירים בחומצה אוקסלית ניתן לאכול בארוחות שאינן עשירות בסידן.
פירות
מלון, קיווי, פרי הדר מכל הסוגים, גויאבה, תות שדה עשירים בויטמין C. פירות יבשים כמו דבלים, משמש מיובש, תמרים, צימוקים מהווים מקור בינוני לסידן.
פירות יער וענבים אדומים עשירים בחומצה אוקסאלית המפריעה לספיגת הסידן.
פירות שמפריעים לספיגת הסידן ניתן לאכול בארוחות שאינן עשירות בסידן.
אגוזים וגרעינים
כל סוגי האגוזים והזרעונים, עדיף לא מומלחים. שומשום, שקדים, אגוזי מלך, ברזיל, אלסר, קשיו, פיסטוק, זרעי חמניות, דלעת, אבטיח. טחינה, רגילה או משומשום מלא לא מקולף.
 
גרעינים וזרעונים מכילים סידן, אם כי ספיגתו אינה קלה.
חטיפים
פירות יבשים, פיצוחים, אגוזים, קרקרים מועשרים בסידן.
חטיפים מלוחים המבוססים על קמח, תפוח אדמה או תירס ואלו המכילים הרבה מלח.
עודף המלח מפריע לספיגה של הסידן בעצמות, ותורם לאיבוד הסידן דרך השתן.
ממתקים
פירות יבשים, פירות טריים, מעדן חלב דיאט, דגני בוקר מועשרים בסידן, חטיפים המבוססים על פירות יבשים ואגוזים.
עוגות, עוגיות, שוקולד, ממתקים המכילים קקאו.
קקאו ומוצרים המכילים אותו עשירים בחומצה אוקסאלית המפריעה לספיגת הסידן.
משקאות
מים, סודה, חליטות צמחים, חליטת פירות, חלב מועשר בסידן, חלב סויה מועשר בסידן, מיצי פרי סחוטים טרי המועשרים בוויטמין C, קפה נטול קפאין.
שתיה מתוקה המכילה סוכר. קפה, תה רגיל, תה ירוק, קולה, משקאות על בסיס קקאו.
הקפאין מפריע לספיגת הסידן. מומלץ להפריד בשעתיים לפחות מארוחה עשירה בסידן.
תבלינים ורטבים
רוטבי ירקות (עגבניות, פטריות), תבלינים טהורים כמו כורכום, כמון, קינמון, שום, כוסברה, הל, ציפורן, מוסקט וכד´. רוטב סויה דל נתרן.
מלח בישול, מלח שולחני. אבקות תיבול ואבקות מרק המכילות מלח. רוטב סויה רגיל, מיסו.
עודף המלח מפריע לספיגה של הסידן בעצמות, ותורם לאיבוד הסידן דרך השתן.

לייעוץ לחץ כאן

התכנים המופיעים בדף זה נועדו לספק אינפורמציה כללית בלבד, לא ניתנו על ידי מוסד רפואי, אינם מהווים חוות דעת מקצועית, המלצה, תחליף להתייעצות עם מומחה או קבלת ייעוץ רפואי.

חזרה

                                                                                   צוות נטוגרין