חומצות שומן (או בקיצור ח"ש) אומגה 3, ובמיוחד מסוג DHA ו- EPA דרושות בתזונה היומיומית ולכן נחשבות לחומצות שומן חיוניות. מגמות צריכת השומן בעולם וגם בישראל מראת על עליה בצריכת שומן רווי, שומן טרנס וח"ש מסוג אומגה 6 בעוד שצריכת ח"ש מסוג אומגה 3 נמצאת דווקא בירידה.
מכיוון שאומגה 6 משפיע על כיווץ כלי דם, אגרגציית טסיות וירידה במשך זמן דימום ואומגה 3 משפיע על התרחבות כלי דם, ירידה בתגובה הדלקתית, אנטיתרומבוטיות וירידה ברמות השומן בדם היחס בין צריכת אומגה 3 לאומגה 6 במזון חשוב ביותר. בעבר הצריכה הייתה ביחס של 1:12 אך כיום היחס השתנה ומגיע ל- 1:24.
מחסור בח"ש מסוג אומגה 3 יכול להביא, בין השאר, לפגיעה בגדילה, שינויים בממברנות התא ובדפנות כלי הדם, שינויים במערכת קרישת הדם, ירידה ביכולת ההתכווצות של שריר הלב, התייבשות העור, אקזמה, ירידה בפוריות, פגיעה בתפקוד הכילייתי וירידה בתפקוד מערכת החיסון.
טיפול ומניעת מחלות
נטילת תוסף של ח"ש מסוג אומגה 3 יכול להביא למניעה ו/או שיפור של מגוון מחלות או הפרעות:
CVD - מחקרים הראו כי נטילת תוסף אומגה 3 יכול להוביל להורדת רמות טריגליצרידים, הקטנת תהליכי דלקת, הפחתת תנגודת לאינסולין, למנוע הפרעות קצב, להקטין סיכון לשבץ איסכמי להביא למניעה שניונית – הפחתת תמותה עקב התקף לב ומוות פתאומי בחולי לב.
הריון ולידה – ח"ש אומגה 3 חיוניות להתפתחות תקינה של מערכת העצבים והמוח אצל העובר ובמיוחד בטרימסטר השלישי להריון אז מלבד המוח מתפתחת גם הראיה. חומצות שומן אלה מועברות מהאם לעובר במהלך ההריון ואחרי הלידה מועברות בהנקה. ה- NIH ממליץ על צריכת 300 מ"ג ליום של DHAלנשים בהריון ומניקות אולם הצריכה היומית הממוצעת בארץ ובמדינות מערביות אחרות קטנה הרבה יותר מכך. מחקר שבוצע בארה"ב הדגים כי הצריכה היומית הממוצעת של DHAבקרב נשים בהריון עמדה על 54 מ"ג ליום בלבד, רק 2% מהנשים צרכו כמות מספקת של חומצות שומן אלה.
בריאות הנפש - המרכיב המבני העיקרי של המח ותאיו הוא שומן (60%).המוח זקוק לחומצות שומן אומגה 3 בעלות שרשראות ארוכות יותר כלומר EPA ו- DHA. ח"ש DHA דרושות לגדילה והתפתחות המוח ולכן חוסר יוביל למגוון הפרעות קוגנטיביות. במהלך ההתבגרות מחסור בח"ש אלה יכול להוביל לדיכאון וסכיזופרניה. בנוסף, מחקרים מצאו שרמות DHA באם ובחלב אם קשורות לשכיחות דיכאון אחרי לידה.
דגי ים מהווים מקור עיקרי לצריכת ח"ש מסוג אומגה 3 במזון, אך מחקרים מתעדים סכנות פוטנציאליות בצריכת דגים עקב זיהום של מתכות כבדות (כגון כספית) או קרצינוגנים הנוצרים בפסולת המושלכת לים. לכן, ה- FDA הוציא הנחיה להגביל צריכת דגים - "עקב סכנת זיהום, מומלץ לאכול שתי מנות דגים בשבוע מסוגי הדגים נמוכי הכספית. אם לא ידועה מידת זיהום הכספית בדג לאכול רק מנת דג אחת בשבוע ולא לאכול יותר דגים בכלל באותו שבוע. ההנחיות חשובות במיוחד לנשים בהריון, מניקות וילדים קטנים."
בנוסף להגבלת צריכת הדגים קיימת שונות בין דגי הים בזמינות האומגה מכיוון שתלויים בתזונה הניתנת לדגים בעת גידולם ולכן מינים שונים של אותו דג מכילים כמויות שונות של אומגה בגופם. לדגים העשירים באומגה 3 בעיית טעם לחלק מהקהל ועלויות גבוהות. ולכן, מומלץ לשלב תוסף אומגה 3.
התכנים המופיעים בדף זה נועדו לספק אינפורמציה כללית בלבד, לא ניתנו על ידי מוסד רפואי, אינם מהווים חוות דעת מקצועית, המלצה, תחליף להתייעצות עם מומחה או קבלת ייעוץ רפואי.
מקורות