מסקרים עולה כי בענפי הספורט השונים למעלה מ- 50% מהספורטאים משתמשים בתוספים.
במספר ענפי ספורט שכיחות השימוש בתוספים גבוהה אף יותר ומגיעה עד ל- 100% מהספורטאים. שימוש בחלק מהתוספים עשוי להועיל.
הסיבות לנטילת התוסף מגוונות וכוללות בין היתר רצון לשיפור בביצועים, העלאת הכוח, צבירת מסת שריר, ירידה במשקל, מניעת תחלואה ומחלות, טיפול בבעיות רפואיות, הגברת פעילות מערכת החיסון פיצוי על תזונה לא מאוזנת, העלאת האנרגיה הנצרכת, הגעה לצרכים התזונתיים הגבוהים הדרושים בפעילות גופנית ברמה גבוהה, שיפור הכושר, שיפור הפעילות המנטאלית, הפחתת סטרס ושיפור ההרגשה.
התוספים הנפוצים בשימוש בקרב מתעמלים כוללים מוליטיויטמין-מינראל, מולטיויטמין בלי מינראלים, קומפלקס B, ויטמין C, ויטמין E, אנטיאוקסידנטים נוספים, ברזל, סידן, כרום פיקולינט, חטיפי חלבונים ופחמימות, אבקות חלבון, גלוטמין, קרניטין, ארגנין, אורניטין, קריאטין, חומצות אמינו נוספות, אנדרוסטנדיון, יוהימברין, ג´ינסנג, אפדרה (מא-הונג), דה הידרואפיאנדרוסטרון (DHEA), עשבים שונים, משקאות אנרגיה, ותוספים אחרים.
פעילות גופנית אף עשויה להעלות שיחלוף מיקרונוטריאנטים וע"י כך לגרום לאיבודם מהגוף. כמו כן, עשויה להידרש צריכה גבוהה יותר של מיקרונוטריאנטים על מנת לכסות על הצרכים המוגברים של תיקון ברקמת השריר בספורטאי ושימוש בה. מניחים שה- RDA וה- DRI הנוכחיים מתאימים לספורטאים אלא אם מצוין אחרת.
מחקרים מצאו כי הספורטאים אשר נמצאים בקבוצת הסיכון הגבוהה ביותר למחסור במיקרונוטריאנטים ואשר יזדקקו לתוסף מולטיויטמין-מינרל הינם ספורטאים המגבילים את תזונתם (תזונה דלת קלוריות לשם שמירה על משקל נמוך או ירידה במשקל), ספורטאים המבצעים דיאטה חריפה לשם ירידה דרסטית במשקל, ספורטאים הנמנעים מאחת או יותר מקבוצות המזון, ספורטאים הצורכים תפריטים עשירים בפחמימות ודלים במיקרונוטריאנטים וספורטאים הצורכים תפריט דל בפירות וירקות. הסיבות לחוסר הינן הגבלת קלוריות בתפריט והימנעות מאכילת מוצרי בע"ח כגון: בשר דגים ועופות ומוצרי חלב.
המינראלים העיקריים החסרים בתזונתם של הספורטאים ובעיקר הספורטאיות הינם סידן, ברזל ואבץ. ויטמין D עשוי להיות גם כן בחסר ובעיקר בקרב ספורטאים אשר גרים בקו רוחב צפוני ומתעמלים בעיקר באולם ובמיוחד כאשר לא צורכים מזון מועשר בוויטמין D. לספורטאים אלו מומלץ תוסף ויטמין D במינון RDA (מינון של 5 מק"ג\יום, IU 200).
לסיכום, ראוי לציין כי תוספים אותם צורכים הספורטאים יכולים לשפר יכולות גופניות, ביצועים והישגים ספורטיביים, בתנאי, שהצריכה מבוקרת ומפוקחת על ידי איש מקצוע, שיבצע הערכה תזונתית והתאמות למצבו של הספורטאי, כמו גם בדיקה בנוגע להוראות ותקנות של גופי בריאות וספורט בינלאומיים הממליצים ולעיתים אף אוסרים שימוש בתוספים מיוחדים. לכן, מומלץ לפנות ליועץ המתמחה בתזונת ספורט לפני כול שימוש בתוספים.
התכנים המופיעים בדף זה נועדו לספק אינפורמציה כללית בלבד, לא ניתנו על ידי מוסד רפואי, אינם מהווים חוות דעת מקצועית, המלצה, תחליף להתייעצות עם מומחה או קבלת ייעוץ רפואי.
מקורות