מאת: ד"ר גיא מור
מחזור החיים טומן בחובו עלייה וירידה ביכולת הגופנית. תהליך הגדילה מאופיין בשיפור רציף ביכולת הגופנית, ועם הגעה לגיל הבגרות ניתן לצפות בייצוב היכולת, ולאחר מכן, בתחילת תהליך ההזדקנות, ניתן לצפות בירידה ביכולת הגופנית. אימון נכון משפר את היכולת הגופנית בשנות החיים הראשונות, ואף מסייע - בשילוב תזונה מאוזנת ושימוש בתוספי מזון - בעיכוב בירידת היכולת הגופנית בגיל המבוגר.
היכולת הגופנית נחלקת למספר מרכיבים: כוח, סבולת, גמישות, זריזות, מהירות, שיווי משקל וקואורדינציה. כל רכיב מרכיבים אלו מושפע, מתפתח ודועך באופן שונה כפונקציה של הגיל.
גם אם לא עסקתם בספורט בצורה מקצועית בגיל צעיר, עדיין ביכולתכם לשפר באופן משמעותי את יכולתכם הנוכחית. היכולת הגופנית יורדת כתוצאה מתהליך ההזדקנות, אולם קצב הירידה ייגזר מסוג האימון הגופני רמתו ואיכותו. רמת היכולת הנוכחית נובעת באופן ישיר מאימון נכון בשלבים הקריטיים והרגישים האופייניים ליכולת הספציפית. לדוגמה, אדם שעסק באימון משקולות בחדר כושר באופן סדיר הגיע לרמה שבה הרים 100 ק"ג בגיל 40, המשיך להתאמן באופן רציף ומקצועי, ואכן, אימון נכון ורציף ידחה את תחילת תהליך הירידה ביכולת. בגיל 65 יכולתו האבסולוטית של אותו אדם תפחת והוא יהיה מסוגל להרים רק 80 ק"ג (ירידה של 20 אחוז) אולם עדין הרמה של 80 ק"ג תיחשב אובייקטיבית כיכולת גבוהה גם לגבי מתאמנים צעירים! רוצה לומר, הדעיכה ביכולת עם הגיל תהייה נחלת המאומנים והבלתי מאומנים, אך מיתון הדעיכה בקרב המאומנים תשמור על יכולת תפקודית ומצבי בריאות עדיפים אצל המאומנים על פני הלא מאומנים.
התכנים המופיעים בדף זה נועדו לספק אינפורמציה כללית בלבד, לא ניתנו על ידי מוסד רפואי, אינם מהווים חוות דעת מקצועית, המלצה, תחליף להתייעצות עם מומחה או קבלת ייעוץ רפואי.
לאבחון והתאמה אישית